Uprawiasz ziemniaki w tym regionie? Jest zagrożenie upraw, wydano komunikat

Służby - jak co roku - dokonują rutynowego monitoringu zagrożeń dla upraw rolnych. W ramach profilaktyki pobierane sa m.in. próbki wody z różnych odcinków rzek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak poinformowali inspektorzy Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Poznaniu, w tym roku również pobrano stosowne próbki - z wody z rzeki Warty oraz roślin psianki słodkogórz, która porasta brzegi rzek. Niestety - w wyniku badań wykryto bakterię, która może zagrażać uprawom.
Bakteria ralstonia solanacearum w rzece Warcie. Jest komunikat WIORiN
- W ramach corocznego, monitoringu zagrożeń, które mogą negatywnie wpływać na areał upraw w Wielkopolsce, inspektorzy pobierali do badań laboratoryjnych próbki wody. W kilkunastu próbkach stwierdzono obecność bakterii Ralstonia solanacearum, która powoduje chorobę zwaną śluzakiem ziemniaka. Jest to agrofag, który znajduje się na tzw. liście kwarantannowej, czyli podlega obowiązkowemu zwalczaniu - informują przedstawiciele WIORiN.
Jak zaznaczają przy tym inspektorzy, bakteria nie zagraża zdrowiu i życiu ludzi i zwierząt. Jednak jej rozprzestrzenienie może doprowadzić do strat w roślinach uprawnych.
Nie ma innych metod jej zwalczania jak tylko zastosowanie metod kwarantanny.
- Rozprzestrzenianie się bakterii Ralstonia solanacearum może wpłynąć na redukcję areału uprawy roślin żywicielskich, z których szczególnie istotnym żywicielem jest ziemniak. Wielkopolska jest największym producentem ziemniaka towarowego (jadalne i przemysłowe) w kraju oraz jest na piątym miejscu pod względem areału produkcji ziemniaków - podkreślają przy tym przedstawiciele WIORiN.
Dlatego istotne jest, by nie używać wody z wyżej wskazanego odcinka rzeki Warty do nawadniania i opryskiwania roślin żywicielskich.
W przypadku uprawy ziemniaków, w ramach profilaktyki, zaleca się:
- Używać do wysadzania kwalifikowanych sadzeniaków ziemniaka lub ziemniaków przebadanych na obecność bakterii, nie kroić bulw przed wysadzeniem;
- Stosować prawidłowy płodozmian oraz zwracać uwagę na status zdrowotności dzierżawionych pól;
- Czyścić i dezynfekować narzędzia, środki transportu, magazyny (oddzielnie składować poszczególne partie ziemniaków, zwalczać samosiewy ziemniaka oraz dziko rosnące rośliny żywicielskie)
Objawy porażenia bakterią ralstonia solanacearum
Służby opisują, jak wyglądają objawy występowania bakterii i jej szkodliwość.
Na roślinach ziemniaka: Często porażenie przebiega bezobjawowo. Alternatywnie, spotyka się więdnięcie roślin postępujące od wierzchołka ku dołowi rośliny. Przy silnym porażeniu liście więdną gwałtownie, prawie nie zmieniając zabarwienia Na łodygach młodych roślin widoczne są przeświecające przez skórkę ciemne wąskie smugi, odpowiadające przebarwionym wiązkom przewodzącym, a z porażonych wiązek po przekrojeniu łodygi może wyciekać mlecznobiały śluz bakteryjny.
Na bulwach ziemniaka: Szarawo-brązowe przebarwienia powierzchni bulwy w pobliżu oczek i w miejscu łączenia bulwy ze stolonem, wyciek szarawobiałego śluzu z oczek lub stolonów, brązowe przebarwienie i późniejsze zamieranie tkanki przewodzącej – widoczne po przekrojeniu bulwy w pobliżu stolonu. Ponadto
wyciek śluzu bakteryjnego z pierścienia wiązek przewodzących bulwy, obumieranie tkanek, gnicie bulw.
Na roślinach pomidora: Najmłodsze liście są wiotkie, szybko może nastąpić więdnięcie całej rośliny, jeśli warunku środowiskowe
są sprzyjające dla patogena; w mniej sprzyjających warunkach choroba rozwija się wolniej i może wystąpić karłowatość roślin; naczyniowe tkanki łodygi wykazują brązowe przebarwienie.
Bakteria Ralstonia solanacearum. Jest obowiązek zwalczania
Uwaga! W Unii Europejskiej, a tym samym w Polsce Ralstonia solanacearum podlega obowiązkowi zwalczania (jest to agrofag kwarantannowy w Unii).
Zazwyczaj usuwa się, a następnie niszczy porażone rośliny i bulwy. Zakazane jest stosowanie porażonych bulw ziemniaka i roślin pomidora do sadzenia.
Porażony materiał może zostać przeznaczony do przetwórstwa przemysłowego lub do produkcji biogazu po spełnieniu określonych warunków, może zostać użyty również jako pasza dla zwierząt (po wcześniejszym uparowaniu lub zakiszeniu), bądź do celów konsumpcyjnych.
Ponadto wszystkie maszyny, urządzenia, narzędzia, środki transportu oraz inny sprzęt mający kontakt z porażonym materiałem roślinnym, a także przechowalnie, w których go składowano, muszą zostać dokładnie oczyszczone i zdezynfekowane.
Na polach, na których były uprawiane rośliny, w których wykryto bakterię, przez co najmniej cztery kolejne lata nie można uprawiać roślin żywicielskich tego agrofaga. Konieczne jest również systematyczne usuwanie samosiewów ziemniaka oraz chwastów z rodziny psiankowatych.
Jak informują służby - w sprawie będą wydawane kolejne komunikaty.
- Ze względu na zagrożenie powodowane przez ten organizm w tym miejscu WIORiN w Poznaniu będzie publikował aktualne komunikaty i informacje dotyczące wykryć tej bakterii oraz zakres działań, które musza zostać podjęte, na specjalnie utworzonej podstronie Wykrycie bakterii Ralstonia solanacearum w rzece Warcie - informują przedstawiciele WIORiN.
Porażenie bakterią ralstonia solanacearum. Ogromne szkody na całym świecie
R. solanacearum wywołuje duże straty, zwłaszcza w produkcji ziemniaka, zarówno ilościowe jak i jakościowe (porażone bulwy często gniją na polu i w przechowalni). Według danych literaturowych, roczne straty wywoływane przez patogena na świecie oceniono na miliard dolarów, a dotykają one około 3 milionów farmerów w 80 krajach.