Rzepak “pokasowany”. Co zagraża plonom?
Sprawdziliśmy, jak wygląda sytuacja na plantacjach ozimin - zarówno zbóż, jak i rzepaków w trzeciej dekadzie listopada.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Większa presja ze strony chorób grzybowych
Rzepaki ozime, wysiane w większości przypadków w optymalnym terminie, prezentują się dobrze, choć i tutaj wilgotna oraz ciepła jesień przyczyniła się do wzrostu presji chorób grzybowych, zwłaszcza szarej pleśń i suchej zgnilizny kapustnych. Fungicydy stosowano w parze z regulatorami. To - tak w ogóle - ostatni dzwonek na wykonanie tego zabiegu. - Szczególnie ważne jest to w przypadku roślin wysianych około 20 sierpnia - jeśli ktoś jeszcze tego nie zrobił, powinien to wykonać jak najszybciej, jeśli oczywiście warunki będę ku temu sprzyjające, aby uniknąć nadmiernej wybujałości - uczula Katarzyna Bryk. Do hamowania wzrostu rzepaku często stosuje się triazole, które jednocześnie zwalczają wiele gatunków patogenów chorobotwórczych. Trzeba jednak pamiętać, że ich skuteczność zależy od temperatury powietrza, która powinna wynosić powyżej 10-12 °C.
Szkodnik dały o sobie znać, zwłaszcza ten
Jeśli chodzi o szkodniki, Zbigniew Łysiak zwraca uwagę na pchełkę rzepakową, której nalot w tym roku był miejscami silny, choć zróżnicowany w zależności od odmiany. - Czym dokładnie jest to podyktowane? Trudno wyjaśnić - mówi specjalista z WODR-u. Typowym objawem występowania szkodników na plantacji rzepaku są liście z wygryzionymi otworami. - Liście wyglądają na „pokasowane” - mogą pojawiać się żółte plamki, niekiedy przebijające całą blaszki liściowej - opisuje agronomka z ŁÓDR-u.
Nie obyło się oczywiście bez mszyc w rzepaku. - Skoro pojawiły się w zbożach, to musiały też dać o sobie znać w rzepaku - zwraca uwagę ekspert z K-PODR-u. Szkodniki te są wektorami wirusa żółtaczki rzepy. - Na stanowiskach, gdzie rzepak pojawia się zbyt często, presja ta może być szczególnie wysoka. Dlatego rekomendowane jest stosowanie odmian o większej tolerancji na TuYV - radzi Adam Piszczek.





























