Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nowe rynki dla polskiej wołowiny? Chodzi o największy kraj muzułmański [VIDEO]
      Masz kury? Wprowadzono zakazy. Dotyczą wszystkich gospodarstw utrzymujących drób
      Komisja Europejska zgodziła się na pomoc dla hodowców. Powód: pryszczyca
      Ponad 1900 ognisk choroby. Liczba zakażonych zwierząt rośnie w szybkim tempie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
      Czym i jak odchwaszczać kukurydzę? Ekspert radzi
      Może zniszczyć uprawy truskawek i malin. Ma zaledwie kilka milimetrów
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
      Tysiąc nowych ciągników. To jedna z najlepszych sprzedaży na przestrzeni lat
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ponad 80 mln zł do rozdysponowania. Nabór tylko do 13 maja - przypomina ARiMR
      Rolnicy zamiast żniwować mogą pójść do wojska. Samorząd rolniczy interweniuje
      Trwa walka o towar. Ile kosztuje ziarno w kraju?
      Ile ziemi rolnej może kupić osoba, która nie jest rolnikiem? Przepisy są jasne
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wiadomo, kiedy nadejdzie oczekiwany przewrót w pogodzie. Zrobi się cieplej
      Idealne dla początkujących ogrodników. Będą zdobić ogród przez cały rok
      Przypomina czosnek niedźwiedzi. Sezon na niego właśnie trwa
      Nie ma wielu wymagań i obficie kwitnie. Ciekawa alternatywa dla pelargonii
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • O co chodzi z GMO?

O co chodzi z GMO?

Uprawy 19 grudnia 2017 12:50 red Aktualizacja: 19 grudnia 2017 16:11
O co chodzi z GMO?
Źródło: Marcin Robert Balcerzak - fotolia.com
Od kilku lat trwa dyskusja nad produktami genetycznie modyfikowanymi. Zagrożenie czy szansa? Co niesie za sobą postęp biologiczny i czy możemy z niego zrezygnować na rzecz innych metod produkcji?
Spis treści:

    Od kilku lat trwa dyskusja nad produktami genetycznie modyfikowanymi. Zagrożenie czy szansa? Co niesie za sobą postęp biologiczny i czy możemy z niego zrezygnować na rzecz innych metod produkcji? 

    Jeśli przeanalizujemy zmiany zachodzące w faunie i florze okaże się, że zjawisko modyfikacji genetycznej znane jest od zawsze, zachodziło ono bowiem naturalnie w wyniku krzyżowania blisko spokrewnionych organizmów i w wyniku samoistnych mutacji genowych. Procesy te jednak trwały tysiące lat, a efekt nie zawsze był korzystny dla konsumenta. „Naturalnie” występujące rośliny mogą zawierać „naturalne” toksyny, które są wynikiem ewolucji. Współcześnie uprawiane rośliny są genetycznie bardzo odległe od swoich praprzodków. Obecny poziom wiedzy i możliwości biotechnologii umożliwiają tworzenie bardziej korzystnych wariantów. Pozbycia się z roślin toksyn, zwiększenie potencjału plonotwórczego, zwiększenia odporności roślin na warunki atmosferyczne, choroby, szkodniki oraz podniesienie ich wartości odżywczych.

    Genetycznie Modyfikowane Organizmy, czyli takie których genom został zmodyfikowany przy pomocy metod inżynierii genetycznej. Najczęściej wykorzystywanymi metodami tworzenia GMO są:

    - zmiana aktywności danego genu;

    - wprowadzenie do łańcucha DNA kopii genu który się tam już znajduje;

    - wytworzenie organizmów transgenicznych, czyli wprowadzenie do DNA jednego organizmu, genu należącego do przedstawiciela innego gatunku (jest to metoda budząca wiele kontrowersji społecznych).

    Sposobów „wszczepiania genów” jest dość dużo, począwszy od najprostszej czyli wstrzyknięcia do pojedynczej komórki materiału genetycznego innej komórki, do najbardziej zaawansowanych, wykorzystujących tak zwane „działa genowe”. Najczęściej jednak robi się to z zastosowaniem tak zwanych wektorów, którymi są najczęściej bakterie lub retrowirusy. Bakterie swój materiał genetyczny mają w chromosomach, ale nie tylko. Są jeszcze plazmidy – pętle genów zdolne do  replikacji, czyli samopowielania. Bakterie mogą się nimi wymieniać i w ten sposób budują swoją odporność np. na antybiotyki. Proces tworzenia organizmu transgenicznego polega na tym, że najpierw izolujemy gen który chcemy wszczepić, następnie w plazmidach innej komórki bakteryjnej, przy użyciu endonukleaz - enzymów  przecinających  DNA w ściśle określonych miejscach, tworzymy przerwy w łańcuchu. Do tak przygotowanego układu dodajemy wyizolowany wcześniej gen, który ma szansę wbudować się w wcześniej „pocięte” miejsca. Następnie przy pomocy innych enzymów (ligaz), spajających DNA, zamykamy ten nowy układ. Jednak nie we wszystkie miejsca uda się wprowadzić interesujący nas gen, i nie w każdej bakterii znajdzie się zmodyfikowany plazmid. Bakterie, te zmodyfikowane i te które modyfikacji się nie poddały, zaczną się naturalnie namnażać. Możemy jednak w prosty sposób  stosując odpowiedni antybiotyk, wyeliminować te które modyfikacji się nie poddały. Bakteria posiadająca sztucznie zmodyfikowany plazmid wysyła go do komórki roślinnej, a ten łączy się z DNA rośliny, wprowadzając zmodyfikowany gen. Dzieląc się, komórka kopiuje wprowadzone geny,  powielając już dodatkowy, wmontowany segment w swoim łańcuchu DNA. Może on np.odpowiadać za produkcję dodatkowego białka, które poprawia odporność rośliny, zmienia jej cechy użytkowe lub zwiększa wartości odżywcze. Roślina rośnie i rozwija się, przenosząc wprowadzoną modyfikację na pozostałe komórki. Tak powstałe, nowe rośliny posiadają już docelowe i zamierzone właściwości, i są już roślinami transgenicznymi. Można teraz poczekać na nasiona, lub pobrać komórki i klonować.

     

    Przy zastosowaniu inżynierii genetycznej można ponadto zmniejszyć ilość środków chemicznych stosowanych na rośliny w celu ochrony przed chorobami, szkodnikami, a także chwastami.

    Pierwsze GMO otrzymano w 1973 roku, ale próby polowe rozpoczęto dopiero po upływie 13 lat, w roku 1986. Współczesna nauka nie zna przypadku szkodliwości spożywania żywności GMO przez ludzi i zwierzęta. Przeciwnicy GMO powołują się na wyniki badań, w których tak samo łatwo można udowodnić szkodliwość dowolnej „niemodyfikowanej” żywności. Przykładem może być bakteria Bacillus thuringiensis, która naturalnie produkuje delta-endotoksynę, białko które jest silnym insektycydem, ale w stosunku do człowieka wykazuje toksyczność mniejszą niż sól kuchenna, a jak powszechnie wiadomo, to dawka substancji czyni ją trucizną. Ta naturalna cecha tej bakterii służy do modyfikacji genetycznej wielu warzyw z rodziny dyniowatych, które nabywają naturalną odporność przed szkodnikami.  Innym przykładem mogą być geny odpowiedzialne za przenoszenie prekursora witaminy A, wstawione do ryżu. Naukowcy otrzymali genetycznie zmodyfikowaną odmianę tzw. złotego ryżu, który produkuje nawet 20 razy więcej beta-karotenu niż zwykły ryż. Ponieważ ryż stanowi podstawę diety ponad połowy ludności ziemi, nowa odmiana może stać się pomocna w zapobieganiu  dziecięcej ślepoty, powszechnej w krajach rozwijających się.

    Obecnie już ponad 210 gatunków roślin poddaje się modyfikacji genetycznej, choć głównie są to 4 rośliny: soja, bawełna, kukurydza i rzepak. Wygląda na to, że postępu w inżynierii genetycznej nikt nie powstrzyma. Ważna jest zatem rzetelność badań, ostrożność i informowanie na etykietach produktów czy jest on modyfikowany genetycznie czy też nie. Konsumenci natomiast powinni być świadomi wszystkich korzyści oraz kontrowersji związanych z modyfikacjami genetycznymi. Muszą oni walczyć o swoje prawa do możliwości wyboru pomiędzy żywnością GMO, a tą produkowaną naturalnie, bo chcąc nie chcąc, przyszłość i tak należeć będzie do nauki.

    Źródło: WIR
    • Tagi:
    • modyfikowana
    • GMO
    • nowe odmiany
    red
    Podobne artykuły
    Inne uprawy

    Blisko 20 nowych odmian buraka cukrowego w Krajowym Rejestrze

    30 stycznia 2024
    Uprawy

    PROjekt Rzepak, polecane odmiany i jesienna technologia prowadzenia rzepaku

    29 lipca 2023
    Uprawy

    Zielone Pola 2023 - tysiące rolników na plantacjach demonstracyjnych

    25 lipca 2023
    Inne uprawy

    Pomidor - nowe odmiany w Krajowym Rejestrze

    9 marca 2023
    Uprawy

    33 nowe odmiany kukurydzy w Krajowym Rejestrze

    18 lutego 2023
    Inne uprawy

    Krajowy Rejestr bogatszy o nowe odmiany ziemniaków

    2 lutego 2023
    Newsy

    Krytyka spada na rolników: ci, którzy wiedzą najmniej, krzyczą najgłośniej

    31 stycznia 2023
    Inne uprawy

    Rzepak ozimy 2023 - jakie nowości odmianowe w KR?

    30 stycznia 2023
    Warto wiedzieć
    Bydło i mleko
    ARIMR: są dodatkowe pieniądze dla hodowców. Warto rozważyć złożenie wniosku
    10 maja 2025
    Newsy
    Europejski Kongres Odnowy i Rozwoju Wsi. Dzień Trzeci [VIDEO, ZDJĘCIA]
    10 maja 2025
    Bydło i mleko
    Od dziś w tym kraju zakaz importu dla wołowiny i wieprzowiny z Polski
    9 maja 2025
    Najnowsze
    Zboża
    Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
    9 maja 2025
    Choroby i szkodniki
    Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
    9 maja 2025
    Zboża
    Czym i jak odchwaszczać kukurydzę? Ekspert radzi
    9 maja 2025
    Nawożenie
    Może zniszczyć uprawy truskawek i malin. Ma zaledwie kilka milimetrów
    8 maja 2025
    Choroby i szkodniki
    Kiedy należy zacząć zwalczać mączniaka prawdziwego i czym?
    5 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy