Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Ceny bydła. Nadal wysokie?
      Kolejne krajowe warzywa i owoce w ofertach giełd
      Rynek zbóż na przednówku. Co się dzieje?
      Co hamuje rozwój rynku i ceny zbóż w Polsce? Ekspert wskazuje na jeden czynnik
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Można zmienić przeznaczenie jałówki opasowej i ubiegać się o wsparcie
      Ta groźna choroba znów zaatakowała. Chodzi o kilkanaście tysięcy kur
      Mięso stworzone w laboratorium w restauracjach? Kontrowersyjna decyzja.
      Czy to koniec małych stad? PFHBiPM podsumowuje 30 lat zmian w hodowli
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ważny dzień dla plantatorów buraka cukrowego
      Te przepisy będą dotyczyć niemal każdego rolnika. Zmiany już za pół roku
      Żniwa 2025. Zbiory rzepaku będą opóźnione i niższe?
      Rolnictwo regeneratywne. Z certyfikatem o 200 złotych więcej na tonie pszenicy
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      CASE IH świętuje. "Przełamujemy granice w projektowaniu ciągników" [VIDEO]
      Ceny szaleją. Tuż przed żniwami rolnicy zapłacą więcej za paliwo?
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ten nabór właśnie wystartował. Potrwa tylko do 25 lipca. Informuje ARiMR
      WPR po 2027 roku będzie utrzymana? Potrzebna jest koalicja państw członkowskich
      Mleko za drogie w produkcji? Rolnicy liczą straty, ale 2025 przynosi nadzieję
      Magazynowanie ziarna. Jakie koszty?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wymieszaj z wodą i podlej anturium. Będzie zachwycać wieloma kwiatami
      Alternatywa dla trawnika? Tych roślin nie trzeba kosić ani podlewać
      Szkodniki wzięły na cel borówkę amerykańską. Pomogą dwa składniki z kuchni
      Jest trująca, ale to nie odstrasza od jej uprawy. Wyglądem przypomina bonsai
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
  • Wieści Rolnicze
  • Uprawa soi w Polsce jest (nie)opłacalna

Uprawa soi w Polsce jest (nie)opłacalna

Uprawy - Inne uprawy 2 października 2012 15:14 Dorota Jańczak Aktualizacja: 5 stycznia 2016 15:32
Uprawa soi w Polsce jest (nie)opłacalna
Źródło: Fotolia.com
Jednym z najważniejszych składników każdej paszy jest białko. Surowiec ten jest w naszym kraju w 80% sprowadzany. Znajduje się w śrucie sojowej, importowanej głównie z Ameryki. Czy musimy kupować ten produkt zza granicy? A może udałoby się wyprodukować soję w Polsce?
Spis treści:

    Jednym z najważniejszych składników każdej paszy jest białko. Surowiec ten jest  w naszym kraju w 80% sprowadzany. Znajduje się w śrucie sojowej, importowanej głównie z Ameryki. Czy musimy kupować ten produkt zza granicy? A może udałoby się wyprodukować soję w Polsce?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Soja z USA

    Zastosowanie soi na świecie jest na tak dużą skalę, że raczej nie dziwi fakt, iż wielu chciałoby ją produkować praktycznie na każdej szerokości geograficznej. Niestety, takie proste to nie jest. Ta roślina z grupy strączkowych ma duże wymagania cieplne, potrzebuje dobrych, żyznych gleb i dużego nasłonecznienia. Obecnie 45% areału jej upraw znajduje się w USA, skąd pochodzi około 55% światowej produkcji. Prócz tego w dużym stopniu uprawiana jest w Brazylii, Argentynie, Chinach oraz Indiach. Soja, jaka trafia na światowe rynki rolne, w tym i europejskie, zazwyczaj pochodzi z upraw GMO (genetycznie modyfikowanych). Dzięki temu opłacalność jej produkcji jest jeszcze większa. Rośliny dają większe plony i co za tym idzie zyski. Z wyliczeń niektórych specjalistów wyhodowanie soi tradycyjnej jest o 15% droższe, niż gatunków GMO. Alarmujące powinno być to, że w samej Polsce monopol na sprzedaż śruty sojowej ma jedna zagraniczna firma. Mając tak duży wpływ na rynek paszowy, uzależnia od siebie także produkcję zwierzęcą w naszym kraju. - Jeśli oni powiedzą: „nie ma”, to nastąpi kryzys w produkcji zwierzęcej w naszym kraju - ostrzegają niektórzy specjaliści.

    Własna produkcja soi?

    Czy nasz kraj jest w stanie uniezależnić się od zagranicznych wpływów, chociażby przez własną produkcję soi? Istnieje kilka odmian tej rośliny, które dostosowano do naszego klimatu. Pochodzą one głównie z hodowli krajowych, są wczesne, o dużym potencjale plonowania. Badania nad uprawą soi w Polsce trwają od 100 lat. Przez ten czas udało się wyhodować kilkanaście odmian, które u nas się przyjęły. Nie przynoszą jednak tak dużych dochodów, jakby się chciało. Wynika to głównie z wielkości plonów. Niektórzy specjaliści twierdzą, że z jednego hektara można uzyskać nawet 4 tony ziarna. Inni jednak wyjaśniają, że duże wahania temperatury i wilgotności powodują spadek plonów poniżej 2 ton z hektara. - Dlatego opłacalność produkcji soi jest wątpliwa - tłumaczy Mieczysław Łepkowski z WODR w Poznaniu. W takim wypadku dla rolnika korzystniej jest uprawiać zboża niż soję. Podobnie sprawa przedstawia się w skali makro. Taniej jest Polsce importować towar z Ameryki niż produkować u siebie. Wynika to z wyższego plonowania na terenach o ciepłym klimacie. Prócz tego w Polsce zakazana jest uprawa GMO, która daje większe zyski niż konwencjonalna. A więc rolnik, który zechciałby przestawić nagle swą produkcję na tę roślinę oleistą, musiałby wykazać się dużą odwagą, także z tego powodu, że miałby problem ze sprzedażą. Firmy paszowe potrzebują duże ilości i proponują za nie ceny zagraniczne. Gdyby kwoty te przenieść na grunt polski, opłacalność staje się niepewna. Ratunkiem dla rolnika w tym momencie mogłyby być przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją zdrowej żywności, w tym przetworów sojowych, które poszukują towaru wolnego od GMO. Jest ich w Polsce niestety mało. One także skupują towar w dużych ilościach. - A przeciętny rolnik nie jest w stanie wyprodukować 50 ton rocznie - tłumaczy Paweł Poślednik z Rolniczego Gospodarstwa Doświadczalnego w Dłoni, powiat rawicki. Te zakłady także sugerują się stawkami obowiązującymi na rynku światowym. I mogłoby się wydawać, że nie warto uprawiać u nas soi, ale...

    Dobry płodozmian

    Gdybyśmy spojrzeli na tę kwestię z innej perspektywy, okazałoby się, że nie do końca należy pomysł uprawy soi w Polsce wyrzucić do kosza. Jak podaje Andrzej Obst, specjalista do spraw roślin energetycznych WODR w Poznaniu, soja jest świetną rośliną, jeśli chodzi o gospodarowanie zrównoważone i stosowanie płodozmianów. Pozwala stwarzać warunki dla wzrostu lub utrzymania na danym poziomie żyzności i biologicznej aktywność gleby. Rośliny strączkowe, do których należy soja, polepszają bilans substancji organicznej w glebie i chronią przed erozją. Prócz tego wzbogacają glebę w azot. Jest to możliwe dzięki symbiozie z bakteriami korzeniowymi. Dlatego powinny być stosowane jako przedplony i poplony. Ich uprawa niesie ze sobą zmniejszenie konieczności używania środków ochrony roślin czy nawozów mineralnych, co może być zachętą ekonomiczną dla rolnika. Prócz tego wpływa korzystnie na stan gleby. - Największą korzyścią soi jest jej działanie - poplonu. A nikt o tym nie mówi. Najwygodniej jest zasiać zboże i zebrać i plony takie, jakie są. Staram się przekonać rolników do zrównoważonego sposobu gospodarowania - wyjaśnia Andrzej Obst. Dodaje, że zastosowanie tej rośliny, jako alternatywy płodozmianowej, ma rację bytu na polskich gruntach rolnych. - To mogłoby się okazać dla niektórych rolników zbawiennym elementem płodozmianu i własnej bazy paszowej - stwierdza.

     Doświadczenie w uprawie

    Podobne zdanie na temat uprawy soi w Polsce ma Paweł Poślednik z Dłoni. Gospodarstwo, w którym pracuje, soję uprawia się od lat 80-tych. Pierwsze odmiany, które udało się im wyhodować w systemie doświadczalnym, zarejestrowano w 1991 r. - Do tej pory cały czas te odmiany hodujemy i mamy rozprowadzone między różne gospodarstwa - opowiada Paweł Poślednik. Największym powodzeniem cieszą się obecnie odmiana „Augusta”, która rocznie daje plony na poziomie 22 kwintali z hektara. Ich zdaniem jest to dość dobry wynik, zważywszy na fakt, iż nie trzeba w dużych ilościach stosować desykantów (chemicznych środków) w celu wysuszenia roślin przed zbiorem. - Tegoroczne temperatury do uprawy tej odmiany były wystarczające - tłumaczy. Dodaje, że uprawa stoi wygląda podobnie jak zbóż. - Sprawy agrotechniczne przedstawiają się podobnie jak przy zbożach czy innych roślinach. Wysiewa się siewnikiem zbożowym, plony zbiera kombajnem - objaśnia. Czy warto hodować soję na paszę dla zwierząt w swoim gospodarstwie? - Wyprodukowanie tej rośliny na własne potrzeby to dobry pomysł. Wtedy można spokojnie podawać bydłu mlecznemu i trzodzie chlewnej, tylko że trzeba wtedy zmienić recepturę paszy, a więc w innych komponentach pomniejszyć zawartość składników o te, które znajdują się w soi - opowiada.

    W Wielkopolsce rolnicy wysiewają średnio 2-3 hektary soi. W większych ilościach plantacje można zobaczyć na południu naszego kraju, w okolicach Opola, Rzeszowa czy Kielc. Paweł Poślednik stwierdza, że duże zainteresowanie soją pojawiło się 11 lat temu, podobnie jak w 2009 roku. - Wówczas zabrakło nam nasion do wywiewu na sprzedaż. A już rok później zostało nam dużo towaru. Wszystko zależy od tego, jak rynek się trzyma - opowiada.

    Kwalifikowany materiał siewny soi można kupić za około 4 tys. zł/ tonę. Jest to dość wysoka cena, w stosunku do stawki, którą proponują firmy paszowe za śrutę sojową. Stawka ta kształtuje się na poziomie 1400-1600 zł/tonę. Już więcej dostanie się za towar konsumpcyjny (sprzedaż na produkcji do spożycia dla ludzi), bo od 2700 do 3 000 zł/tonę.

    Co warto pokreślić, to fakt, iż do kwalifikowanego materiału siewnego można otrzymać dopłatę z Agencji Rynku Rolnego. W tym roku wynosi ona 160 zł do hektara. Prócz tego można otrzymać dodatkową płatność bezpośrednią z tytułu uprawy rośliny strączkowej (w 2011 roku jest na poziomie 219,53 zł/ha). A więc do jednego hektara można uzyskać z ARiMR w sumie ponad 1200 zł. Czy w takim razie kalkuluje się uprawiać soję w Polsce? Sprawa wydaje się być sporna. - Ten kto umiał zaryzykować, wszedł trochę w warzywa czy inne, nowe uprawy, to decydował się na soję, ale ten kto tylko zboża wysiewa, to nie jest skłonny na takie zmiany - komentuje Paweł Poślednik.

    • Tagi:
    • materiał siewny wniosek
    • skarmianie zwierząt
    • soja
    • płodozmian
    • uprawa
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Newsy

    Trzeba mieć 70 tysięcy złotych na hektar, żeby zacząć je uprawiać

    20 czerwca 2025
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Lokata do 2 mln zł w Ofercie Powitalnej. Ważne do 08.07.2025

    26 czerwca 2025
    Owoce i warzywa

    Dlaczego pomidory pękają na krzakach? Nie popełniaj tego błędu

    5 czerwca 2025
    Owoce i warzywa

    Pomidor Aussie ma ogromne owoce. Odpowiedni czas na siew właśnie trwa

    30 marca 2025
    Inne uprawy

    Jakie rośliny bobowate najlepiej uprawiać w Polsce?

    21 marca 2025
    Dla domu

    Wykonaj ten zabieg w marcu. W maju pojawią się duże jagody

    7 marca 2025
    Inne uprawy

    Bobowate - tak czy nie? Liczby mówią same za siebie! [Dane ARiMR]

    7 marca 2025
    Inne uprawy

    Siejesz soję? Z tą listą dobrze się zapoznać

    5 marca 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Niepewność na rynku świń. Co z cenami?
    27 czerwca 2025
    Materiał powstał przy współpracy PZŁ
    Inne hodowle
    Sokolnicy pomagają w dbaniu o bezpieczeństwo na lotniskach
    27 czerwca 2025
    Ceny rolnicze
    Ceny bydła. Nadal wysokie?
    26 czerwca 2025
    Najnowsze
    Inne uprawy
    Ważny dzień dla plantatorów buraka cukrowego
    26 czerwca 2025
    Uprawy
    Te przepisy będą dotyczyć niemal każdego rolnika. Zmiany już za pół roku
    26 czerwca 2025
    Inne uprawy
    Żniwa 2025. Zbiory rzepaku będą opóźnione i niższe?
    26 czerwca 2025
    Uprawa gleby
    Rolnictwo regeneratywne. Z certyfikatem o 200 złotych więcej na tonie pszenicy
    25 czerwca 2025
    Zboża
    Zbiory zbóż 2025. Będzie płacz?
    25 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności