Analizy rynkowe9 Lip 2024
Skupy zaczynają przyjmować groch z nowych zbiorów. Ile oferują za nasiona?
Newsy9 Lip 2024
MRiRW przygotowało projekt aktualizacji zaleceń dobrej praktyki rolniczej, które mają chronić wody przed zanieczyszczeniem azotanami pochodzącymi z rolnictwa.
KRUS9 Lip 2024
Samorząd rolniczy chce, aby umożliwić rencistom KRUS uzyskanie statusu emeryta KRUS.
Newsy9 Lip 2024
Izby Rolnicze zwróciły się do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi z prośbą o jednoznaczną interpretację przepisów dotyczących dopłat dla producentów zbóż.
Uprawy8 Lip 2024
Trwa sezon żniwny. W związku z tym przypominamy o tym, gdzie i jak najlepiej ustawić stóg słomy.
Newsy8 Lip 2024
47-latek, mając 1,5 promila alkoholu w organizmie, wsiadł za kierownicę “trzydziestki”. Skończyło się to źle.
Newsy8 Lip 2024
Dania, jako pierwszy kraj na świecie, planuje wprowadzenie w przyszłości podatku od emisji gazów cieplarnianych pochodzących od zwierząt gospodarskich.
Uprawy8 Lip 2024
Choroby grzybowe - chwościk i brunatna plamistość - dają o sobie znać na plantacjach buraka cukrowego.
Uprawy8 Lip 2024
Część rolników zebrała jęczmień ozimy. Jakie plony uzyskali? Jaka jest jego jakość?
Uprawy8 Lip 2024
Pierwsze rzepaki schodzą z pola. Czas pomyśleć o kolejnych zasiewach. Które odmiany są godne polecenia?
Uprawa gleby7 Lip 2024
Tych kilkanaście zabiegów agrotechnicznych przyczyni się do racjonalnej gospodarki wodą w glebie i umożliwi złagodzenie skutków coraz częściej występującej na polach suszy.
Bydło i mleko7 Lip 2024
Gospodarstwo państwa Kuleszów skupia się na produkcji mlecznej. Obecnie mają ok. 100 krów dojnych oraz 80 sztuk jałówek do dalszej produkcji. Rolnicy z Kaszub nieustannie się rozwijają - stawiając przy tym na pełną automatyzację swojej obory. Dziś pracują tu m.in. dwa roboty udojowe DeLaval, kolejny podgarnia krowom paszę, jest również zgarniacz obornika, czochradła czy mikser gnojowicy. - Roboty pozwalają na większą swobodę, przy planowaniu pracy. Nie trzeba już przychodzić na konkretną godzinę do obory, bo krowy doją się same – opowiada nam pan Artur Kulesza.