Uprawa soi w Polsce. Warto?
Czy soja się opłaca?
Daniel Niewiński z Saatbau przygotował kalkulację, z której jasno wynika, że tak. Do obliczeń przyjął, że z hektara otrzymamy plon w wysokości 3 ton (jest to średnia wielkość uzyskiwana w Polsce przez gospodarstwa doświadczone w tej uprawie). Wziął pod uwagę koszty uprawy na hektarze: zakup nasion (760 zł), nawożenie (777,50 zł) oraz ochrona roślin (280 zł), które w sumie wyniosły 1 817,50 zł. Do tego dodał koszty pośrednie, a więc związane z zakupem paliwa oraz zbiorem (1 138,12 zł).
Czytaj także: Ceny nawozów - gdzie najniższe, a gdzie najwyższe?
Przyjmując, że za tona soi kosztuje 1440 zł, wartość hektarowej produkcji wyniosłaby 4320 zł. Po odjęciu więc wszystkich nakładów finansowych - nasz czysty zysk z hektara miałby wynieść ponad 1 300 zł.