Przechowywanie warzyw: Jaki system wentylacyjny wybrać?
- 1/5
- następne zdjęcie
Jeżeli planujesz budowę przechowalni do warzyw, powinieneś dobrze zastanowić się nad wyborem odpowiedniego systemu wentylacyjnego. Odgrywa on bowiem kluczową rolę w magazynowaniu produktów.
Dr hab. Zbigniew Czerko z Zakładu Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaków w Jadwisinie podczas Krajowych Dni Ziemniaka podkreślał, że w przechowalnictwie warzyw pierwsze skrzypce gra wentylacja. To w dużej mierze dzięki niej plony dobrej jakości można sprzedać wiosną następnego roku. Jaki system wentylacyjny zatem wybrać?
Kamil Maniak z firmy Ominvent zwraca uwagę na to, że w przypadku przebudowy istniejącego obiektu, np. inwentarskiego na przechowalnię do warzyw, zazwyczaj bardziej korzystne jest skupienie się na systemach magazynowania produktów luzem. - Wynika to z faktu, że budynki takie zazwyczaj są niskie i budowane tradycyjną technologią. Pryzma ziemniaka działa natomiast na ściany i w związku z tym musi ona być wystarczająco mocna - tłumaczy fachowiec. Zaznacza przy tym, że budynki, mające służyć jako przechowalnie z wykorzystaniem skrzyniopalet, mogą mieć lekką konstrukcję, powinny być jednak wysokie. - Dzięki temu możemy lepiej wykorzystać miejsce w przechowalni. Skrzyniopalety możemy składować do 7,5 m wysokości, to jest 6 skrzyń o standardowych wymiarach - 1600 mm x 1200 mm x 1240 mm - wyjaśnia specjalista.
Na naszym rynku popularne są następujące systemy wentylacyjne: ssący, ciśnieniowy - zwany również ścianą dosuszającą, komin wentylacyjny i komora do przechowywania produktów luzem.
- 1/5
- następne zdjęcie