Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rekordowa liczba żubrów w Polsce. Zakończyła się coroczna inwentaryzacja
      Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
      Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
      Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ten szkodnik jest już w buraku. Trzeba reagować!
      Nowy szkodnik w sadach i ogrodach. Obniża jakość owoców i plonowanie
      Sucho na polach. Jak poprawić żyzność gleby?
      Uwaga! Oprzędziki dają o sobie znać. Potrafią uszkodzić wszystkie rośliny na polu
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      2 tys. zł za cielaka HF. Popyt na odsadki nie maleje. Co z embargiem na bydło?
      ARiMR wypłaca pieniądze. Wiemy, ile środków na kontach rolników
      Termin składania wniosków o dopłaty 2025 wydłużony. O ile?
      Żniwa 2025. Jakie będą ceny zbóż?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Pomoże w trawieniu i przeziębieniach. Sprawdź, czy masz go w swoim ogródku
      Przy pelargonii pamiętaj o tych trzech rzeczach. Dzięki nim obsypie się kwiatami
      Imponująca ozdoba ogrodu. Ostatni dzwonek na wiosenne sadzenie lilii
      Wiadomo, kiedy wreszcie przyjdą deszcz i ciepło. Najnowsza prognoza pogody
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Kiła kapusty - jak skutecznie zapobiegać jej występowaniu?
Artykuł partnera

Kiła kapusty - jak skutecznie zapobiegać jej występowaniu?

Uprawy - Choroby i szkodniki 29 lipca 2020 15:00 Sebastian Drzewiecki, Senior Agronomist Corteva Agriscience™ Aktualizacja: 29 lipca 2020 15:48
Kiła kapusty - jak skutecznie zapobiegać jej występowaniu?
Źródło: Corteva Agriscience
Z roku na rok przybywa plantacji dotkniętych kiłą kapusty. Choroba ta może powodować nawet do 80% strat w plonie i wyłączyć pole z produkcji rzepaku na kilka lat.
Spis treści:

    Z roku na rok przybywa plantacji dotkniętych kiłą kapusty. Choroba ta może powodować nawet do 80% strat w plonie i wyłączyć pole z produkcji rzepaku na kilka lat. Z tego też względu warto stawiać na odmiany tolerancyjne na szczepy kiły kapusty.

    Kiła kapusty to choroba przenoszona przez glebę. Wywołuje ją Plasmodiophora brassicae. Na korzeniach roślin porażonych przez ten patogen powstają narośla - tzw. galasy. Plasmodiophora brassicae jest organizmem polifagicznym. Oznacza to, że ma zdolność porażania i wywoływania chorób wielu gatunków roślin zarówno uprawnych, jak i dziko żyjących (w tym chwastów), należących przede wszystkim do rodziny kapustowatych - ich liczba oscyluje w granicach 200. 

    Zakażona gleba jest najczęstszą przyczyną infekcji. Zarodniki przetrwalnikowe, które uwalniają się do gleby w chwili rozpadu narośli, przemieszczają się na znaczne głębokości podłoża.  

    Znaczny udział rzepaku i innych roślin kapustowatych w strukturze zasiewów zwiększa ryzyko infekcji kiłą kapusty. Optymalnymi warunkami do rozwoju tej choroby jest dobrze nagrzana gleba  - do 20-24⁰C, a także jej wysoka wilgotność oraz niskie pH - poniżej 6,2. Patogen szybko namnaża się też w glebach z tendencją do zalewania i zaskorupiania, o niedostatecznym dostępie powietrza. Na uwadze należy mieć również to, że w mniej sprzyjających warunkach kiła kapusty także może się rozwijać.

    W pierwszym roku infekcji porażeniu ulega 1 proc. roślin, w trzecim jednak nawet do 100 procent.

    Foto: Kiła kapusty, faza BBCH 11-14

    Foto: Kiła kapusty, faza BBCH 15-19

    W uprawach na obszarze Polski kiła kapusty stwierdzana jest:

    • w uprawach rolniczych (rzepak, rzepik, gorczyca biała, gorczyca sarepska),
    • w uprawach ogrodniczych (kapusta głowiasta, kapusta pekińska, kapusta brukselska, kalafior, brokuł, kalarepa, rzodkiewka),
    • na pola, łąkach i ugorach (chwasty z rodziny kapustowatych tj. samosiewy rzepaku, gorczyca polna, rzodkiew świrzepa, stulisz lekarski, tasznik pospolity, tobołki polne, stulicha psia i gorczycznik pospolity).
    Test na obecność kiły kapusty - jak wykonać?
    Żeby sprawdzić swoje pola pod kątem porażenia kiłą kapusty, możemy wykonać prosty test, który pokaże, czy w ziemi jest obecny grzyb, wywołujący kiłę kapusty. Należy pobrać w tym celu kilka do kilkunastu próbek gleby i wysiać nasiona rzeżuchy, a następnie utrzymywać wysoką wilgotność podłoża oraz temperaturę 22-25°C. Jeśli w ziemi występuje grzyb wywołujący kiłę kapusty, to siewki rzeżuchy zostaną bardzo szybko zaatakowane tą chorobą.

    Jak ograniczać występowanie kiły kapusty?

    1. Przede wszystkim właściwy płodozmian. Nie należy uprawiać się roślin krzyżowych częściej niż co 4 lata na tym samym polu. Na stanowisku, gdzie wystąpiła kiła kapusty, najlepiej uprawiać: zboża, buraki, ziemniaki, facelię i wszystkie rośliny motylkowe.
    2. Prawidłowy odczyn - czyli pH gleby ma także spory wpływ na ograniczenie możliwości namnażania kiły kapusty. Udowodnione jest i potwierdzone badaniami naukowymi, że wyższe pH ogranicza namnażanie patogenu. Powinno wahać się ono w granicach 6,2 -7,2 pH zależnie od klasy bonitacyjnej gleby.
    3. Staranna uprawa gleby oraz chwasty żywicielskie. Przetrwanie zarodników kiły kapusty na danym stanowisku, nawet jeśli nie uprawia się na nim rzepaku, umożliwiają jego wektory. Są nimi m.in.: chwasty z rodziny kapustowatych tj. samosiewy rzepaku, gorczyca polna, rzodkiew świrzepa, stulisz lekarski, tasznik pospolity, tobołki polne, stulicha psia i gorczycznik lekarski. O ile chwasty te łatwo wyeliminować w uprawie zbóż, to dużo trudniej usunąć je z plantacji rzepaku. Z tego względu powinny być one zwalczane przez okres całego płodozmianu. Niekontrolowane przyczyniają się do powiększenia tzw. banku nasion w glebie, stwarzając spore zagrożenie infekcją. Kiła kapusty w wielu krajach stanowi główne ograniczenie uprawy rzepaku ozimego. Po zbiorach trzeba dokładnie przeorywać resztki pożniwne, niszczyć samosiewy oraz chwasty będące roślinami żywicielskimi.
    4. Mycie maszyn i obuwia. Skutecznym ograniczeniem występowania choroby jest również staranne usuwanie resztek gleby z maszyn, kół ciągników, które były używane na porażonej plantacji. Konieczna jest ich dokładna dezynfekcja, a także mycie obuwia. Poza tym, prace polowe na zainfekowanym polu należy wykonywać w ostatniej kolejności, żeby nie zawlec zarodników na inne pola.
    5. Unikanie używania słomy, siana, paszy zielonej, kiszonki i obornika pochodzących z zainfekowanych albo podejrzewanych o infekcję obszarów. Unikaj używania nasion z upraw (na przykład nasion pszenicy) zbieranych z zainfekowanych pól.

    Powyższe czynniki w znacznym stopniu chronią przed rozprzestrzenianiem się kiły kapusty. Żeby jednak dobrze zabezpieczyć plantacje przed tą chorobą, powinno się wybrać odmiany tolerancyjne na rasy kiły kapusty.  

    Marka Pioneer® posiada w swoim portfolio dwie odmiany o bardzo wysokim poziomie odporności na różne rasy kiły kapusty, bardzo wysoki poziom odporności na najczęściej występującą rasę 3, a także odporność na rasy 2, 5, 6 i 8.

    Pierwsza to znana już wielu rolnikom Protector® PT242.  Odznacza się ona silnym systemem korzeniowym oraz dobrym wigorem początkowym, pozwalającym na efektywne wykorzystanie wody oraz składników pokarmowych. Mieszaniec PT242 to również wysoka stabilność w plonowaniu. Szczególnie polecany jest na średnie i dobre stanowiska. Odmiana Protector® PT242 wykazuje też dobrą odporność na drugą groźną chorobę, jaką jest sucha zgnilizna kapustnych Phoma. Charakteryzuje się ponadto bardzo dobrą odpornością na wyleganie.

    Drugą odmianą jest totalna nowość na rynku odmian kiłotolerancyjnych - Protector® PT284. To przebadana na wielu polach najnowsza genetyka w walce z kiłą kapusty. Odmiana ta odznacza się wysokim poziomem plonowania na poziomie tradycyjnych mieszańców, bardzo wysoką odpornością na suchą zgniliznę kapustnych tj. Phomę oraz odpornością na wyleganie. Mieszaniec Protector® PT284 polecany jest na stanowiska średnie do bardzo dobrych, w terminach od siewu wczesnego przez optymalny do opóźnionego. Jego bardzo wysoka odporność na wyleganie oraz zimotrwałość sprawiają, że będzie bardzo pożądaną odmianą na rynku.

    • Tagi:
    • kiła kapusty
    • Protector® PT242
    • Protector® PT284
    • Pioneer®
    • odmiany kiłodporne
    • choroba rzepaku
    • rzepak ozimy
    • rzepak
    • zapobieganie
    Sebastian Drzewiecki, Senior Agronomist Corteva Agriscience™
    Podobne artykuły
    Analizy rynkowe

    Trwa walka o towar. Ile kosztuje ziarno w kraju?

    9 maja 2025
    Inne uprawy

    Rapool zaprezentował platformę Xperience. Nie przeszkodził deszcz

    28 kwietnia 2025
    Uprawy

    Chcesz mieć wysokie plony rzepaku? O tych zabiegach nie wolno zapominać

    26 kwietnia 2025
    Choroby i szkodniki

    Zimno, coraz zimniej. Rzepaki zagrożone. Czy pryskać na płatek?

    25 kwietnia 2025
    Uprawy

    Spadł deszcz - jednym pomógł, drugim zaszkodził

    25 kwietnia 2025
    Newsy

    Ma to znacznie w ochronie rzepaku. Te szkodniki trzeba odróżniać

    31 marca 2025
    Nawożenie

    Które preparaty do nawożenia rzepaku są OK? EKSPERCI RADZĄ

    16 marca 2025
    Uprawy

    Bez tego w rzepaku nie ma, co marzyć o wysokim plonie. Kiedy zastosować?

    13 marca 2025
    Warto wiedzieć
    Analizy rynkowe
    Żniwa 2025. Jakie będą ceny zbóż?
    14 maja 2025
    Prawo i finanse
    Termin składania wniosków o dopłaty 2025 wydłużony. O ile?
    14 maja 2025
    Sylwetki
    Potrafi ujeździć byka, sam buduje maszyny. Historia Romka Zaklinacza Byków 
    14 maja 2025
    Najnowsze
    Choroby i szkodniki
    Ten szkodnik jest już w buraku. Trzeba reagować!
    14 maja 2025
    Choroby i szkodniki
    Nowy szkodnik w sadach i ogrodach. Obniża jakość owoców i plonowanie
    14 maja 2025
    Uprawa gleby
    Sucho na polach. Jak poprawić żyzność gleby?
    14 maja 2025
    Choroby i szkodniki
    Uwaga! Oprzędziki dają o sobie znać. Potrafią uszkodzić wszystkie rośliny na polu
    13 maja 2025
    Choroby i szkodniki
    Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
    12 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy