Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Kukurydza mokra - ile kosztuje? Jakie odliczenia w skupach za wilgotność?
      Ile kosztują orzechy? Różnice cen w stosunku do ubiegłorocznych, zaskakują
      Spadki cen pszenicy na Matif, a co w krajowych skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
      Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
      Groźny wirus znów uderza. Gdzie tym razem?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      80 mln zł na pierwszą w Polsce suszarnię parową wysłodków
      Za tę pszenicę firmy płacą więcej
      Ziemniaczny kłopot i jego skutki. Grozi nam kolejny kryzys?
      Dlaczego liście rzepaku żółkną?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Wnioski od dziś! Ten nabór właśnie się rozpoczął. ARiMR przypomina
      Prześwietlono sprawę rzekomej zmowy cenowej. UOKiK nie ma wątpliwości
      Za chwilę kolejna zmiana czasu 2025. Czy to już w ten weekend?
      1,5 mld zł już na kontach rolników. Kolejni otrzymają zaliczki wkrótce
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Czym zastąpić chryzantemy? Coraz częściej wybieramy na cmentarz te kwiaty
      Zapomnij o tulipanach. To ona może być królową wiosennego ogrodu
      Cień w ogrodzie to nie problem! Zasadź je już teraz, a wiosną cię zachwycą
      Nagły zwrot w pogodzie: Wiadomo, kiedy będzie 20 stopni. Nowa prognoza
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • W Skierniewicach tomograf zagląda do wnętrza owoców

W Skierniewicach tomograf zagląda do wnętrza owoców

Newsy 12 lipca 2023 08:00 Dorota Piękna-Paterczyk
W Skierniewicach tomograf zagląda do wnętrza owoców
Źródło: Dorota Piękna-Paterczyk
Nowoczesne laboratorium pozwala śledzić przemiany fizjologiczne w przechowywanych surowcach i produktach.
Spis treści:

    Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy w Skierniewicach zorganizował Dzień Otwartych Drzwi pod hasłem „Innowacyjne technologie przechowywania i przetwarzania owoców i warzyw”. Na miejsce spotkania wybrano Laboratorium Fizjologii Pozbiorczej Produktów Ogrodniczych (LEPPO). Z najnowszymi osiągnięciami instytutu zapoznali się tam między innymi pracownicy Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Prof.dr hab. Dorota Konopacka - dyrektor Instytutu Ogrodnictwa PIB poinformowała przybyłych, że znajdują się  w jednym z najnowocześniejszych w Europie laboratorium i jedynym takim w Polsce. Powstało  w  wyniku realizacji  projektu współfinansowanego przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego przy wsparciu z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014-2020. Dr inż. Krzysztof Rutkowski kierownik laboratorium przedstawił uczestnikom Dnia Otwartego informacje o projekcie LEPPO oraz innowacyjne technologie przechowywania owoców. Podkreślił że przechowalnictwo doświadczalne owoców i warzyw ma swój początek w Skierniewicach. Pierwsza komora doświadczalna do przechowywania produktów ogrodniczych powstała w 1933 roku w obiekcie SGGW, a w 1963 roku w Instytucie Sadownictwa rozpoczęły się badania nad zastosowaniem kontrolowanych atmosfer do przechowywania jabłek.

    Na temat nowoczesnych technologii przechowywania warzyw mówiła  dr inż. Maria Grzegorzewska, które opowiedziała o wielu realizowanych doświadczeniach na różnych warzywach, takich jak np. brokuł czy kapusta. 

    Zagadnienia techniczne w przechowalnictwie produktów ogrodniczych przybliżył  dr inż. Zbigniew Jóźwiak.

    Aktualne wyzwania dla przetwórstwa owoców i warzyw omówiła dr hab.inż Monika Mieszczakowska-Frąc. W swoim wykładzie zawarła wiele ciekawych informacji.  Stwierdziła, że obserwujemy coraz większe zainteresowanie zarówno przemysłu, jak i samych konsumentów przetwarzaniem warzyw na soki, głównie soki przecierowe. Taki produkt może mieć ogromny wpływ na zdrowe nawyki żywieniowe, a jednocześnie profilaktykę chorób dietozależnych, ze względu na zawartość składników odżywczych takich jak błonnik, witaminy czy  związki fenolowe. Część wykładową zakończył inż. Sebastian Siarkowski kierujący Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych (CPPO).. Przedstawił możliwości różnego rodzaju przerobu gatunków warzyw i owoców. Ten nowocześnie zaprojektowany obiekt, który oddano do użytku w ubiegłym roku,  pełni funkcje badawczo-rozwojowe ukierunkowane na prowadzenie badań i kreowanie innowacji w projektowaniu produktów żywnościowych na bazie owoców i warzyw z wykorzystaniem aktualnych i perspektywicznych technologii gwarantujących wysoką jakość i bezpieczeństwo. Park maszynowy i technologiczny znajdujący się w CPPO pozwala na wykonywanie soków NFC, smoothie oraz dżemów. Pozwala także na opracowywanie technologii dla nowych, innowacyjnych produktów .

    Po części przeznaczonej na teorię rozpoczęło się zwiedzanie Laboratorium Fizjologii Pozbiorczej Produktów Ogrodniczych. Duże wrażenie na zwiedzających zrobił nowoczesny tomograf, który pozwala zajrzeć do wnętrza owoców. W ramach Projektu unowocześniono zarówno system sterująco-monitorujący skład kontrolowanych atmosfer.  Zakupiono i uruchomiono aparaturę służącą do weryfikacji przemian fizjologicznych w przechowywanych surowcach i produktach. Dzięki tym rozwiązaniom LFPPO będzie mogło prowadzić badania nad technologiami przechowywania, w tym nad inteligentnymi opakowaniami, oraz przyczyniać się do utrzymania wysokiej jakości produktów ogrodniczych.

     

     

    • Tagi:
    • przechowywanie owoców
    • Instytut Ogrodnictwa PIB
    Aleksandra Pilarczyk
    Redaktor naczelna „Wieści Rolniczych”. Z wykształcenia polonistka i rolniczka. W latach 90-tych współtwórczyni mediów lokalnych („Gazeta Jarocińska”, „Życie Pleszewa”), a w roku 2010 - „Wieści Rolniczych”.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Newsy

    Krajewski powołał nowego dyrektora Instytutu Ogrodnictwa - PIB w Skierniewicach

    7 października 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Ceny tuczników leżą na łopatkach! Ile płacono w skupach?
    21 października 2025
    Newsy
    Szokujące wyniki kontroli produktów spożywczych z Ukrainy
    21 października 2025
    Newsy
    Nowy rynek zbytu dla polskiej wołowiny. Gdzie trafi nasze mięso?
    21 października 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Nowy rynek zbytu dla polskiej wołowiny. Gdzie trafi nasze mięso?
    21 października 2025
    Newsy
    Szokujące wyniki kontroli produktów spożywczych z Ukrainy
    21 października 2025
    Newsy
    Szansa na promocję polskiej żywności w Brazylii. Nabór tylko do 3 listopada
    20 października 2025
    Newsy
    Pogoda znów nas zaskoczy. Miało być tak pięknie, a będzie jak zwykle
    20 października 2025
    Newsy
    Pijany traktorzysta usiłował wręczyć łapówkę policjantom
    20 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności