Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny rzepaku lecą na łeb na szyje. Co ze zbożami?
      Podwyżki cen jaj prognozowano od dawna. Ile aktualnie kosztują?
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ten czynnik może popsuć wyniki tuczu świń. Jak go uniknąć?
      Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Postawili na niszową uprawę. Ten produkt cieszy się uznaniem i popularnością, zwłaszcza teraz
      Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
      W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Agravis Technik Polska będzie sprzedawał ładowarki Magni
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      2400 zł do hektara dopłaty to mało? Producenci krytykują, Agencja wyjaśnia
      Jak wykazać, że jestem spadkobiercą? Jakie dokumenty potwierdzają, że nabyłem spadek?
      Co dalej w sprawie OPR-ów? Temat jest nadal gorący
      Nowe okoliczności w sprawie umowy z Mercosur. Jest kolejna blokada
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wlej to do środka i nakryj folią. Problem z ogrodu zniknie bez koparki
      Skrzydłokwiat marnieje w oczach? Wrzuć to do doniczki, a natychmiast odżyje
      To one w 2012 roku zyskały rozgłos. Do dziś można je usłyszeć
      Chcesz mieć kwiaty wcześniej niż inni? Jeden styczniowy trik zmieni twój ogród
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • W Skierniewicach tomograf zagląda do wnętrza owoców

W Skierniewicach tomograf zagląda do wnętrza owoców

Newsy 12 lipca 2023 08:00 Dorota Piękna-Paterczyk
W Skierniewicach tomograf zagląda do wnętrza owoców
Źródło: Dorota Piękna-Paterczyk
Nowoczesne laboratorium pozwala śledzić przemiany fizjologiczne w przechowywanych surowcach i produktach.
Spis treści:

    Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy w Skierniewicach zorganizował Dzień Otwartych Drzwi pod hasłem „Innowacyjne technologie przechowywania i przetwarzania owoców i warzyw”. Na miejsce spotkania wybrano Laboratorium Fizjologii Pozbiorczej Produktów Ogrodniczych (LEPPO). Z najnowszymi osiągnięciami instytutu zapoznali się tam między innymi pracownicy Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Prof.dr hab. Dorota Konopacka - dyrektor Instytutu Ogrodnictwa PIB poinformowała przybyłych, że znajdują się  w jednym z najnowocześniejszych w Europie laboratorium i jedynym takim w Polsce. Powstało  w  wyniku realizacji  projektu współfinansowanego przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego przy wsparciu z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014-2020. Dr inż. Krzysztof Rutkowski kierownik laboratorium przedstawił uczestnikom Dnia Otwartego informacje o projekcie LEPPO oraz innowacyjne technologie przechowywania owoców. Podkreślił że przechowalnictwo doświadczalne owoców i warzyw ma swój początek w Skierniewicach. Pierwsza komora doświadczalna do przechowywania produktów ogrodniczych powstała w 1933 roku w obiekcie SGGW, a w 1963 roku w Instytucie Sadownictwa rozpoczęły się badania nad zastosowaniem kontrolowanych atmosfer do przechowywania jabłek.

    Na temat nowoczesnych technologii przechowywania warzyw mówiła  dr inż. Maria Grzegorzewska, które opowiedziała o wielu realizowanych doświadczeniach na różnych warzywach, takich jak np. brokuł czy kapusta. 

    Zagadnienia techniczne w przechowalnictwie produktów ogrodniczych przybliżył  dr inż. Zbigniew Jóźwiak.

    Aktualne wyzwania dla przetwórstwa owoców i warzyw omówiła dr hab.inż Monika Mieszczakowska-Frąc. W swoim wykładzie zawarła wiele ciekawych informacji.  Stwierdziła, że obserwujemy coraz większe zainteresowanie zarówno przemysłu, jak i samych konsumentów przetwarzaniem warzyw na soki, głównie soki przecierowe. Taki produkt może mieć ogromny wpływ na zdrowe nawyki żywieniowe, a jednocześnie profilaktykę chorób dietozależnych, ze względu na zawartość składników odżywczych takich jak błonnik, witaminy czy  związki fenolowe. Część wykładową zakończył inż. Sebastian Siarkowski kierujący Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych (CPPO).. Przedstawił możliwości różnego rodzaju przerobu gatunków warzyw i owoców. Ten nowocześnie zaprojektowany obiekt, który oddano do użytku w ubiegłym roku,  pełni funkcje badawczo-rozwojowe ukierunkowane na prowadzenie badań i kreowanie innowacji w projektowaniu produktów żywnościowych na bazie owoców i warzyw z wykorzystaniem aktualnych i perspektywicznych technologii gwarantujących wysoką jakość i bezpieczeństwo. Park maszynowy i technologiczny znajdujący się w CPPO pozwala na wykonywanie soków NFC, smoothie oraz dżemów. Pozwala także na opracowywanie technologii dla nowych, innowacyjnych produktów .

    Po części przeznaczonej na teorię rozpoczęło się zwiedzanie Laboratorium Fizjologii Pozbiorczej Produktów Ogrodniczych. Duże wrażenie na zwiedzających zrobił nowoczesny tomograf, który pozwala zajrzeć do wnętrza owoców. W ramach Projektu unowocześniono zarówno system sterująco-monitorujący skład kontrolowanych atmosfer.  Zakupiono i uruchomiono aparaturę służącą do weryfikacji przemian fizjologicznych w przechowywanych surowcach i produktach. Dzięki tym rozwiązaniom LFPPO będzie mogło prowadzić badania nad technologiami przechowywania, w tym nad inteligentnymi opakowaniami, oraz przyczyniać się do utrzymania wysokiej jakości produktów ogrodniczych.

     

     

    • Tagi:
    • przechowywanie owoców
    • Instytut Ogrodnictwa PIB
    Aleksandra Pilarczyk
    Redaktor naczelna „Wieści Rolniczych”. Z wykształcenia polonistka i rolniczka. W latach 90-tych współtwórczyni mediów lokalnych („Gazeta Jarocińska”, „Życie Pleszewa”), a w roku 2010 - „Wieści Rolniczych”.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Newsy

    Krajewski powołał nowego dyrektora Instytutu Ogrodnictwa - PIB w Skierniewicach

    7 października 2025
    Warto wiedzieć
    Owoce i warzywa
    Przymrozki były siedem razy, a grad trzykrotnie. Jak poradził sobie sadownik z Grójca? [VIDEO]
    28 grudnia 2025
    Pomoc unijna
    Masz małe gospodarstwo? Szykują się ogromne zmiany w dopłatach
    28 grudnia 2025
    Newsy
    Ponad 660 zł dodatków z KRUS. Jeden z nich otrzymasz nawet bez wniosku
    28 grudnia 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Pogoda zaskoczy wracających z sylwestra? Niepokojąca prognoza na pierwsze godziny Nowego Roku
    28 grudnia 2025
    Newsy
    Ponad 660 zł dodatków z KRUS. Jeden z nich otrzymasz nawet bez wniosku
    28 grudnia 2025
    Newsy
    Te trzy rośliny skutecznie usuwają toksyny. Idealny wybór do twojej sypialni
    25 grudnia 2025
    Newsy
    Agrotech 2026. Maszyny przyszłości z systemami precyzyjnymi
    24 grudnia 2025
    Newsy
    Wzrost kar za brak OC na ciągniki w 2026 r. Zobacz, ile zapłacisz w 2026?
    24 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności