Wysokie plony buraków. A co z cukrem?
W grupie cukrowni Pfeifer & Langen trwa kampania cukrownicza. Odznacza się ona wysokimi plonami, zwłaszcza w rejonie gostyńskim. Poziom cukru jest jednak niższy od tego z ubiegłych sezonów.
Informują o tym specjaliści z LIZ - Rolniczego Doradztwa w Uprawie Buraka Cukrowego.
- Wpływ na takie wyniki ma w dużym stopniu dotychczasowy przebieg pogody - duża ilość opadów, szczególnie w wrześniu oraz mniejsze nasłonecznienie w całym okresie wegetacji - tłumaczą doradcy z LIZ.
Od kilku dni, na szczęście, we wszystkich cukrowniach obserwuje się wzrost zawartości cukru w skupowanych burakach. Jego średnie dzienne wartości w cukrowniach Gostyń i Miejska Górka są powyżej 16%.
Przeczytaj także: Kampania cukrownicza w KSC - prognozy zbiorów