W marcu wzrosły ceny brojlerów
Jak wynika z danych Komisji Europejskiej - średnia cena sprzedaży brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65%) na rynku unijnym w marcu wyniosła 187,9 EUR/100 kg, czyli wzrosła o 0,9%.
W skali roku ceny były o 3,8% niższe, a wobec średniej z lat 2010-2014 jeszcze o 2,5% wyższe. W marcu kurczęta podrożały w 10 państwach członkowskich, w największym stopniu w Szwecji (+9,5%). Ceny polskich kurcząt wzrosły o 4,1% do 132,5 EUR/100 kg, jednak były ponownie najniższe w całym ugrupowaniu i stanowiły 70% średniej unijnej.
W 12 krajach ceny brojlerów w marcu obniżyły się, najbardziej w Portugalii (-7%). Najwięcej za kurczęta płacono tradycyjnie w Finlandii, Niemczech i na Cyprze (ok. 260 EUR/100 kg). Ceny kurcząt w UE obniżały się sukcesywnie od początku sierpnia do końca 2014 r. Na spadek cen wpływ miały czynniki sezonowe, niższe ceny pasz i wzrost produkcji drobiu na skutek poprawy jej opłacalności. Nieznaczny wzrost notowań od początku roku jest wspierany rosnącym eksportem do krajów trzecich, zwłaszcza na rynki afrykańskie i azjatyckie.