LIZ: Nietypowy przebieg kumulacji cukru w burakach
- Tegoroczny przebieg kumulacji cukru w korzeniach buraków jest nietypowy - informuje Rolnicze Doradztwo w Uprawie Buraka Cukrowego LIZ.
Specjaliści LIZ zaznaczają, że pomimo wczesnego rozpoczęcia kampanii w wszystkich fabrykach zawartość cukru po kilku dniach osiągnęła wysokie wartości dzienne na poziomie 17-18,5%.
- Najwyższe poziomy wystąpiły na początku października po czym nastąpił spadek. Przyczyną takiego przebiegu zawartości cukru był wyjątkowo suchy, ciepły i bardzo słoneczny wrzesień a następnie bardzo mokry i chłodny październik (opady prawie 4 krotnie większe niż średnia za wielolecie) - tłumaczą fachowcy z LIZ.
Zazwyczaj jest inaczej. Z reguły zawartości cukru na początku kampanii są na poziomie ok 16 % i wzrastają do połowy grudnia. Po tym czasie często zauważa się stabilizację bądź nieznaczny spadek, m.in. z powodu składowania buraków.
- Na szczęście, tegoroczne spadki zawartości cukru występują jednocześnie z dużymi przyrostami plonów korzeni, co dla większości plantatorów i tak przekłada się na wysokie plony cukru - zaznaczają specjaliści z LIZ.