Nawożenie4 Luty 2018
Azot. Podstawowy składnik plonotwórczy. Występuje głównie w trzech formach. Jak wpływa na glebę jego niedobór, a jak nadmiar? W związku z warunkami z jakimi mamy do czynienia będzie potrzeba go więcej?
Przechowalnictwo17 Sty 2018
Jak kupować nawozy, żeby nie stracić? Czym się kierować przy wyborze, jak dawkować i dobrze je magazynować? Odpowiadamy na ważne pytania.
Uprawa gleby1 Sty 2018
Jak często należy badać glebę? Kiedy jest na to najlepszy termin? Z jakimi kosztami trzeba się liczyć? Na jaką metodę warto postawić - tradycyjną, a może lepiej skorzystać z GPS?
Owoce i warzywa22 Gru 2017
Zgodnie z tradycją, mak obok ryb powinien zagościć na naszych stołach w trakcie świąt Bożego Narodzenia. Czy wiedzieliście, że ten zwyczaj ma swoje uzasadnienie w prawidłach zdrowego żywienia?
Newsy13 Gru 2017
Inspekcja Handlowa sprawdziła jakość ryb, owoców morza i przetworów z nich. Dopatrzyła się nieprawidłowości w ponad 70 proc. sklepów i hurtowni. Wiemy na co zwracać uwagę.
Hodowla4 Gru 2017
Przy stosowaniu ptasiego obornika lub pomiotu należy zachować ostrożność i umiar w dawkach.
Bydło i mleko23 List 2017
Zaburzenia płodności to trzeci, zaraz po mastitis i chorobach racic, problem pojawiający się w gospodarstwach mlecznych.
Newsy19 List 2017
Różna genetyka, różne wczesności, różne przeznaczenie. Którą odmianę wybrać i jakie są ich atuty? Na te pytania poznaliśmy odpowiedź na spotkaniu polowym w Pawłowicach poświęconemu kukurydzy na ziarno.
Trzoda chlewna8 List 2017
Zastanawiasz się nad skarmianiem trzody chlewnej na mokro? Wszystko o instalacji, wadach i zaletach żywienia świń płynną paszą.
Nawożenie24 Paź 2017
Końcówka roku to czas, w którym ceny nawozów mineralnych zazwyczaj idą w dół. Sprawdź, gdzie za te produkty zapłacimy najmniej.
Nawożenie6 Wrze 2017
Wapnowanie pól pozawala rolnikom uniknąć wielu problemów. Dzięki niemu m.in. można wyeliminować zakwaszenie gleby, które ogranicza wzrost i rozwój roślin uprawnych.