Przygotowanie pól do sezonu wiosennego z Osadkowskim [ZDJĘCIA]
Podczas zebrań eksperci z firmy Osadkowski szczegółowo omówili obecną sytuację polową na podstawie analizy minionej jesieni i zimy. - Wrzesień w Polsce centralnej, zachodniej i w Wielkopolsce - z wysokimi jak na tą porę roku temperaturami - spowodował dynamiczny rozwój rzepaków i niestety również bardzo duże nasilenie szkodników. Po ciepłym wrześniu nadszedł chłodny i wilgotny październik, który zdecydowanie nie zachęcał do pracy w polu. Rolnicy borykali się wówczas zterminowym siewem pszenicy czy brakiem jakiejkolwiek możliwości wjazdu w pole. W okresie zimowym pojawiły się długo utrzymujące niskie temperatury sięgające nawet do - 20 st. C. Dobrze, że wcześniej wystąpiły opady śniegu zachowując oziminy w dobrej kondycji do wiosny. Niestety 1% powierzchni kraju [Wielkopolska] nie został otulony białą pierzynką i tam doszło do miejscowych wymarznięć - tłumaczy Joanna Miężał-Basińska, menedżer ds. PR w firmie Osadkowski.