Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Ceny tego warzywa są horrendalnie wysokie. Dlaczego?
      Nowe ceny bydła [lipiec 2025]
      Ruszyły zbiory jęczmienia. Jakie plonowanie, parametry i cena?
      Rynek świń. Potężne zmiany w cenach
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Wyznaczą miejsca zakopywania padłych zwierząt w Polsce
      Nie tylko polscy hodowcy rezygnują ze świń. W tym kraju także jest coraz gorzej
      Stadom bydła zagraża kolejna choroba, która dziesiątkuje zwierzęta? Są ogniska
      Rolnicy, którzy mają zwierzęta, nie będą już musieli prosić w ARiMR o te papiery
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Biozn zapalił się na naszych oczach w trakcie żniw 2025 [VIDEO]
      Po 31 lipca rolnicy mogą już to robić. Stawka to kilkaset zł za hektar
      Jakich plonów jęczmienia spodziewają się rolnicy? Ruszyły żniwa 2025
      Gospodarstwa ucierpiały przez przymrozki i grad. Będzie wsparcie?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Za brak OC auta zapłacimy 9 tys. zł. Jaka kara w przypadku ciągników rolniczych?
      Nowa maszyna na polskim rynku.  Rozlewanie gnojowicy proste i bez strat
      Targi AGRO-TECH Minikowo 2025 już od soboty
      Maszyny rolnicze tańsze o 25%? Nowa pula środków w programie
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Do wypłacenia 1,6 mld zł. ARiMR informuje rolników, co trzeba zrobić
      Ukraina będzie mogła eksportować do Polski więcej niż zakładano. Oto nowe limity
      Zdecydowano o dodatkowych środkach na pomoc. Skorzystają z nich rolnicy
      Duże zmiany dla rolników. Nie będzie potrzebne pozwolenie na budowę
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Urocze kwiaty, które możesz wysiać jeszcze teraz. Będą zdobiły ogród do jesieni
      Upał i susza nie są im straszne. Te rośliny sprawdzą się w gorące lato
      Masz dość much wlatujących do domu? W ten sposób szybko się ich pozbędziesz
      Zadbaj w lipcu o dynię i cukinię. Podlewanie i domowe odżywki na bujny plon
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
  • Wieści Rolnicze
  • Warzywa i ziemniaki z Lenartowic

Warzywa i ziemniaki z Lenartowic

Uprawy - Inne uprawy 6 czerwca 2020 07:00 Dorota Piękna-Paterczyk
Warzywa i ziemniaki z Lenartowic
Źródło: D. Piękna-Paterczyk
Czy w obliczu światowej pandemii przestaniemy jeść! Otóż nie! Wiedzą o tym producenci warzyw gruntowych, którzy nie zatrzymają wzrostu roślin i wykonywania kolejnych prac polowych. 
Spis treści:

    Czy w obliczu światowej pandemii przestaniemy jeść! Otóż nie! Wiedzą o tym producenci warzyw gruntowych, którzy nie zatrzymają wzrostu roślin i wykonywania kolejnych prac polowych. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Emil Bartczak – producent warzyw z Lenartowic (powiat pleszewski) zapytany o sytuację z koronawirusem odpowiada

    - Nikt nie spodziewał się, że taki problem pojawi się w Polsce i na całym świecie. Były pewne obawy i wątpliwości, co dalej? Jak ten sezon będzie wyglądał? Czy pandemia wpłynie na ceny? Czy będą problemy ze sprzedażą wyprodukowanych w gospodarstwie warzyw? Tych pytań i niewiadomych było bardzo dużo. Na początku sytuacja wyglądała nie najlepiej. Jako sprzedający swój towar na targowiskach widzieliśmy bardzo małe zainteresowanie kupujących. Teraz sytuacja poprawiła się i wszystko jakoś unormowało się. Jest trochę mniejszy zbyt na warzywa z powodu pozamykanych restauracji i innych lokali gastronomicznych. Uważam jednak, że  nie ma co przesadnie narzekać - opowiada.

    Jego wrodzony optymizm podpowiada mu, że trzeba cieszyć się tym, co jest! 

    Emil Bartczak jest studentem IV roku ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. - Skończyłem liceum o profilu biologiczno-chemicznym. Od zawsze interesowałem się i lubiłem biologię i teraz przydaje mi się to w życiu – opowiada. 

    Wybór kierunku studiów nie był przypadkowy. - Wybrałem ogrodnictwo, ponieważ chciałem kontynuować tradycje rodzinne – dodaje. Rodzice pana Emila -  Iwona i Piotr Bartczakowie od ponad 20 lat w miejscowości Lenartowice zajmują się uprawą warzyw. To oni zaszczepili w synu zainteresowanie tą gałęzią produkcji. Tutaj rósł, pomagał w przygotowaniu asortymentu warzyw do sprzedaży i śledził na bieżąco wszystkie działania podejmowane w gospodarstwie. Lubił taką pracę, angażował się  i zawsze  podchodził do niej z pozytywnym nastawieniem. Rodzice przez lata stopniowo powiększali gospodarstwo, zwiększając tym samym areał uprawy warzyw.

    - Obecnie na powierzchni 14 ha uprawiamy warzywa, w głównej mierze: ziemniaki, pomidory, ogórki, bób i kapustę. Kilka lat temu rodzice zdecydowali się na uprawę warzyw pod osłonami, aby jak najwcześniej w sprzedaży mieć nowalijki, zważywszy na fakt, że ceny wczesnych warzyw z uprawy tunelowej są z reguły wyższe, a powierzchnia może być wykorzystana kilka razy. Miało to swoje uzasadnienie w prowadzonej przez nich sprzedaży bezpośredniej  na targowiskach. To klienci sami podpowiadali nam, że powinniśmy mieć szerszy asortyment, dopytując np. czy mamy fasolkę, czy mamy paprykę? Stąd zapadła decyzja, aby mieć szersze „okno” gatunkowe. Obecnie w tunelach uprawiamy kalafiory, kapustę, paprykę, fasolę tyczną, pomidory i sałatę – informuje pan Emil.

    Rozsadę przygotowują sami oraz zlecają specjalistycznym firmom. Gospodarstwo posiada nie najlepsze gleby klasy IV, V i VI. Producenci warzyw zwracają dużą uwagę na wykonywanie analiz chemicznych, stosowanie nawożenia mineralnego i organicznego, utrzymanie gleb w dobrej kulturze. Wszystko to wpływa korzystnie na uzyskiwane wysokie plony. W chwili obecnej w gospodarstwie trwają zbiory ziemniaków wczesnych. – Zawsze staramy się do nasadzeń wybierać sprawdzone  odmiany ziemniaków, które cechują się dobrym smakiem i dobrą jakością.  Dbamy o to, aby sadzić materiał kwalifikowany kupowany w centralach nasiennych. Przyzwyczailiśmy klientów do tego, że mamy dobre ziemniaki i nie ryzykujemy z odmianami, których nie znamy – twierdzi. Trwają zbiory ziemniaków. Wysadzone w połowie lutego do tuneli oraz w marcu na pole podkiełkowane ziemniaki plonują bardzo dobrze. Producent jest nawet zaskoczony wielkością bulw ziemniaków. - Zdarzają się ziemniaki, które ważą ponad 300 g – dodaje. W tunelach producenci wycinają wczesną kapustę, a za moment pojawi się kalafior, który obecnie jest na etapie wiązania róż. Wielu producentów warzyw zaniepokojonych jest coraz większymi niedoborami wody. - Dobrze, że na początku maja wystąpiły opady deszczu, które wpłynęły bardzo korzystnie na rosnące na polu warzywa i na pewno uratowały sytuację. Wszystkie warzywa staramy się nawadniać za pomocą linii kroplujących. Ale to ciągle za mało.  Wraz ze zmianami klimatycznymi pojawiają się problemy z nowymi chorobami i szkodnikami, no i z suszą.  A że problem suszy coraz bardziej się pogłębia, w związku z tym postanowiliśmy ubiegać się w ARiMR o dotację na nawadnianie gospodarstwa – informuje pan Emil. Warto zaznaczyć, że gospodarstwo doposażone jest w nowoczesny park maszynowy i specjalistyczny sprzęt do uprawy warzyw. 

    Postawiła na szparagi. Mówi, z czym to się je! [ZDJĘCIA I VIDEO]

    W gospodarstwach nastawionych na produkcję warzyw odczuwalne są coraz bardziej problemy z czynnikiem ludzkim. Zablokowanie granic z powodu koronawirusa i nieobecność na rynku pracy osób z Ukrainy zaczyna się pogłębiać.  Ten brak „rąk do pracy” na pewno przełoży się na kłopoty ze zbiorami warzyw w całym sezonie. - My jesteśmy gospodarstwem rodzinnym i na razie jakoś dajemy sobie radę. Mamy osoby dochodzące, które w momencie spiętrzenia prac pomagają nam. Wiele osób nie chce pracować w gospodarstwie. No nie oszukujmy się, jest to ciężka praca – twierdzi młody producent.

    Od kilku lat w gospodarstwie uprawiany jest bób. - Każdego roku zwiększaliśmy powierzchnię uprawy, ale w tym roku przystopowaliśmy i chyba tak zostaniemy. Jest to czasochłonna uprawa. Dopiero od niedawna bób obieramy maszynowo, co ułatwiło nam bardzo pracę i zyskaliśmy na czasie. Klienci cenią nasz bób, ponieważ mamy zasadę, że zbieramy go zawsze rano i taki świeży zawozimy na targ – mówi. Wymaga to więcej czasu poświęconego tej uprawie, ale warto, bo klienci za to cenią producentów!  Każdego roku państwo Bartczakowie starają się wprowadzać nowe gatunki w swoim gospodarstwie. - W tym roku po raz pierwszy zdecydowaliśmy się na uprawę fasoli tycznej i pomidora malinowego w tunelach.  Na razie rośliny ładnie rosną i mamy nadzieję, że będziemy z nich zadowoleni  - informuje pan Emil. Jest on „motorem” wielu innowacyjnych działań w gospodarstwie. Każde takie nowoczesne rozwiązanie procentuje na przyszłość. Można się zawsze czegoś nowego nauczyć i kontynuować dalej bądź zrezygnować. Młody producent z Lenartowic podkreśla, że wybrany kierunek studiów umożliwia mu zdobywanie wiedzy z zakresu, który go najbardziej interesuje. Pozwala także nawiązać kontakty z osobami studiującymi z różnych części Polski, od których również można dowiedzieć się dużo ciekawych rzeczy. Pan Emil jest osobą, która lubi śledzić nowości, aby móc je wdrażać w gospodarstwie. Tak zrobił na przykład z aplikacjami mobilnymi, które ułatwiają mu rozpoznanie chorób, szkodników i chwastów, a tym samym pozwalają na szybką reakcję dotyczącą zwalczania patogenów.

    20 letnia obecność państwa Bartczaków na rynku świeżych warzyw spowodowała, że klienci mają do nich zaufanie. Wiedzą, że warzywa od Bartczaków są po prostu dobre! Takiej pozycji nie osiąga się szybko. Na to pracuje się ciężką pracą przez długie lata.

    - U moich rodziców od zawsze liczyła się i liczy jakość, a nie ilość.  I ja także na to stawiam.  Produkt musi być smaczny i świeży. Tylko taki jest gwarantem pozytywnych opinii i zadowolenia ze strony kupującego – podsumowuje spotkanie Emil Bartczak z Lenartowic w powiecie pleszewskim. 

    AKTULANE CENY ZIEMNIAKÓW NA RYNKACH HURTOWYCH. KLIK 

    • Tagi:
    • uprawa
    • Emil Bartczak
    • warzywa
    • ziemniaki
    • Lenartowice
    Dorota Piękna-Paterczyk
    Podobne artykuły
    Inne

    Rolnicy przeżywają gehennę. Takich cen młodych ziemniaków nie było od dawna

    2 lipca 2025
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Lokata do 2 mln zł w Ofercie Powitalnej. Ważne do 08.07.2025

    26 czerwca 2025
    Maszyny

    Potężny "zawodnik" na polu. Tak wygląda nowy kombajn dla plantatorów warzyw

    1 lipca 2025
    Newsy

    Trzeba mieć 70 tysięcy złotych na hektar, żeby zacząć je uprawiać

    20 czerwca 2025
    Ceny rolnicze

    Kolejne krajowe warzywa i owoce w ofertach giełd

    19 czerwca 2025
    Dla domu

    Pryskaj pomidory raz w tygodniu. Ta choroba szybko atakuje całą uprawę

    16 czerwca 2025
    Dla domu

    Ten zabieg zapewnia większe plony i smaczniejsze pomidory. Jak go wykonać?

    11 czerwca 2025
    Owoce i warzywa

    Zaskakujący trik z żółtą wstążeczką. Mszyce zostawią ziemniaki w spokoju

    8 czerwca 2025
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Do wypłacenia 1,6 mld zł. ARiMR informuje rolników, co trzeba zrobić
    5 lipca 2025
    Ekonomika
    Ukraina będzie mogła eksportować do Polski więcej niż zakładano. Oto nowe limity
    5 lipca 2025
    Technika
    Agrotech Minikowo z maszynami. Rolnicy mówią nam o swoich niepokojach [VIDEO]
    5 lipca 2025
    Najnowsze
    Zboża
    Biozn zapalił się na naszych oczach w trakcie żniw 2025 [VIDEO]
    4 lipca 2025
    Uprawy
    Po 31 lipca rolnicy mogą już to robić. Stawka to kilkaset zł za hektar
    4 lipca 2025
    Zboża
    Jakich plonów jęczmienia spodziewają się rolnicy? Ruszyły żniwa 2025
    3 lipca 2025
    Zboża
    Gospodarstwa ucierpiały przez przymrozki i grad. Będzie wsparcie?
    3 lipca 2025
    Nawożenie
    Nawozy na cenzurowanym. PIORiN wykrywa nieprawidłowości
    1 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności