Uprawia ogórki. Z Maliną podbija internet
Pieczarki
Dominiakowie specjalizują się uprawie pieczarek. Zajmują się tym już od 1990 roku. Pieczarkarnia liczy 1.800 m2. Młody farmer przyznaje, że nie ma problemu ze zbyciem grzybów. - Tu nie możemy narzekać, bo towar odstawiamy do przetwórni do Poznania. Tam pieczarki mają dobrą cenę i płatności są w miarę przyzwoite - mówi nasz rozmówca. Poza tym Dominiakowie zaopatrują w grzyby lokalne sklepy. Pieczarki cieszą się dużym zainteresowaniem przez cały rok. Największe zapotrzebowanie na nie uwidacznia się jednak przed świętami. W przypadku ogórków jest nieco inaczej. - Jeśli chodzi o ten produkt, to przed Wielkanocą zauważamy mniejszy popyt. Podobnie jest, gdy są weekendy majowe, przez to, że giełda w tych okresach nie działa - tłumaczy młody rolnik.