Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Jakie będą ceny pszenicy w drugiej połowie 2025 roku?
      Nawet 670 zł za hektar? Aktualne ceny usług rolniczych podczas tegorocznych żniw
      Dziennie odstawialiśmy 350 sztuk bydła. Teraz tylko 200
      Ile kosztuje ciągnik na targach? Sprawdziliśmy aktualne ceny [ZDJĘCIA]
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Jego świnie są pod ochroną [VIDEO]
      Jeśli w ten sposób rolnik sprzedaje świnie, czekają go sankcje. Jest interwencja
      Wkrótce 1600 sztuk świń do wybicia. Inspekcja weterynaryjna rozpoczęła działania
      Rolnicy alarmują: jest 3 ognisko ASF u świń. Tym razem w Wielkopolsce
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Najpierw wapnowanie, później nawożenie - tak czy nie?
      Ta roślina jest popularna w Polsce. Tego wielu o niej nie wie, a szkoda
      Żniwa 2025. Co na rozkład resztek pożniwnych? Azot? Wapno? A może bakterie?
      Z tą listą producenci rzepaku ozimego powinni się dobrze zapoznać
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Ta przyczepa skorupowa załaduje 16 ton. Sprzedaje się częściej niż burtowa [VIDEO]
      Agrotech Minikowo z maszynami. Rolnicy mówią nam o swoich niepokojach [VIDEO]
      Za brak OC auta zapłacimy 9 tys. zł. Jaka kara w przypadku ciągników rolniczych?
      Nowa maszyna na polskim rynku.  Rozlewanie gnojowicy proste i bez strat
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Większe zbiory rzepaku w 2025 r. Co z cenami?
      Materiał Promocyjny Miliardy z KPO usprawniają kolejową infrastrukturę
      Dotacje dla rolników. Oto ważne terminy programów w ARiMR [HARMONOGRAM 2025]
      Dziś ostatnia szansa dla hodowców – można wnioskować nawet o 150 tys.
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Kwitną aż do jesieni i odstraszają szkodniki. Urocze rośliny dla początkujących
      Według doświadczonych ogrodników ma same zalety. Tworzy bujne, wonne rabaty
      Jak uratować ogród po zalaniu? Co zrobić, gdy woda stoi w grządkach?
      Wymieszaj z wodą i podlej petunie. Proste i tanie odżywki do stosowania w lipcu
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
  • Wieści Rolnicze
  • Wino z korkiem, zakrętką czy szkłem?

Wino z korkiem, zakrętką czy szkłem?

Dla domu 21 lutego 2023 14:00 Anna Malinowski Aktualizacja: 21 lutego 2023 14:45
Wino z korkiem, zakrętką czy szkłem?
Źródło: Anna Malinowski
Zwolennicy wina podzielili się na podgrupy i to nie ze względu na smak czy pochodzenie samego trunku, ale na jego zamknięcie. Jedni twierdzą, że nie ma nic lepszego niż korek, inni wychwalają aluminiową zakrętkę, a jeszcze inni nie uznają ani jednego, ani drugiego , odkrywszy dla siebie szklane zamknięcie.
Spis treści:

    Przyjrzyjmy się wszystkim możliwym zamknięciom wina po kolei.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Korek naturalny

    Trzy czwarte wszystkich win na świecie posiada klasyczne zamknięcie z naturalnego korka, który produkowany jest z dębu korkowego. Drzewo to rośnie nad Morzem Śródziemnym oraz Oceanem Atlantyckim i w ciągu swojego życia może „wyprodukować” 100 do 200 kilogramów grubej kory, z której wykonywane są korki. Niestety drzewo to nie nadąża z dostawą swojej kory za wysokim zapotrzebowaniem producentów wina. Efekt jest taki, że dąb korkowy nie osiąga potrzebnej dojrzałości, która określana jest na co najmniej 25 - 40 lat. Korek wyprodukowany z tak niedojrzałej kory nie posiada odpowiedniej twardości, co skutkuje przedostawaniem się do wnętrza butelki powietrza, które umożliwia mikroorganizmom wejście w reakcje z korkowym zamknięciem, co w połączeniu z winem daje niepożądany smak korka w trunku. Na przełomie XX i XXI wieku wynaleziono maszyny, które analizują strukturę korka, co spowodowało znaczny spadek niebezpieczeństwa użycia korkowego zamknięcia o niewłaściwej jakości, nazywanego również skazą korkową.

    Warto jednak wiedzieć, że choroba korkowa spowodowana jest obecnością w winie substancji zwaną Trichloranisolem (TCA). Znajduje się ona w każdej tkance dębu, a więc nie tylko korek, ale również dębowe beczki, których używa się w produkcji wina, mogą być jej źródłem. To właśnie ona jest powodem stęchłego smaku wina. Tym samym określenie, że wino ma chorobę korkową czy smakuje korkiem jest niepoprawne. Również wino, które zamknięte jest zakrętką czy szklanym korkiem, może mieć stęchły smak, jeżeli miało kontakt z beczką dębową, w której znajdowała się substancja TCA.

    Zastosowanie naturalnego korka wymaga leżakowania wina, gdyż w innym przypadku dochodzi do wyschnięcia i porowatości zamknięcia, a tym samym do przedostania się do butelki większej ilości powietrza, które spowoduje przedwczesne starzenie się wina (nie zawsze im starsze wino, tym smaczniejsze).

    Naturalny korek jest bardzo przyjazny winom: swoją porowatością dba o to, aby trunek mógł oddychać, idealnie dopasowuje się do ścian butelki i pozwala ją ponownie sobą zamknąć kilkakrotnie. Do tego wszystkiego ma jeszcze jedną zaletę, która dotyczy naszego słuchu: żadne inne zamkniecie nie wydaje tak zaczarowanego dźwięku przy otwieraniu butelki jak on. Jest to dźwięk, z którego nie są gotowi zrezygnować jego zwolennicy nawet za ryzyko nieusłyszenia go z powodu braku korkociągu.

    Korek syntetyczny i silikonowy

    Korek syntetyczny powstaje poprzez zgranulowanie resztek korka naturalnego i scalenie ich poprzez dodanie żywicy lub specjalnego kleju. Ze względu na swój skład nie nadaje się do zamykania win, które można dłużej leżakować a to z powodu niebezpieczeństwa uwolnienia się do wina niepożądanych aromatów substancji, którymi go sklejono. Poza tym wszystko, co klejone może się rozkleić i tak jest dość często przy otwieraniu butelki, gdy korkociąg zamiast wkręcać się w korek – niepożądanie go kruszy. Nie ma jednak żadnego niebezpieczeństwa, jeżeli korek syntetyczny użyty zostanie do zamknięcia win, które nie są przechowywane przez długi czas.

    Korek silikonowy kształtem przypomina korek naturalny i syntetyczny. Gdy go dotkniemy, będzie przyjemnie elastyczny i śliski. Co więcej – można wyprodukować go w dowolnym kolorze. Przypuszcza się, że ten rodzaj korka zastąpi w przyszłości korek naturalny, gdy zasoby kory dębów korkowych skurczą się.

    Zakrętka aluminiowa

    Zakrętka ma opinię bycia tanią i to nie tylko pod względem kosztów produkcji, lecz również jej image. Jeszcze kilka lat temu zamykano nią tanie wina, co ostatnimi czasy uległo zmianie. Aluminiowa zakrętka widoczna jest również na winach z wyższej półki, a jej zwolennicy uważają ją za wielki postęp w historii winiarstwa. Postęp ten polega na 99 procentowym wykluczeniu skazy korkowej, o której była mowa przy opisie korka naturalnego. Poza tym nie ma nic łatwiejszego niż otwarcie butelki z aluminiową zakrętką. Do dzisiaj pamiętam opowieść znanego ekologicznego winiarza spod Szczecina, który wspominał historię randki ze swoją przyszłą żoną. Ta o mało nie odeszła od niego, gdy na wspólnym pikniku okazało się, że jej wybrany nie miał ze sobą korkociągu. Od tego czasu jego wina (od 70 zł za butelkę w górę) nie posiadają innego zamknięcia jak aluminiowe.

    Zakrętka jest szczelnym zamknięciem, co w przypadku wina niekoniecznie jest tylko zaletą, gdyż jej 100% odcinanie wina od powietrza powoduje, że trunek nie może oddychać i nie nadaje się tym samym do dłuższego leżakowania. Nie bez znaczenia jest również, że odgłos odkręcanej butelki nie dorasta piętom dźwiękowi tej odkorkowywanej. Można na ten temat żartować lub dziwić się, ale to właśnie doznanie słuchowe powoduje, że częściej sięgamy po wino z naturalnym korkiem niż z aluminiową zakrętką, której koszt wynosi tylko 10% w porównaniu z korkiem naturalnym.

    Korek szklany

    Szklany korek to trochę absurdalna nazwa, bo jak korek może być szklany. Jest to stosunkowo nowy pomysł na zamknięcie butelki wina w dzisiejszych czasach. Nie jest jednak prawdą, że szklany korek zaczęto stosować dopiero w XXI wieku. Jego obecność daje się znaleźć już w XVII wieku ale ze względu na wysokie koszty produkcji zaniechano jego używania już 200 lat później.

    Aktualna wersja szklanego korka z silikonową uszczelką powstała na początku XXI wieku w Wormacji – mieście położonym w zachodniej części Niemiec. Prace nad nim kosztowały 5 milionów Euro i trwały 3 lata. W efekcie końcowym zdecydowano się na optymalną długość korka wynoszącą 2,5 cm. Jego grubość nie jest, niestety, uniwersalna co powoduje, że konieczna jest produkcja szerokiej gamy jego wielkości.

    Korek szklany jest przyjazny wszystkim winom, również tym musującym. Nie jest źródłem wspomnianego już TCA, dobrze zamyka butelkę, daje się łatwo z niej wyjąć, daje przyjemny odgłos przy otwieraniu butelki, można go użyć ponownie do zamknięcia i wygląda elegancko. Ma jednak jedną poważną wadę… Nie jest tani. Nie znaczy to jednak, że nie ma szerokiej rzeszy zwolenników. Do krajów, które bardzo chętnie korzystają ze szklanego zamknięcia należą: Australia, Południowa Afryka, Francja, Niemcy, Włochy. W tych krajach jest on również produkowany.

    Jaki wybór?

    Każde z wymienionych zamknięć ma swoje zalety i wady. Nie zamknięcie butelki jednak lecz jej zawartość powinna nami kierować, gdy zastanawiamy się nad wyborem wina.

    Niby tak ,ale gdy ostatnio miałam gości i postawiłam na stół butelkę wina zamykaną szklanym korkiem, zachwyt był słyszalny i to zanim skosztowaliśmy samego trunku. Białe włoskie wino z tym właśnie zamknięciem nie było łatwe do znalezienia, ale w końcu wygooglowałam je w Poznaniu. Opłacało się go szukać, bo było wyborne. A szklany korek?… Jak to mówią nasi zachodni sąsiedzi: „Das Auge isst mit” czyli „Oko też je”… a nawet też pije.

    Masz pytania lub wątpliwości dotyczące tego artykułu?

    Napisz wiadomość: [email protected]

    Czekamy na kontakt z Tobą, Twój głos jest dla nas ważny.

    Autorem tego artykułu jest nasza koleżanka redakcyjna, Anna Malinowski. Zapraszamy do lektury innych artykułów Anny Malinowski, np. Jak zostać i czy warto być rolnikiem ekologicznym? Kliknij tutaj, polecamy.

    Źródło: Anna Malinowski
    • Tagi:
    • wino
    • korek do wina
    Anna Malinowski
    Podobne artykuły
    Inne uprawy

    Ich cieszą silne mrozy. Wyprodukują wyjątkowy gatunek wina

    20 lutego 2025
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Karta kredytowa z nagrodą do 1200 zł. Oferta ważna do 04.08.2025

    10 lipca 2025
    Prawo i finanse

    Kocha wino. Założył winnicę [ZDJĘCIA]

    3 stycznia 2023
    Newsy

    Plantatorzy winorośli i producenci wina. Ważne informacje!

    30 grudnia 2022
    Hotblog

    Domowy grzaniec

    8 grudnia 2022
    Inne uprawy

    Wina z polskich winnic na Sylwestra

    31 grudnia 2021
    Inne uprawy

    Winnica na Pałukach

    28 grudnia 2021
    Prawo i finanse

    Termin składania wniosków dotyczących rynku wina upływa 30 października

    22 października 2020
    Warto wiedzieć
    Hodowla
    Jego świnie są pod ochroną [VIDEO]
    13 lipca 2025
    Materiał Promocyjny
    Ekonomika
    Miliardy z KPO usprawniają kolejową infrastrukturę
    11 lipca 2025
    Newsy
    Rolnicy mają dość. Nie sprzedawajcie europejskiego rolnictwa! - apelują
    13 lipca 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Kwitną aż do jesieni i odstraszają szkodniki. Urocze rośliny dla początkujących
    13 lipca 2025
    Dla domu
    Według doświadczonych ogrodników ma same zalety. Tworzy bujne, wonne rabaty
    12 lipca 2025
    Dla domu
    Jak uratować ogród po zalaniu? Co zrobić, gdy woda stoi w grządkach?
    11 lipca 2025
    Dla domu
    Wymieszaj z wodą i podlej petunie. Proste i tanie odżywki do stosowania w lipcu
    11 lipca 2025
    Dla domu
    Wysmukła ozdoba znana z ogródków naszych babć. Dorasta nawet do 2 metrów
    11 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności