Przechowywanie warzyw: Jaki system wentylacyjny wybrać?
Komora do przechowywania produktu luzem
Optymalna wysokość składowanego produktu w komorze to od 3 do 5 m. Wymuszona wentylacja odbywa się poprzez wtłaczanie powietrza w pryzmę za pomocą kanałów wentylacyjnych.
- System ten pozwala na optymalne wykorzystanie dostępnej przestrzeni w przechowalni, co skutkuje zoptymalizowaniem kosztów przechowywani - wyjaśnia specjalista.
Kanały wentylacyjne można umieścić na posadzce. Mogą one być wykonane z drewna i metalu. - Półokrągłe kanały metalowe są bardziej trwałe i łatwiejsze w obsłudze, ale technologia ich produkcji i użyte materiały powoduję, że są droższe od drewnianych - tłumaczy fachowiec. Dodaje przy tym, że kanały mogą być również umieszczone w posadzce. Dzięki nim załadunek załadunku i rozładunek warzyw również staje się łatwiejszy. Ich budowa wymaga jednak większych nakładów związanych z pracami budowlanymi.