Zimotrwałość roślin: Co o niej decyduje?
- O zimotrwałości roślin decyduje zdolność danej rośliny do maksymalnego zahartowania się, które następuje w warunkach stopniowego obniżania się temperatury - tłumaczy Marek Radzimierski, główny specjalista ds. produkcji roślinnej Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Minikowo O/Przysiek.
Specjalista zaznacza, że najkorzystniej jest, gdy po słonecznej, chłodnej jesieni, sprzyjającej hartowaniu roślin, nastąpi stopniowe oziębienie i opady śnieżne utrzymują się przez cały okres mrozów. Zaznacza przy tym, że dopiero znaczne spadki temperatury bez okrywy śnieżnej sprawiają, że rośliny słabiej przygotowane do zimy, mają mniejsze szanse na przetrwanie. - Zimotrwałość jest więc cechą, na którą składa się odporność na: wymarzanie, wyprzenie, skorupę lodową, wysmalanie oraz wysadzanie roślin i rozrywanie korzeni – wyjaśnia specjalista.
Marek Radzimierski opisuje proces hartowania się roślin.
- Polega on na przejściu przez roślinę wewnętrznych przemian fizjologicznych i chemicznych, w procesie których zmienia się metabolizm. Ulega on spowolnieniu przy jednoczesnym wzroście stężenia soków komórkowych. Do tego procesu potrzeba wszystkich potrzebnych składników makro i mikroelementowych - od azotu N poprzez fosfor P do mikroelementów - mówi główny specjalista ds. produkcji roślinnej K-PODR.
Na tym nie kończy. - Ale największe znaczenie ma tutaj potas K, to tego pierwiastka nie może zabraknąć. To on uczestniczy w transporcie wewnątrz komórek, a jednocześnie stanowi istotny element stężonego soku komórkowego, który nie pozwala na rozerwanie komórek podczas mrozów – dodaje Marek Radzimierski.
Warto też wiedzieć, czym charakteryzuje się odporność ozimin na mróz. - Mrozoodpornością wyróżniają się te rośliny, które w komórkach zawierają mało wody, a dużo glukozy i substancji białkowych – tłumaczy Waldemar Trupinda, p.o. kierownika DSPRiSJ ŁODR.
- Tagi:
- zimotrwałość
- mróz
- oziminy