Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Ile kosztują ogórki? Dlaczego jest tak drogo?
      Analiza rynku świń w lipcu. Na horyzoncie podwyżki cen. "Ruszy krajowy handel"
      Żniwa 2025. Jakie będą ceny rzepaku?
      Ta kwota ma wpływ na stawki dzierżaw ziemi. Ile wynosi cena skupu pszenicy?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rolnik dostał ogromną karę za smród chlewni. PSL pokryje tę kwotę
      Ta choroba ponownie wywołuje u rolników coraz większy niepokój
      Szykuje się rewolucja w hodowli kur. Za jajka trzeba będzie płacić fortunę?
      Europejscy rolnicy rezygnują z produkcji mleka. Coraz mniej stad i mleka w skupie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnikom są potrzebne nowe odmiany. Czy materiał siewny będzie droższy? [WYWIAD]
      Kradzione żniwa. Co się zacznie, to trzeba przerwać
      Dramat na polach. Pszenice z dnia na dzień czernieją
      Co za żniwa. Płakać się chce. Wielu jeszcze nie zaczęło nawet zbiorów
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
      Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
      15 nowych ciągników i 10 kombajnów do 2027 roku. Rolniczy gigant ogłosił plany
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ważne dla rolników daty, które warunkują przyznanie płatności
      Ten nabór kończy się już 4 sierpnia. Przypomina ARiMR
      Co z wynagrodzeniami dla członków komisji klęskowych?
      Ukłon w stronę małych gospodarstw. Ważne zmiany wejdą w życie już niebawem
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Zbierz w lesie lub we własnym ogrodzie i zrób nawóz. Rośliny odwdzięczą się obfitymi plonami
      Miasta chronią pszczoły. Ule w coraz większej liczbie miejsc
      Chcesz zmienić kolor kwiatów hortensji? Zaopatrz się w te produkty
      Na liściach róż pojawiły się ciemne plamy? Do walki z nimi użyj tych domowych środków
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • O co chodzi z GMO?

O co chodzi z GMO?

Uprawy 19 grudnia 2017 12:50 red Aktualizacja: 19 grudnia 2017 16:11
O co chodzi z GMO?
Źródło: Marcin Robert Balcerzak - fotolia.com
Od kilku lat trwa dyskusja nad produktami genetycznie modyfikowanymi. Zagrożenie czy szansa? Co niesie za sobą postęp biologiczny i czy możemy z niego zrezygnować na rzecz innych metod produkcji?
Spis treści:

    Od kilku lat trwa dyskusja nad produktami genetycznie modyfikowanymi. Zagrożenie czy szansa? Co niesie za sobą postęp biologiczny i czy możemy z niego zrezygnować na rzecz innych metod produkcji? 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Jeśli przeanalizujemy zmiany zachodzące w faunie i florze okaże się, że zjawisko modyfikacji genetycznej znane jest od zawsze, zachodziło ono bowiem naturalnie w wyniku krzyżowania blisko spokrewnionych organizmów i w wyniku samoistnych mutacji genowych. Procesy te jednak trwały tysiące lat, a efekt nie zawsze był korzystny dla konsumenta. „Naturalnie” występujące rośliny mogą zawierać „naturalne” toksyny, które są wynikiem ewolucji. Współcześnie uprawiane rośliny są genetycznie bardzo odległe od swoich praprzodków. Obecny poziom wiedzy i możliwości biotechnologii umożliwiają tworzenie bardziej korzystnych wariantów. Pozbycia się z roślin toksyn, zwiększenie potencjału plonotwórczego, zwiększenia odporności roślin na warunki atmosferyczne, choroby, szkodniki oraz podniesienie ich wartości odżywczych.

    Genetycznie Modyfikowane Organizmy, czyli takie których genom został zmodyfikowany przy pomocy metod inżynierii genetycznej. Najczęściej wykorzystywanymi metodami tworzenia GMO są:

    - zmiana aktywności danego genu;

    - wprowadzenie do łańcucha DNA kopii genu który się tam już znajduje;

    - wytworzenie organizmów transgenicznych, czyli wprowadzenie do DNA jednego organizmu, genu należącego do przedstawiciela innego gatunku (jest to metoda budząca wiele kontrowersji społecznych).

    Sposobów „wszczepiania genów” jest dość dużo, począwszy od najprostszej czyli wstrzyknięcia do pojedynczej komórki materiału genetycznego innej komórki, do najbardziej zaawansowanych, wykorzystujących tak zwane „działa genowe”. Najczęściej jednak robi się to z zastosowaniem tak zwanych wektorów, którymi są najczęściej bakterie lub retrowirusy. Bakterie swój materiał genetyczny mają w chromosomach, ale nie tylko. Są jeszcze plazmidy – pętle genów zdolne do  replikacji, czyli samopowielania. Bakterie mogą się nimi wymieniać i w ten sposób budują swoją odporność np. na antybiotyki. Proces tworzenia organizmu transgenicznego polega na tym, że najpierw izolujemy gen który chcemy wszczepić, następnie w plazmidach innej komórki bakteryjnej, przy użyciu endonukleaz - enzymów  przecinających  DNA w ściśle określonych miejscach, tworzymy przerwy w łańcuchu. Do tak przygotowanego układu dodajemy wyizolowany wcześniej gen, który ma szansę wbudować się w wcześniej „pocięte” miejsca. Następnie przy pomocy innych enzymów (ligaz), spajających DNA, zamykamy ten nowy układ. Jednak nie we wszystkie miejsca uda się wprowadzić interesujący nas gen, i nie w każdej bakterii znajdzie się zmodyfikowany plazmid. Bakterie, te zmodyfikowane i te które modyfikacji się nie poddały, zaczną się naturalnie namnażać. Możemy jednak w prosty sposób  stosując odpowiedni antybiotyk, wyeliminować te które modyfikacji się nie poddały. Bakteria posiadająca sztucznie zmodyfikowany plazmid wysyła go do komórki roślinnej, a ten łączy się z DNA rośliny, wprowadzając zmodyfikowany gen. Dzieląc się, komórka kopiuje wprowadzone geny,  powielając już dodatkowy, wmontowany segment w swoim łańcuchu DNA. Może on np.odpowiadać za produkcję dodatkowego białka, które poprawia odporność rośliny, zmienia jej cechy użytkowe lub zwiększa wartości odżywcze. Roślina rośnie i rozwija się, przenosząc wprowadzoną modyfikację na pozostałe komórki. Tak powstałe, nowe rośliny posiadają już docelowe i zamierzone właściwości, i są już roślinami transgenicznymi. Można teraz poczekać na nasiona, lub pobrać komórki i klonować.

    Przy zastosowaniu inżynierii genetycznej można ponadto zmniejszyć ilość środków chemicznych stosowanych na rośliny w celu ochrony przed chorobami, szkodnikami, a także chwastami.

    Pierwsze GMO otrzymano w 1973 roku, ale próby polowe rozpoczęto dopiero po upływie 13 lat, w roku 1986. Współczesna nauka nie zna przypadku szkodliwości spożywania żywności GMO przez ludzi i zwierzęta. Przeciwnicy GMO powołują się na wyniki badań, w których tak samo łatwo można udowodnić szkodliwość dowolnej „niemodyfikowanej” żywności. Przykładem może być bakteria Bacillus thuringiensis, która naturalnie produkuje delta-endotoksynę, białko które jest silnym insektycydem, ale w stosunku do człowieka wykazuje toksyczność mniejszą niż sól kuchenna, a jak powszechnie wiadomo, to dawka substancji czyni ją trucizną. Ta naturalna cecha tej bakterii służy do modyfikacji genetycznej wielu warzyw z rodziny dyniowatych, które nabywają naturalną odporność przed szkodnikami.  Innym przykładem mogą być geny odpowiedzialne za przenoszenie prekursora witaminy A, wstawione do ryżu. Naukowcy otrzymali genetycznie zmodyfikowaną odmianę tzw. złotego ryżu, który produkuje nawet 20 razy więcej beta-karotenu niż zwykły ryż. Ponieważ ryż stanowi podstawę diety ponad połowy ludności ziemi, nowa odmiana może stać się pomocna w zapobieganiu  dziecięcej ślepoty, powszechnej w krajach rozwijających się.

    Obecnie już ponad 210 gatunków roślin poddaje się modyfikacji genetycznej, choć głównie są to 4 rośliny: soja, bawełna, kukurydza i rzepak. Wygląda na to, że postępu w inżynierii genetycznej nikt nie powstrzyma. Ważna jest zatem rzetelność badań, ostrożność i informowanie na etykietach produktów czy jest on modyfikowany genetycznie czy też nie. Konsumenci natomiast powinni być świadomi wszystkich korzyści oraz kontrowersji związanych z modyfikacjami genetycznymi. Muszą oni walczyć o swoje prawa do możliwości wyboru pomiędzy żywnością GMO, a tą produkowaną naturalnie, bo chcąc nie chcąc, przyszłość i tak należeć będzie do nauki.

    Źródło: WIR
    • Tagi:
    • modyfikowana
    • GMO
    • nowe odmiany
    red
    Podobne artykuły
    Uprawy

    Inspektorzy skontrolowali ponad 2,5 tys. upraw u rolników. Oto wyniki

    31 maja 2025
    Inne uprawy

    Blisko 20 nowych odmian buraka cukrowego w Krajowym Rejestrze

    30 stycznia 2024
    Uprawy

    PROjekt Rzepak, polecane odmiany i jesienna technologia prowadzenia rzepaku

    29 lipca 2023
    Uprawy

    Zielone Pola 2023 - tysiące rolników na plantacjach demonstracyjnych

    25 lipca 2023
    Inne uprawy

    Pomidor - nowe odmiany w Krajowym Rejestrze

    9 marca 2023
    Uprawy

    33 nowe odmiany kukurydzy w Krajowym Rejestrze

    18 lutego 2023
    Inne uprawy

    Krajowy Rejestr bogatszy o nowe odmiany ziemniaków

    2 lutego 2023
    Newsy

    Krytyka spada na rolników: ci, którzy wiedzą najmniej, krzyczą najgłośniej

    31 stycznia 2023
    Warto wiedzieć
    Ciągniki
    Ciągnik na drodze. Kiedy można narazić się na mandat?
    2 sierpnia 2025
    Bydło i mleko
    Cielęta w budkach: mniej chorób, lepsze wyniki [Video]
    2 sierpnia 2025
    Hodowla
    Afrykański pomór świń a wsparcie finansowe dla producentów wieprzowiny
    2 sierpnia 2025
    Najnowsze
    Uprawy
    Rolnikom są potrzebne nowe odmiany. Czy materiał siewny będzie droższy? [WYWIAD]
    1 sierpnia 2025
    Uprawy
    Kradzione żniwa. Co się zacznie, to trzeba przerwać
    30 lipca 2025
    Uprawy
    Dramat na polach. Pszenice z dnia na dzień czernieją
    29 lipca 2025
    Uprawy
    Co za żniwa. Płakać się chce. Wielu jeszcze nie zaczęło nawet zbiorów
    28 lipca 2025
    Inne uprawy
    Nie tylko chwościk stanowi teraz zagrożenie dla buraków cukrowych
    28 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności