Na te odmiany ziemniaków jest zapotrzebowanie
W którym kierunku zmierza hodowla ziemniaków - tak w ogóle? Nad jakimi odmianami aktualnie pracuje się najwięcej i dlaczego? Swoim spostrzeżeniami w tym temacie dzielą się z nami eksperci skupieni wokół Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowego Instytutu Badawczego: Aleksandra Bech Hodowla Ziemniaka Zamarte Sp. z o.o. - Grupa IHAR, dr Jarosław Plich Oddział - IHAR-PIB w Młochowie oraz dr Cezary Trawczyński - Oddział IHAR-PIB.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ziemniaki na miarę rynku
Hodowla ziemniaków prowadzona jest w kilku różnych kierunkach: dla ziemniaków konsumpcyjnych, nadających się do produkcji frytek i chipsów, oraz ziemniaków przemysłowych, o podwyższonej zawartości skrobi. Każdy z tych kierunków ma swoje specyficzne wymagania i oczekiwania branży. - W hodowli odmian stołowych kluczowe są cechy jakościowe, tj. gładka skórka, płytkie oczka, dobry smak, a także brak skłonności do wad wewnętrznych i zewnętrznych, połączone z krótkim okresem wegetacji - wyliczają eksperci. W ramach tego kierunku hodowli wyróżnia się ziemniak przeznaczony do produkcji ekologicznej, odporny na zarazę ziemniaka. Powinien on łączyć w sobie atrakcyjny smak, estetyczny wygląd oraz odporność na P. infestans.
Ziemniaki przyszłości z polskiej hodowli
Ostatnio odnotowano wzrost liczby krzyżowań i wysiewów nasion w kierunku odmian przeznaczonych na frytki. Wynika to ze spadku konsumpcji ziemniaków stołowych przy jednoczesnym wzroście popytu na frytki i chipsy. - Warto dodać, że w ostatnich latach do polskiej hodowli we współpracy z naukowcami z IHAR-PIB w Młochowie, zostały wprowadzone klony posiadające gen Sen2, który warunkuje odporność na wirulentne patotypy Synchytrium endobioticum, sprawcy raka ziemniaka - informuje specjaliści. Odmiany ziemniaka wykazujące odporność na wirulentne patotypy tego patogena cieszą się dużym zainteresowaniem w wielu krajach, m.in. w Niemczech, Holandii, państwach skandynawskich, Gruzji, Turcji i Grecji.
Które ziemniaki podbija talerze?
Eksperci podkreślają, że wyróżniamy 3 zasadnicze typy kulinarne ziemniaków jadalnych: A, B i C.
- Typ kulinarny A - sałatkowy, to bulwy o miąższu zwięzłym, który po ugotowaniu nie rozpada się i daje się łatwo kroić w plastry oraz kostkę.
- Typ kulinarny B - ogólnoużytkowy, miąższ odmiany w tym typie jest dość zwięzły, ale pod naciskiem widelca delikatnie się rozsypuje. W Polsce największą popularnością cieszą się odmiany w tym typie użytkowym - kulinarnym. Jest to typ uniwersalny - sprawdzi się do obiadu, ale także na kopytka, knedle, kluski, placki, babki, kiszki ziemniaczane, do zup oraz na frytki, które obecnie stanowią jeden z najważniejszych segmentów rynku przetwórczego.
- Typ kulinarny C - lekko mączysty, miąższ po ugotowaniu rozsypuje się i jest nieco suchy. Bulwy odmian w tym typie nadają się na puree, pyzy, chipsy i do pieczenia.
Przy odmianach jadalnych obowiązywać powinno, na co uczulają specjaliści, przekazanie wiedzy konsumentowi do jakich celów kulinarnych powinna być zastosowana.





























