Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Zobacz ceny rzepaku na przestrzeni ostatnich lat. A ile aktualnie płacą w skupach?
      Jakie będą ceny zbóż po Nowym Roku? To główne pytanie zadawane w skupach przez rolników
      Ceny spadają, kontrakty kurczą się. Co dalej z burakiem? Branża komentuje
      Kryzys w branży buraczanej. Wiceminister rolnictwa reaguje
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Historyczny rekord w produkcji zwierzęcej. Jest produkcja, jest zbyt
      Polscy producenci zwierząt mogą skorzystać na taniej paszy z Ukrainy?
      Stada drobiu w Wielkopolsce zagrożone. Fala ognisk i ogromne straty
      Minister podjął decyzję: odstrzał dzików będzie zintensyfikowany
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Do 4 tys. zł za tonę, nawet 40 ton z hektara i brak problemów ze zbytem [VIDEO]
      UE chętna na cukier z innych krajów. Bez cła wjedzie 1,5 miliona ton
      Czy NGT rozwiąże problemy rolnictwa? Ekspert komentuje
      Ziemniak bez strat w polskich gospodarstwach. To naprawę możliwe?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy: dajcie nam wyższe dopłaty. Unia Europejska na to pozwala
      Umowa z Mercosur. W tym tygodniu wszystko się rozstrzygnie
      Kolejne zmiany w "aktywnym rolniku". Dla kogo dopłaty z automatu w 2026 roku?
      Ważna decyzja rządu zgodna z postulatami rolników. Chodzi o kolejne 10 lat
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Widzisz te "plamy" na pędach? Pozbądź się ich, zanim złożą jaja
      Różowe kwiaty kontrastują z bielą śniegu. Kwitnie już od lutego
      Chcesz pozbyć się ziemiórek z doniczek? Jeden sposób może zaskoczyć
      "Zimowa pierzynka" dla azalii. Trik ogrodników, by przetrwała najcięższe mrozy
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • W Skierniewicach tomograf zagląda do wnętrza owoców

W Skierniewicach tomograf zagląda do wnętrza owoców

Newsy 12 lipca 2023 08:00 Dorota Piękna-Paterczyk
W Skierniewicach tomograf zagląda do wnętrza owoców
Źródło: Dorota Piękna-Paterczyk
Nowoczesne laboratorium pozwala śledzić przemiany fizjologiczne w przechowywanych surowcach i produktach.
Spis treści:

    Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy w Skierniewicach zorganizował Dzień Otwartych Drzwi pod hasłem „Innowacyjne technologie przechowywania i przetwarzania owoców i warzyw”. Na miejsce spotkania wybrano Laboratorium Fizjologii Pozbiorczej Produktów Ogrodniczych (LEPPO). Z najnowszymi osiągnięciami instytutu zapoznali się tam między innymi pracownicy Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Prof.dr hab. Dorota Konopacka - dyrektor Instytutu Ogrodnictwa PIB poinformowała przybyłych, że znajdują się  w jednym z najnowocześniejszych w Europie laboratorium i jedynym takim w Polsce. Powstało  w  wyniku realizacji  projektu współfinansowanego przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego przy wsparciu z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014-2020. Dr inż. Krzysztof Rutkowski kierownik laboratorium przedstawił uczestnikom Dnia Otwartego informacje o projekcie LEPPO oraz innowacyjne technologie przechowywania owoców. Podkreślił że przechowalnictwo doświadczalne owoców i warzyw ma swój początek w Skierniewicach. Pierwsza komora doświadczalna do przechowywania produktów ogrodniczych powstała w 1933 roku w obiekcie SGGW, a w 1963 roku w Instytucie Sadownictwa rozpoczęły się badania nad zastosowaniem kontrolowanych atmosfer do przechowywania jabłek.

    Na temat nowoczesnych technologii przechowywania warzyw mówiła  dr inż. Maria Grzegorzewska, które opowiedziała o wielu realizowanych doświadczeniach na różnych warzywach, takich jak np. brokuł czy kapusta. 

    Zagadnienia techniczne w przechowalnictwie produktów ogrodniczych przybliżył  dr inż. Zbigniew Jóźwiak.

    Aktualne wyzwania dla przetwórstwa owoców i warzyw omówiła dr hab.inż Monika Mieszczakowska-Frąc. W swoim wykładzie zawarła wiele ciekawych informacji.  Stwierdziła, że obserwujemy coraz większe zainteresowanie zarówno przemysłu, jak i samych konsumentów przetwarzaniem warzyw na soki, głównie soki przecierowe. Taki produkt może mieć ogromny wpływ na zdrowe nawyki żywieniowe, a jednocześnie profilaktykę chorób dietozależnych, ze względu na zawartość składników odżywczych takich jak błonnik, witaminy czy  związki fenolowe. Część wykładową zakończył inż. Sebastian Siarkowski kierujący Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych (CPPO).. Przedstawił możliwości różnego rodzaju przerobu gatunków warzyw i owoców. Ten nowocześnie zaprojektowany obiekt, który oddano do użytku w ubiegłym roku,  pełni funkcje badawczo-rozwojowe ukierunkowane na prowadzenie badań i kreowanie innowacji w projektowaniu produktów żywnościowych na bazie owoców i warzyw z wykorzystaniem aktualnych i perspektywicznych technologii gwarantujących wysoką jakość i bezpieczeństwo. Park maszynowy i technologiczny znajdujący się w CPPO pozwala na wykonywanie soków NFC, smoothie oraz dżemów. Pozwala także na opracowywanie technologii dla nowych, innowacyjnych produktów .

    Po części przeznaczonej na teorię rozpoczęło się zwiedzanie Laboratorium Fizjologii Pozbiorczej Produktów Ogrodniczych. Duże wrażenie na zwiedzających zrobił nowoczesny tomograf, który pozwala zajrzeć do wnętrza owoców. W ramach Projektu unowocześniono zarówno system sterująco-monitorujący skład kontrolowanych atmosfer.  Zakupiono i uruchomiono aparaturę służącą do weryfikacji przemian fizjologicznych w przechowywanych surowcach i produktach. Dzięki tym rozwiązaniom LFPPO będzie mogło prowadzić badania nad technologiami przechowywania, w tym nad inteligentnymi opakowaniami, oraz przyczyniać się do utrzymania wysokiej jakości produktów ogrodniczych.

     

     

    • Tagi:
    • przechowywanie owoców
    • Instytut Ogrodnictwa PIB
    Aleksandra Pilarczyk
    Redaktor naczelna „Wieści Rolniczych”. Z wykształcenia polonistka i rolniczka. W latach 90-tych współtwórczyni mediów lokalnych („Gazeta Jarocińska”, „Życie Pleszewa”), a w roku 2010 - „Wieści Rolniczych”.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Newsy

    Krajewski powołał nowego dyrektora Instytutu Ogrodnictwa - PIB w Skierniewicach

    7 października 2025
    Warto wiedzieć
    Newsy
    2,9 miliarda na kredyty niskoprocentowe. Dla ilu wystarczy pieniędzy?
    17 grudnia 2025
    Przepisy
    Martwy dzik na polu. Do kogo należy obowiązek jego utylizacji?
    17 grudnia 2025
    KRUS
    Koniec KRUS dla dużych gospodarstw? Ta partia idzie z tym programem do wyborów
    17 grudnia 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Zwierzęta z głodu zjadały własne odchody. Wkroczyła policja i weterynaria
    17 grudnia 2025
    Newsy
    2,9 miliarda na kredyty niskoprocentowe. Dla ilu wystarczy pieniędzy?
    17 grudnia 2025
    Newsy
    Szokujące odkrycie. W bagażniku przewozili martwego dzika
    17 grudnia 2025
    Newsy
    Umowa z Mercosur. Ważny dzień dla Polski
    16 grudnia 2025
    Newsy
    “NIE” dla Mercosur. Chcecie tej umowy? To za nią zapłaćcie - mówił dziś minister Krajewski
    16 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności