Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Kukurydza zyskuje na wartości. Ile płacą pośrednicy?
      Ceny produktów rolnych. Podrożały żyto i pszenżyto
      Szok, co się dzieje na rynku trzody chlewnej
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?
      Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
      Czym podgarniać TMR? Oto rozwiązania najczęściej stosowane w oborach
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Większy areał, więcej problemów. Ta roślina niestety też już choruje
      Te odmiany kukurydzy w tym roku zrobiły robotę. Ci, którzy na nie postawili, wygrali
      Podwoił plon i zyski na słabych glebach dzięki tej nietypowej uprawie! [VIDEO]
      Rzepak “pokasowany”. Co zagraża plonom?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Imponujące gospodarstwa polskich polityków. Kto ma najwięcej ziemi?
      Hetman straci stanowisko w PE przez swój sprzeciw wobec umowy z Mercosur?
      Można stracić prawo do emerytury. Rolnicy muszą o tym bezwzględnie pamiętać
      Renta z KRUS w całości to wyzwanie. W tych sytuacjach rolnik dostanie mniej
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Twój ogród to dla nich luksusowy hotel. Działaj, zanim zniszczą korzenie drzew
      Oto ceny choinek w listopadzie. Tu już kupisz świąteczne drzewko prosto z lasu
      To już naprawdę ostatni dzwonek. Posadź dziś, a może zdąży zakwitnąć na święta
      Lista błędów przy storczyku jest długa. To dlatego nie kwitnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Witaminy dla trzody chlewnej

Witaminy dla trzody chlewnej

Hodowla - Trzoda chlewna 11 grudnia 2014 07:00 Ksenia Pięta Aktualizacja: 10 grudnia 2015 14:32
1 komentarzy
Witaminy dla trzody chlewnej
Źródło: Fotolia.com
Dobrze skomponowana mieszanka dla poszczególnych grup świń powinna zawierać nie tylko wystarczającą ilość białka, ale również związków mineralnych i witamin.
Spis treści:

    Dobrze skomponowana mieszanka dla poszczególnych grup świń powinna zawierać nie tylko wystarczającą ilość białka, ale również związków mineralnych i witamin.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Witaminy są niezbędne w dawce pokarmowej dla każdego gatunku zwierząt. Ich brak w paszy lub zaburzenia wchłaniania w organizmie prowadzą do awitaminozy, będącej początkiem wielu ciężkich schorzeń. Szczególną uwagę przy podawaniu witamin należy zwrócić na te, które są rozpuszczalne w tłuszczach - ich nadmiar kumuluje się w tkankach (głównie w wątrobie), co powoduje hiperwitaminozę, która może być toksyczna dla organizmu. Ewentualny zaś nadmiar witamin z grupy B i witaminy C jest wydalany z moczem. Znaczenie poszczególnych witamin u zwierząt, zarówno nadmiar, jak i niedomiar, jest takie samo jak u ludzi.

    Zastosowanie witamin i minerałów może znacząco ograniczać występowanie chorób metabolicznych, wpływać korzystnie na wskaźniki rozrodu oraz poprawiać przyrosty. Dlatego nieuniknione jest zastosowanie tych dodatków, które z jednej strony podnoszą koszty produkcji, ale z drugiej pozwalają poprawić produkcyjność oraz rentowność gospodarstwa. „Niedobory mogą stać się przyczyną zahamowania wzrostu, nadmiernego otłuszczenia, osłabienia szkieletu, niedowładów kończyn, anemii, zaburzeń krzepliwości krwi, zmian skórnych, ogólnego osłabienia organizmu, obniżenia płodności, plenności i mleczności loch oraz zaburzeń produkcji spermy u knurów. Jedną z najbardziej drastycznych chorób niedoborowych jest choroba morwowego serca zwana też nagłą śmiercią, spowodowana niedoborem witaminy E” - pisze w swoim artykule dr inż. Tomasz Schwarz z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

    Zapotrzebowanie na witaminy dotyczy zarówno związków rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K) jak i w wodzie (głównie z grupy B), przy czym powinny to być substancje chronione przed negatywnym wpływem obróbki termoplastycznej i czasu składowania. Większość paszarni dodaje do mieszanek paszowych lub uzupełniających zbyt dużą ilość witamin. Dzieje się tak, ponieważ utleniają się one w procesie pakowania, przechowywania i eksploatacji, zwłaszcza w formie sypkiej. - Rzeczywiście na witaminy w żywieniu trzody chlewnej trzeba zwracać uwagę. W mieszankach pełnoporcjowych są one już zawarte w odpowiednich ilościach. Nie wymaga się od hodowcy dodawania witamin, co zresztą jest niezwykle trudne - mówi Grzegorz Urbanowski, specjalista do spraw żywienia trzody chlewnej w firmie Wipasz - Jeśli ktoś chce tworzyć własną paszę, to kupuje gotowy premiks, czyli mieszankę witaminowo- mineralną. Rozdzielania poszczególnych witamin i pojedynczego ich podawania w zasadzie się nie stosuje. W firmie układaniem odpowiednich gotowych dawek zajmuje się technolog, który biorąc pod uwagę wszystkie aspekty, takie jak: potrzeby poszczególnych grup zwierząt, przyswajalność i utlenianie się witamin oraz wiele innych, tworzy swoistą mieszankę, optymalną dla organizmu - opowiada specjalista.

    Rzeczywiście na witaminy w żywieniu trzody chlewnej trzeba zwracać uwagę. W mieszankach pełnoporcjowych są one już zawarte w odpowiednich ilościach. Nie wymaga się od hodowcy dodawania witamin, co zresztą jest niezwykle trudne .

    - Zwiększanie koncentracji składników odżywczych i zapobieganie występowaniu chorób niedoborowych jest podstawowym zadaniem premiksów, jednak nie musi być jedynym. Na rynku dostępne są też koncentraty specjalistyczne zawierające dodatek substancji wspomagających trawienie, przyswajanie i metabolizm podstawowych składników odżywczych. Największe problemy w tym zakresie sprawiają tłuszcze, szczególnie jeśli mieszanka zawiera zwierzęce, bo są trudno strawne. Dlatego coraz częściej do koncentratów dodawane są: lecytyna, karnityna i betaina. Są to substancje czynne wspomagające emulgację i trawienie tłuszczów, a także transport i metabolizm kwasów tłuszczowych - tłumaczy Tomasz Schwarz.

    • Tagi:
    • białko
    • witaminy
    • żywienie świń
    • mieszanki dla świń
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Świeże zboże w żywieniu tuczników – jakie niesie ryzyko i jak je ograniczyć?

    15 sierpnia 2025
    Żywienie

    Zalety żywienia płynnego dla świń: ekonomia, zdrowie i przewaga technologii

    27 marca 2025
    Trzoda chlewna

    Po co stosować zakwaszacze w żywieniu świń?

    22 października 2024
    Żywienie

    Trzoda chlewna. Czym jest białko w paszy?

    24 września 2024
    Trzoda chlewna

    Po co tucznikom włókno w paszy

    2 września 2024
    Zrównoważony chów zwierząt

    Idzie rewolucja w produkcji pasz dla prosiąt [VIDEO]

    30 maja 2023
    Trzoda chlewna

    Jak zmniejszyć koszty w produkcji świń? Obniżać FCR

    22 maja 2023
    Trzoda chlewna

    Słonina na cztery palce – czy wrócimy do starych metod żywienia?

    18 grudnia 2022
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Kukurydza nadal w polu. Materiał siewny podrożeje?
    27 listopada 2025
    KRUS
    Duże zmiany w terminach wypłat dla rolników w grudniu 2025. KRUS wyjaśnia
    27 listopada 2025
    Newsy
    “To nie jest zwykły protest”. Strajk rolników 27 listopada
    27 listopada 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?
    26 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Kanibalizm u świń. Dlaczego świnie się podgryzają?
    26 listopada 2025
    Drób
    Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
    24 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
    24 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Czym podgarniać TMR? Oto rozwiązania najczęściej stosowane w oborach
    24 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności