Unia wycofuje kolejne pestycydy. Jak zatem chronić rośliny?
Hodowla roślin może wyrównać ubytek plonu spowodowanych ograniczaniem pestycydów?
Temat Europejskiego Zielonego Ładu poruszono także podczas Forum Nasiennego w Międzynarodowym Roku Zdrowia Roślin 2020, organizowane przez Polską Izbę Nasienną 11 lutego w IOR-PIB Poznań. Prof. dr hab. Iwona Bartkowiak-Broda z Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - PIB - Oddział w Poznaniu, w prezentacji którą przygotowała wspólnie z prof. dr hab. Józefem Adamczykiem, prof. dr hab. Edwardem Arseniukiem, dr hab. Pawełem K. Beresiem, prof. dr hab. Marek Korbasem, prof. dr hab. Markiem Mrówczyńskim dr Wojciechem Nowackim oraz dr hab. Jackiem Piszczkiem, opatrzonym tytułem "Czy hodowla roślin może wyrównać ubytek plonu spowodowanych ograniczaniem pestycydów?", także mówiła o integrowanej ochronie roślin. Zwracała m.in uwagę na to, że jednym z najefektywniejszych elementów integrowanej ochrony upraw jest hodowla odmian odpornych/tolerancyjnych na agrofagi.
- Z uwagi na pogłębiający się problem wycofywania rożnych substancji czynnych środków ochrony roślin coraz ważniejsza staje się hodowla odpornościowa, która chroniąc rośliny nie szkodzi, nie tylko podnosi ilość ale także jakość plonu rośliny uprawnej, zapobiega zatruciu pestycydami organizmów stałocieplnych, szczególnie człowieka, a chroniąc genetycznie rośliny chroni także środowisko, jednocześnie łagodząc, a nawet przeciwdziałając skutkom zmian klimatu. Uprawa genetycznie ulepszonych roślin prowadzi do znacznej redukcji zużycia pestycydów - podkreślała prof. Bartkowiak-Broda.
Mówiła także o tym, że wprowadzanie do uprawy roślin odpornych na szkodliwe mikroorganizmy i szkodniki, głównie owady, obniża zużycie pestycydów. - Według szacunków w ostatnich dwóch dekadach dzięki wprowadzaniu do uprawy ulepszonych odmian zużycie pestycydów w chemicznej ochronie roślin spadło o około 500 mln kg - przekazała ekspertka.
Prof. Bartkowiak-Broda w swoim mówiła m.in. o rzepaku. Informowała o tym, że aktualnie najintensywniejsze badania i prace hodowlane skupiają się na poszukiwaniu źródeł odporności na: kiłę kapusty, suchą zgniliznę kapustnych oraz żółtaczkę rzepy. W doborze odmian znajdują się natomiast głównie odmiany odznaczające się przynajmniej tolerancją na suchą zgniliznę kapustnych oraz nieliczne odmiany odporne na kiłę kapusty i żółtaczkę rzepy. W przypadku niektórych chorób natomiast, jak kiła kapusty, konieczne jest przenoszenie źródeł odporności z gatunków pokrewnych, co - jak poinformowała - prof. Bartkowiak-Broda, komplikuje i znacznie wydłuża proces hodowli.
*Zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1107/2009 począwszy od 2018 r.
**w artykule wykorzystano materiały i prezentacje udostępniane w trakcie: Forum Producentów Zbóż i Kukurydzy, które zostało zorganizowane przez Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych podczas tegorocznych targów Polagra Premiery; Forum Nasiennego w Międzynarodowym Roku Zdrowia Roślin 2020, organizowane przez Polską Izbę Nasienną 11 lutego w IOR-PIB Poznań
Czytaj także: