Wielkopolski Rolnik Roku. Kim są laureaci?

Konkurs Wielkopolski Rolnik Roku odbywa się już po raz 23., organizuje go Samorząd Województwa Wielkopolskiego. Za każdym razem Sala Ziemi MTP wypełniona jest po brzegi rolnikami z całej Wielkopolski. Na scenie pojawiają się nie tylko laureaci, ale także znani artyści. Tym razem byli to: Urszula oraz Zbigniew Zaranek - finalista IV edycji The Voice Senior.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W 23. edycji udział wzięły 63 gospodarstwa, z których kapituła konkursowa po wizytacjach wytypowała 21 nominowanych i 10 laureatów konkursu. - Konkurs „Wielkopolski Rolnik Roku” od wielu lat gromadzi elitę rolników z naszego regionu, którzy swoją pracą, pomysłowością oraz odwagą są wyznacznikami rozwoju, dbałości o tradycję będąc wytwórcami zdrowej i najwyżej jakości żywności i produktów spożywczych. Zgromadzeni rolnicy to dowód na to, że mimo wielu wyzwań i trudów obecnie dotykających branżę rolniczą można realizować plany rozwoju, wdrażać nowoczesne technologie. Warto podkreślić, że Samorząd Województwa Wielkopolskiego wspiera obszary
wiejskie – mówił podczas gali finałowej Konkursu Krzysztof Grabowski, Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego
Zgłoszone gospodarstwa wizytowała powołana przez Zarząd Województwa Wielkopolskiego Kapituła Konkursowa, oceniała je i rekomendowała Zarządowi Województwa grupę 21 nominowanych i 10 laureatów do otrzymania nagrody. - Wielkopolskie rolnictwo jest wyznacznikiem rozwoju innowacji oraz postępu w wielu dziedzinach. Kapituła konkursu „Wielkopolskie Rolnik Roku” ocenia zgłoszone gospodarstwa nie tylko pod kątem posiadanego areału oraz potencjału produkcyjnego. Podczas wizytacji zwrócona zostaje uwaga na aspekty estetyczne w obejściu, dbałości do dorobek kulturowy oraz przekazywane i kultywowane tradycje w gospodarstwach, będące ważnym elementem dziedzictwa obszarów wiejskich i gospodarzy – mówi prof. Grzegorz Skrzypczak przewodniczący kapituły konkursowej.
W "Wieściach Rolniczych" prezentujemy sylwetki laureatów konkursu, które zostały opracowane przez organizatorów konkursu:
Kamila i Karol Janasowie
Brudzew, Gmina Blizanów, powiat kaliski
Powierzchnia gospodarstwa – 195 ha
Kategoria – produkcja roślinna i/lub zwierzęca.
Produkcja roślinna:
Rodzaj uprawy:
Powierzchnia
Plon [jedn./ha]
Uprawy pod osłonami – pomidor malinowy
4,4 ha
-
Kukurydza
156 ha
-
Trawy na sianokiszonki
20 ha
-
Zboża
14,28 ha
-
Produkcja zwierzęca:
Kierunek produkcji:
Jednostka
1. Bydło rzeźne
Ilość opasów sprzedanych
74 szt./rok
Działania na rzecz ochrony środowiska:
W 2021 r. w gospodarstwie wybudowano biogazownię rolniczą, w której wykorzystywane są odpady szklarniowe w postaci liści i pomidorów, kiszonka kukurydzy, odchody bydlęce i gnojowica. Odpady z gospodarstwa wykorzystywane są w 100%, a produktem końcowym jest bezwonny poferment – nawóz organiczny wykorzystywany na własnych polach jako naturalny nawóz.
W biogazowni w wyniku kogeneracji wytwarzany jest także prąd, który służy do ogrzewania upraw szklarniowych. Dzięki tym działaniom o ok. 30% spadło zużycie miału, co za tym idzie – emisja dwutlenku węgla. Na dodatkowe uznanie zasługuje stosowanie w uprawach szklarniowych systemu recyrkulacji pożywki w obiegu zamkniętym. W ten sposób ograniczane jest stosowanie nawozów mineralnych oraz wody, co pozwala zredukować ich zużycie
o ok. 40%.
Sandra i Jacek Wójciccy
Kaliszkowice Kaliskie, Gmina Mikstat, powiat ostrzeszowski
Powierzchnia gospodarstwa – 55 ha
Kategoria – produkcja roślinna i/lub zwierzęca.
Produkcja roślinna:
Rodzaj uprawy:
Powierzchnia
Plon [jedn./ha]
Ziemniaki
34 ha
45 t
Żyto
6 ha
4,5 t
Pszenica ozima
15 ha
6 t
Działania na rzecz ochrony środowiska:
W ramach działania na rzecz ochrony środowiska gospodarstwo zostało wyposażone w sadzarkę oraz rozsiewacz nawozu z systemem GPS. Również traktory są wyposażone w GPS, co umożliwia łączność pojazdów i sprawne sterowanie obróbką polową. Do oprysków wykorzystywany jest opryskiwacz z rękawem powietrznym. W codziennej pracy w gospodarstwie wykorzystywane są wózki elektryczne zasilane w „zieloną energię” elektryczną pochodzącą z własnych paneli fotowoltaicznych. Energia w gospodarstwie pochodzi również instalacji paneli fotowoltaicznych.
Honorata i Maciej Frąckowiakowie
Pęckowo, Gmina Obrzycko, powiat szamotulski
Powierzchnia gospodarstwa – 80 ha
Kategoria – produkcja roślinna i/lub zwierzęca.
Produkcja roślinna:
Rodzaj uprawy:
Powierzchnia
Plon [jedn./ha]
Kukurydza
13 ha
11 t
Rzepak
13 ha
4,5 t
Groch
4 ha
4 t
Porzeczka
6 ha
7 t
Orzech
8 ha
4 t
Pszenżyto
5 ha
8 t
Jęczmień ozimy
8 ha
8 t
Jęczmień jary
8 ha
6,5 t
Pszenica
15 ha
9 t
Produkcja zwierzęca:
Kierunek produkcji:
Jednostka
1. Trzoda chlewna
Stan średnioroczny macior
70 szt.
Ilość odchowanych prosiąt od maciory rocznie
28 szt.
Ilość sprzedanych tuczników rocznie
1.200 szt.
Działania na rzecz ochrony środowiska:
W gospodarstwie dużą wagę przykłada się do precyzyjnej aplikacji nawozów mineralnych. Pan Maciej testuje także czujniki określające na podstawie chlorofilu potrzeby azotowe roślin. Ciągniki pracujące na polu są wyposażone w systemy jazdy równoległej z korekcją RTK. Pozwala to na bardzo precyzyjne poruszanie się po polu i eliminuje nakładki i omijaki.
Dorota i Konrad Zawada
Łuszczewo, Gmina Skulsk, powiat koniński
Powierzchnia gospodarstwa – 185 ha
Kategoria – inne dziedziny działalności rolniczej
Produkcja roślinna:
Rodzaj uprawy:
Powierzchnia
Plon [jedn./ha]
Pietruszka naciowa
30 ha
34,5 t
Koper ogrodowy
15 ha
7 t
Lubczyk ogrodowy
9,5 ha
34,5 t
Por
1 ha
35 t
Gorczyca nasiona
20 ha
1,5 t
Kukurydza na ziarno
10,5 ha
12 t
Pszenica ozima
14 ha
8 t
Działania na rzecz ochrony środowiska:
Państwo Zawada prowadzą także liczne działania na rzecz ochrony środowiska, w tym między innymi ze względu na specyfikę produkcji ograniczyli stosowanie do 1 zabiegu rocznie środków ochrony roślin. Większość prac wykonywana jest ręcznie i przy pomocy pielników. Produkty zielarskie opatrzone są wszystkimi wymaganymi atestami.
Renata i Marek Olejniczakowie
Czechel, Gmina Gołuchów, powiat pleszewski
Powierzchnia gospodarstwa – 108 ha
Kategoria – produkcja roślinna i/lub zwierzęca.
Produkcja roślinna:
Rodzaj uprawy:
Powierzchnia
Plon [jedn./ha]
Pszenica
68 ha
-
Pszenżyto
20 ha
-
Kukurydza
20 ha
-
Produkcja zwierzęca:
Kierunek produkcji:
Jednostka
1. Drobiarstwo
Wielkość produkcji w roku - indyk
100 000 szt.
Działania na rzecz ochrony środowiska:
Budynki inwentarskie są ogrzewane z energii wytwarzanej z sieci fotowoltaicznej,
w gospodarstwie magazynowana jest woda deszczowa później ponownie wykorzystywana.
Jakub Napierała
Szczepankowo, Gmina Ostroróg, powiat szamotulski
Powierzchnia gospodarstwa – 208 ha
Kategoria – produkcja roślinna i/lub zwierzęca.
Produkcja roślinna:
Rodzaj uprawy:
Powierzchnia
Plon [jedn./ha]
Buraki cukrowe
35 ha
70 t
Rzepak ozimy
50 ha
4,3 t
Pszenica ozima
80 ha
7 t
Kukurydza na ziarno
15 ha
8 – 12 t
Jęczmień ozimy
25 ha
7 t
Łąka
3 ha
-
Produkcja zwierzęca:
Kierunek produkcji:
Jednostka
1. Trzoda chlewna
Stan średnioroczny macior
350 szt.
Ilość odchowanych prosiąt od maciory rocznie
34 szt.
Ilość sprzedanych tuczników rocznie
12.000 szt.
Działania na rzecz ochrony środowiska:
Gospodarstwo prowadzone jest w system zrównoważonej produkcji roślinnej. Zamontowana jest przydomowa oczyszczalnia ścieków. Każdy budynek gospodarczy wyposażony jest
w zbiornik bezodpływowy. Gospodarstwo w ramach zrównoważonej gospodarki wodnej gromadzi wody opadowe, które wykorzystywane są na własne potrzeby. Zwraca uwagę ochrona gleb, która polega na stosowaniu zabiegów przeciwerozyjnych, planowanym nawożeniu, wapnowaniu i wprowadzeniu wielogatunkowego płodozmianu. Nadto
w ograniczeniu emisji zanieczyszczeń do powietrza pomaga zastosowanie kolektorów słonecznych, które ogrzewają wszystkie pomieszczenia gospodarcze.
Kamila i Dariusz Pawlakowie
Brudzewo, Gmina Strzałkowo, powiat słupecki
Powierzchnia gospodarstwa – 155 ha
Kategoria – produkcja roślinna i/lub zwierzęca.
Produkcja roślinna:
Rodzaj uprawy:
Powierzchnia
Plon [jedn./ha]
Buraki cukrowe
15 ha
65 t
Ziemniaki skrobiowe
10 ha
40 t
Cebula
5 ha
40 t
Pszenica
20 ha
8 t
Kukurydza na ziarno
10 ha
13 t
Kukurydza na kiszonkę
30 ha
-
Żyto
10 ha
5 t
Jęczmień
17 ha
6 t
Pszenżyto
8 ha
6 t
Łąki
25 ha
-
Produkcja zwierzęca:
Kierunek produkcji:
Jednostka
1. Bydło mleczne
Mleko w tys. litrów/rok
1 100 000 l
Mleko sprzedane w kl. ekstra
1 100 000 l
Wydajność mleka od krowy
10.800l
2. Bydło rzeźne
Ilość opasów sprzedanych
20 szt./rok
Działania na rzecz ochrony środowiska:
W nawożeniu gnojowicą wykorzystywane są aplikatory doglebowe w celu redukcji azotu. Gospodarstwo posiada instalację fotowoltaiczną.
Paulina i Mirosław Mieszała
Kuźnica Bobrowska, Gmina Grabów nad Prosną, powiat ostrzeszowski
Powierzchnia gospodarstwa – 66 ha
Kategoria – produkcja roślinna i/lub zwierzęca.
Produkcja roślinna:
Rodzaj uprawy:
Powierzchnia
Plon [jedn./ha]
Kukurydza na kiszonkę
22 ha
50 t
Kukurydza na ziarno
4 h
10 t
Pszenżyto ozime
16 ha
5,5 t
Żyto ozime
9 ha
5 t
Trwałe użytki zielone
15 ha
-
Produkcja zwierzęca:
Kierunek produkcji:
Jednostka
1. Bydło mleczne
Mleko w tys. litrów/rok
760 000 l
Mleko sprzedane w kl. ekstra
760 000 l
Wydajność mleka od krowy
11 000 l
2. Bydło rzeźne
Ilość opasów sprzedanych
20 szt./rok
Działania na rzecz ochrony środowiska:
W gospodarstwie prowadzone są liczne działania w zakresie ochrony środowiska, jak na przykład budowa silosów przejazdowych na kiszonki i gromadzenie ewentualnych soków kiszonkowych w szczelnej studzience, zakup opryskiwacza z systemem GPS umożliwiającego zmniejszenia dawki środków chemicznych i zwiększenie precyzji jego stosowania, zakup wozu asenizacyjnego z aplikatorem doglebowym w celu ograniczenia strat w nawożeniu.
Dominika i Michał Gulczyńscy
Młynek, Gmina Sompolno, powiat koniński
Powierzchnia gospodarstwa – 20 ha
Kategoria – produkcja ogrodnicza
Produkcja roślinna:
Rodzaj uprawy:
Powierzchnia
Plon [jedn./ha]
Buraki cukrowe
6 ha
70 t
Kukurydza na ziarno
14 ha
12 t
Jęczmień ozimy
12 ha
11 t
Pszenica ozima
12 ha
8 t
Pszenżyto
10 ha
7 t
Działania na rzecz ochrony środowiska:
Na terenie szkółki zainstalowany jest system fotowoltaiczny, który pozwala pozyskać w sposób naturalny energię elektryczną. Na potrzeby gospodarstwa zainstalowane zostały także dwie pompy ciepła.
Danuta i Marek Pytlarzowie oraz Stanisław Pytlarz
Złotniki Wielkie, Gmina Żelazków, powiat kaliski
Powierzchnia gospodarstwa – 303 ha
Kategoria – produkcja ogrodnicza
Produkcja roślinna:
Rodzaj uprawy:
Powierzchnia
Plon [jedn./ha]
Ogórek gruntowy
12 ha
130 t
Marchew
20 ha
130 t
Cebula
10 ha
40 t
Ziemniaki
50 ha
50 t
Pszenica
70 ha
8-9 t
Kukurydza
120 ha
13 t
Działania na rzecz ochrony środowiska:
Gospodarstwo rolne prowadzone jest tak aby ograniczyć do maksimum negatywny wpływ na środowisko naturalne. Na terenie pól wyznaczone jest 6 km zadrzewień śródpolnych, które przyczyniają się do ograniczenia prędkości wiatru, zmniejszania parowania wody z gleby, a w okresie zimowym przyczynia się do równomiernego rozkładu pokrywy śnieżnej na polach, powodując lokalne łagodzenie warunków pogodowych. Zadrzewienia stanowią element krajobrazu istotny dla zachowania bioróżnorodności obszarów rolnych. Są miejscem bytowania wielu organizmów i bazą pokarmową dla ptaków i owadów zapylających, wspomagając tym samym równowagi ekologicznej. Co roku 60 do 80 ha pól obsiewanych jest poplonem, który zapobiega wypłukiwaniu składników odżywczych z gleby, wzbogaca ziemię w azot, spulchnia glebę, wydobywa z głębszych warstw potas i fosfor. W celu prowadzenia racjonalnej gospodarki wodnej na terenie gospodarstwa zlokalizowane są trzy zbiorniki wodne o łącznej powierzchni 3 ha. W gospodarstwie wprowadzane jest rolnictwo precyzyjne oparte na technologii GPS, mające wiele zalet związanych z redukcją kosztów i zwiększenia plonów. Ponadto gospodarstwo korzysta z instalacji fotowoltaicznej do wytwarzania prądu.
- Tagi:
- Roku
- Wielkopolski
- Rolnik
- 2023