Pszenica jara 2021 - listy najlepszych odmian
Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych opublikował Listy Odmian Zalecanych 2021 dla poszczególnych województw. Znalazło się tam 20 pozycji.
Prym na LOZ wiodą odmiany z grupy A (jakościowa odmiana chlebowa). Jest ich aż 17. 3 pozostałe to odmiany z grupy A (odmiana chlebowa).
Najczęściej, w 14 województwach, rekomendowana do uprawy jest odmiana Harenda. Na drugim miejscu, w 12 województwach na liście odmian zalecanych znalazła się odmiana Goplana, na trzecim natomiast odmiana Atrakcja (zalecana w 11 województwach).
Największy wybór mają rolnicy z woj. podlaskiego, aż 11. Nico mniej, bo 8, jest na LOZ w woj.: śląskim i świętokrzyskim.
Odmiany, które w 2021 r. są najczęściej rekomendowane na LOZ - "pierwsza trójka"
HARENDA (2014) Rok włączenia do LOZ - 2016. Odmiana chlebowa (grupa B). Plenność bardzo dobra. Przyrost plonu przy uprawie na wysokim poziomie agrotechniki średni. Odporność na rdzę brunatną – duża, na mączniaka prawdziwego - średnia, na choroby podstawy źdźbła, brunatną plamistość liści, septoriozę liści, septoriozę plew i fuzariozę kłosów – dość duża. Rośliny średniej wysokości o dość dużej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia średni, dojrzewania dość późny. Masa 1000 ziaren średnia, wyrównanie dość duże, gęstość w stanie zsypnym bardzo duża. Odporność na porastanie w kłosie dość mała , liczba opadania , zawartość białka i ilość glutenu dość duże. Wskaźnik sedymentacyjny SDS bardzo duży. Wydajność ogólna mąki średnia. Tolerancja na zakwaszenie gleby dość duża.
ATRAKCJA - jakościowa odmiana chlebowa (grupa A). Plenność dobra. Przyrost plonu przy uprawie na wysokim poziomie agrotechniki poniżej średniej. Odporność na choroby podstawy źdźbła, rdzę żółtą, septoriozy liści, septoriozę plew i fuzariozę kłosów - dość duża, na mączniaka prawdziwego, rdzę brunatną i brunatną plamistość liści - średnia. Rośliny dość wysokie, o dość małej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia dość późny, dojrzewania średni. Masa 1000 ziaren - mała do bardzo małej, wyrównanie ziarna - słabe do bardzo słabego, gęstość w stanie zsypnym średnia. Odporność na porastanie w kłosie mała, liczba opadania - duża do bardzo dużej. Zawartość białka dość duża, ilość glutenu dość duża. Wskaźnik sedymentacyjny SDS duży do bardzo dużego. Wydajność ogólna mąki średnia. Tolerancja na zakwaszenie gleby dość mała.
GOPLANA (2015) Rok włączenia do LOZ - 2018. Jakościowa odmiana chlebowa (grupa A). Plenność dobra. Przyrost plonu przy uprawie na wysokim poziomie agrotechniki średni. Odporność na mączniaka prawdziwego, rdzę brunatną i choroby podstawy źdźbła - dość duża, na septoriozy liści, septoriozę plew, fuzariozę kłosów oraz brunatną plamistość liści - średnia, na rdzę żółtą - dość mała. Rośliny średniej wysokości, o dość małej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia późny, dojrzewania średni. Masa 1000 ziaren średnia, wyrównanie słabe, gęstość w stanie zsypnym duża. Odporność na porastanie w kłosie średnia, liczba opadania duża do bardzo dużej. Zawartość białka duża, ilość glutenu duża do bardzo dużej. Wskaźnik sedymentacyjny SDS duży. Wydajność ogólna mąki dość duża. Tolerancja na zakwaszenie gleby przeciętna.
Listy Odmian Zalecanych na str. 2 ==>