To będzie historyczna kampania cukrowa. Ile ton buraków przerobią?

O przebiegu kampanii cukrowniczej 2025/2026 w specjalnym komunikacie informuje koncern P&L.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jaka jakość surowca?
W cukrowni Gostyń przeprowadzono kompleksową modernizację strefy przyjmowania i oczyszczania buraków, co - zdaniem P&L - umożliwiło osiągnięcie optymalnej zdolności przerobowej. W obu lokalizacjach - w Gostyniu i Miejskiej Górce - plantatorzy dostarczają surowiec charakteryzujący się dobrymi parametrami jakościowymi i wysokim stopniem czystości. Jest to, według koncernu, bezpośredni rezultat korzystnych warunków agrometeorologicznych panujących w sezonie wegetacyjnym.
- Zakłady w Miejskiej Górce i Gostyniu wraz z pozostałymi cukrowniami Pfeifer & Langen Polska planują przetworzyć w obecnym sezonie łącznie blisko pięć milionów ton buraków cukrowych - przekazuje P&L.
Kampania bez węgla
Zakłady w Gostyniu i Miejskiej Górce przeszły historyczną zmianę w sposobie zasilania. Oba obiekty uruchomiły nowoczesne elektrociepłownie zasilane gazem, co oznacza całkowite zaprzestanie używania węgla kamiennego. Ta pa decyzja zaowocowała redukcją emisji CO2 o około 40%, przy jednoczesnym utrzymaniu pełnej mocy produkcyjnej. Inwestycje przeprowadzone w trakcie przerw remontowych miały również, co podkreśla koncern, bezpośredni wpływ na poprawę jakości i wydajności całego procesu wytwarzania w obu cukrowniach.
- Priorytetem obu zakładów pozostaje utrzymanie stabilnych parametrów produkcji przy jednoczesnej minimalizacji strat oraz obniżeniu kosztów energii i zużycia materiałów pomocniczych - przekazuje P&L.