Opryski: Jak poprawnie przygotować ciecz roboczą?
Jak odpowiednio przygotować ciecz roboczą radzi Andrzej Obst - główny specjalista ds. ochrony roślin Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
Ważnym elementem skutecznego zwalczania chorób w zbożach jest poprawne przygotowanie cieczy roboczej. Rolnik musi zwrócić uwagę na to, że jej poszczególne elementy należy dodawać w odpowiedniej kolejności.
Po kolei
– Najpierw przy włączonym mieszadle należy napełnić zbiornik w 50-70% wodą. Następnie w razie konieczności dodajemy środki poprawiające właściwości wody, późnej nawozy mineralne i mikroelementy. Kolejnym etapem jest dodanie środka ochrony roślin w formie proszku, czy też granul. Dalej są inne formy środków – zawiesiny czy też koncentraty. Na samym końcu w razie potrzeby dodajemy adiuwanty (preparaty zwiększające przyczepność środka czy też penetrację miejsc trudno dostępnych przyp. Red.). Ważne jest, aby w czasie przygotowywania cieczy cały czas włączone było mieszadło. Pozwala to na dobre wymiksowanie się mieszaniny i w konsekwencji uzyskanie dobrej skuteczności wykonywanego zabiegu – podaje Andrzej Obst, główny specjalista ds. ochrony roślin Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.