Mączniak prawdziwy. Nie daj mu pola do popisu!
Choroby grzybowe, m.in. mączniak prawdziwy, atakują pszenicę ozimą od wczesnej wiosny. Ich zarodniki zasiedlają bowiem rośliny uprawne już jesienią. Jak sobie z nimi poradzić?
Mączniak prawdziwy może zaatakować pszenicę ozimą praktycznie przez cały okres wegetacji. Jego sprawcą jest grzyb Blumeria graminis. Poraża on szczególnie liście. Tę chorobę najczęściej i najłatwiej można zaobserwować na najstarszych liściach roślin. Jacek Kałwa, specjalista z Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Warszawie - Oddział Poświętne w Płońsku, zwraca uwagę na to, że na pszenicy ozimej jesienią jej objawy występują rzadziej niż na wiosnę. - O występowaniu mączniaka prawdziwego świadczy watowata grzybnia, początkowo biała, później ciemniejąca. Pod lupą łatwo zaobserwować poszczególne strzępki, wśród których pojawiają się owocniki w postaci czarnych kropek - opisuje specjalista. - Liście pod grzybnią z czasem żółkną i zamierają. Porażane są kolejno liście, aż do liścia flagowego i kłosów - dodaje. Jak chronić przed mączniakiem prawdziwym rośliny? Jacek Kałwa radzi, aby unikać monokultury zbożowej, stosować nawożenie zrównoważone (azotowe) i siać odmian odporne. Jak zwalczyć tę chorobę? - Stosować układowe zaprawy nasienne oraz stosować fungicydy o różnych mechanizmach działania - mówi pracownik MODR-u.
Przykładowe fungicydy do stosowania w pszenicy ozimej
FUNGICYD | CHOROBY | TERMIN | DAWKA |
Capalo 337,5 SE |
Łamliwość podstawy źdźbła, mączniak prawdziwy, fuzaryjna zgorzel podstawy źdźbła, rdza brunatna, rdza jęczmienia, septorioza liści, septorioza plew, rynchosporioza, plamistość siatkowa |
Środek stosować zapobiegawczo lub z chwilą wystąpienia pierwszych objawów chorób od początku fazy strzelania w źdźbło do fazy pierwszego kolanka |
1,4-2,0l/ha |
Tocata Duo |
Łamliwość źdźbła, fuzaryjna zgorzel podstawy źdźbła,mączniak prawdziwy, rdza brunatna, septorioza liści,brunatna plamistość liści, fuzarioza kłosów, rynchosporioza |
od początku fazy strzelania w źdźbło do końca fazy kłoszenia |
0,8-1,0 l/ha |