O glebie i towarzyskich warzywach
Każda gleba zawiera pokarm przydatny roślinom, jednak gdy podłoże jest zbyt kwaśne lub zasadowe, składniki odżywcze mogą być dla roślin niedostępne.
Ważne pH
Kwasowość lub zasadowość gleby określa się terminem pH. Większość gleb plasuje się między 4 pH (kwaśna) a 8 pH (zasadowa). Zanim więc wysiejemy lub posadzimy rośliny, warto zbadać pH ziemi w ogródku, by roślinom odpowiednio dobrać stanowisko. Test pH łatwo przeprowadzić przy pomocy prostego zestawu, dostępnego w każdym sklepie ogrodniczym. Aby zwiększyć zasadowość ziemi o 1 pH, należy dostarczyć 300 g wapna gaszonego na 1 m2 gleby (jesienią). Można stosować również nawozy wapniowo-magnezowe lub mieloną kredę. Z kolei, aby zwiększyć kwasowość gleby o 1 pH, należy dodać 70 g siarczanu amonu na 1 m2 gleby (efekt wystąpi po 2 miesiącach). Podłoże można również zakwaszać torfem.
Jak marchew z cebulą
Niektóre gatunki roślin odstraszają szkodniki i chronią przed chorobami. Dzięki współżyciu z bakteriami, rośliny bobowate wzbogacają glebę w składniki pokarmowe, głównie w azot. Znana z literatury i praktyki producentów jest „przyjaźń” marchwi z cebulą - każdy z gatunków odstrasza szkodniki atakujące drugą roślinę. Wysadzenie selera w pobliżu kapusty głowiastej obniży zagrożenie potencjalnego porażenia go przez rdzę, a także zaatakowania kapusty przez larwy bielinków. Towarzystwo sałaty odstrasza pchełki z upraw rzodkiewek, a truskawki rosnące obok porów i cebuli nie powinny być atakowane przez nicienie. Wrogów kapusty i kalafiora skutecznie „odstrasza” posadzenie w pobliżu pomidorów.
Gdy kwitną mniszki lekarskie
Zbliża się pora sadzenia ziemniaków. Należy to zrobić, gdy kwitną mniszki lekarskie (mlecze). To znak, że gleba ma +8°C, wcześniej lepiej ziemniaki naświetlić - ok. 2 tygodnie, to szybciej wzejdą. Podkiełkowane bulwy można wsadzić w glebę o temperaturze +3°C. Ziemniaki powinno się sadzić, gdy gleba jest sucha, wtedy są odporne na choroby.