Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
      Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
      Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
      Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
      Już w grudniu Kongres Hodowców Bydła Mięsnego. Dlaczego warto wziąć z nim udział?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      To zboże żółknie w oczach. Co jest grane na polach?
      To nowy trend w rolnictwie. Niemieccy rolnicy jednak narzekają
      Artykuł sponsorowany Rozkwit polskiego winiarstwa – od tradycji do nowoczesności
      Sprawdź koniecznie tę liczbę, zanim zdecydujesz się na zakup nasion kukurydzy
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Setki hektarów po dużej spółce do wydzierżawienia. KOWR ogłosił przetarg
      Zarzecki: Przestańmy się oszukiwać, że powstrzymamy Mercosur
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
      Dom jak lodówka? Po zmianie przepisów budynki dostaną etykiety od A+ do G
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      7 roślin, które zmienią twój ogród w zimową oazę. 3 i 4 to świąteczne hity
      Niestraszna im zima. Znoszą temperatury nawet do -23 stopni Celsjusza
      Kup w aptece i wrzuć do odpływu. Zator zniknie w 15 minut
      Azjatycka metoda ściółkowania podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Jak zminimalizować straty w ziarnie?

Jak zminimalizować straty w ziarnie?

Uprawy - Zboża 11 lipca 2016 14:00 Marianna Kula Aktualizacja: 11 lipca 2016 14:59
Jak zminimalizować straty w ziarnie?
Źródło: Ksenia Pięta
Przy zbiorze i przechowywaniu plonów warto przestrzegać pewnych zasad. Dzięki temu można ograniczyć straty w ziarnie.
Spis treści:

    Przy zbiorze i przechowywaniu plonów warto przestrzegać pewnych zasad. Dzięki temu można ograniczyć straty w ziarnie. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Zdrowe i niezachwaszczone łatwiej przechować

    Istotny wpływ na przydatność do długotrwałego przechowywania ziarna wywiera sposób prowadzenia plantacji. Zboża zachwaszczone i chore nie są dobrym surowcem do przechowywania - szybciej się psują. - Dlatego, stosownie do sytuacji na polu, powinno się korygować parametry zbioru, np. wysokość koszenia. Na plantacjach zachwaszczonych zboża należy kosić wysoko, by nie zwiększać wilgotności masy przechodzącej przez kombajn - tłumaczy Ewa Mioduszewska, główny specjalista Działu Systemów Produkcji Rolnej, Standardów Jakościowych i Doświadczalnictwa Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Warszawie. Zwraca również uwagę na warunki atmosferyczne. - Wpływ na termin przechowywania plonów ma także niekorzystna pogoda w czasie  żniw, która przyczynia się do ich opóźnienia, zwiększenia wilgotności zbieranego ziarna, a w skrajnych przypadkach nawet jego ukrytego porośnięcia - zaznacza specjalista.

    Warto oczyścić

    Ziarno zbóż po wymłóceniu kombajnem ulega wstępnemu czyszczeniu. Nie jest to jednak materiał jednorodny, ponieważ znajdują się w nim liczne zanieczyszczenia, m.in.: plewy, łuski, nasiona chwastów, piasek, drobne kamienie oraz grudki ziemi. Dlatego bezpośrednio po zbiorze należy ocenić ich udział. - Jeżeli zanieczyszczeń jest sporo, to ziarno trzeba jak najszybciej doczyścić. Zanieczyszczenia zwiększają bowiem jego wilgotność. Poza tym w umowach kontraktacyjnych najczęściej określa się, że ogólna zawartość zanieczyszczeń nie może być większa niż 12%, w tym materiału obcego 3% -  tłumaczy Ewa Mioduszewska.

    Jak oczyścić ziarno? - Można to wykonać w specjalnych czyszczalniach. Obsługa ich nie jest skomplikowana. Należy jednak pamiętać o tym, żeby wszystkie przekładnie napędowe oraz elementy ruchome tego urządzenia były zabezpieczone osłonami - podkreśla ekspert.

    Wilgotne trzeba dosuszyć

    Jeśli w trakcie żniw wystąpią opady, należy przystąpić do zbioru po odpowiednim czasie od ich zakończenia. - Przyjmuje się, że kombajn może wznowić swą pracę po tylu godzinach, ile spadło mm deszczu - czyli, jeżeli opad wynosił 5 mm, to po 5 godzinach, oczywiście pod warunkiem, że pogoda sprzyja wysychaniu roślin - radzi Ewa Mioduszewska. Oprócz wysokości opadów, ważna w tym względzie jest także ich intensywność. - Długotrwałe deszcze są bardziej szkodliwe dla wilgotności ziarna aniżeli krótkotrwałe ulewy, ponieważ kłos nasiąka wtedy bardziej. Warto też pamiętać, że słoma szybko się nawilża, ale i szybko wysycha, ziarno natomiast na odwrót - zaznacza specjalista. Z tego względu przed zbiorem zbóż najlepiej zmierzyć wilgotność jego nasion za pomocą urządzenia przeznaczonego do tego (na temat wilgotnościomierzy szerzej pisaliśmy w 6 nr „WR” z 2014 roku).

    Doradca zwraca uwagę na okres magazynowania plonów i sprawy z tym związane.  - Wilgotność ziarna składowanego do pół roku nie powinna być większa niż 14%. Jeżeli planuje się jednak jego dłuższe przechowywanie, wówczas wilgotność nie może przekraczać 13%. Niekorzystna jest również zbyt mała wilgotność (poniżej 12% - przyp.red.), ponieważ wtedy dochodzi do uszkodzenia ziarna - tłumaczy pracownik MODR. Podkreśla, że jest to szczególnie istotne w przypadku: jęczmienia browarnego, materiału siewnego oraz ziarna konsumpcyjnego.

    Zbyt wilgotne ziarno powinno się dosuszyć przed magazynowaniem. - Należy przy tym pamiętać, że im wilgotniejsze ziarno, tym łagodniej trzeba z nim postępować - tzn. dosuszać mniej ogrzanym powietrzem - zaznacza ekspert. Dodaje również, że pomiędzy poszczególnymi gatunkami zbóż występują duże różnice warunków suszenia. - Najwrażliwszy na podwyższoną temperaturę jest jęczmień browarny, następnie owies, najmniej natomiast mieszanka zbożowa i pszenica
    - wskazuje Ewa Mioduszewska.

    Nie dopuścić do zagrzania

    W magazynie zbożowym wraz ze wzrostem temperatury i wilgotności przekraczającej 12-13% zwiększa się ryzyko wystąpienia szkodników oraz porażenia pleśniami. - Efekt ten często potęgowany jest przez zjawisko zagrzewania ziarna, które powstaje w wyniku naturalnej cyrkulacji powietrza i wilgotności w tak dużej masie. Jeżeli nie będziemy odpowiednio kontrolować tego procesu, dojdzie do poważnych zniszczeń (m.in. rozwoju grzybni - przyp.red.). Sytuacja taka może nastąpić nawet wtedy, gdy temperatura ziarna wynosi 150C i jego początkowa wilgotność 12% - tłumaczy specjalista.

    Rozwój grzybni w magazynie zbożowym jest trudny do zauważenia w początkowej jego fazie. Zwiastuje go przeważnie nieprzyjemny zapach stęchlizny. - Ziarno traci wówczas jakąkolwiek wartość konsumpcyjną, także paszową, oraz zdolność kiełkowania. Znajdują się w nim szkodliwe dla zdrowia mykotoksyny - czyli produkty przemiany materii grzybów. Mają one niekorzystny wpływ na: układ odpornościowy, ośrodkowy układ nerwowy oraz kościec. Mąka wyprodukowana z takiego ziarna - w wyniku rozkładu w nim glutenu i tłuszczu - ma gorzki smak - wylicza doradca.

    Ewa Mioduszewska zaznacza, że zjawisko grzania można zminimalizować poprzez wentylację suchym i zimnym powietrzem bądź przez przemieszanie ziarna. - Jeśli jednak wystąpi, zboże najlepiej przeczyścić i podsuszyć, a w przypadku pojawienia się insektów zastosować fumiganty - radzi ekspert.

    Łatwiej przechować w silosie

    Zbiory często magazynuje się w: stodołach, spichrzach lub na poddaszach użytkowych budynków gospodarczych. - Ten sposób przechowywania nie chroni jednak ziarna przed: gryzoniami, ptactwem oraz wilgocią. Ponadto jest pracochłonny ze względu na konieczność systematycznego przegarniania ziarna, by nie dochodziło do jego pleśnienia i zawilgotnienia - uważa specjalista. Mówi jednocześnie o magazynowanie ziarna w silosach zbożowych. - Zapewniają one równomierny przepływ powietrza i możliwość dosuszania, a jednocześnie zabezpieczają ziarno przed szkodnikami i zniszczeniem. Poza tym załadunek i rozładunek silosów nie stwarza problemu, gdyż jest niemal całkowicie zautomatyzowany - tłumaczy Ewa Mioduszewska.

    Wyróżniamy dwa procesy grzania ziarna:

    Z grzaniem mokrym mamy do czynienia, gdy wilgotność ziarna jest wyższa niż 15% - wówczas jest ono spotęgowane poprzez wzrost aktywności grzybów bytujących na ziarnie, które wytwarzają dodatkowe ciepło i wilgoć.

    Suche grzanie występuje w przypadku wilgotności poniżej 15% i powodowane jest przez owady i roztocza, których nagromadzenie powoduje wzrost wilgotności i aktywności grzybów, co z kolei stwarza warunki do rozmnażania szkodników. 

    Powyższe pojęcia zdefiniowała

    Ewa Mioduszewska, pracownik MODR w Warszawie

    • Tagi:
    • plony
    • Ewa Mioduszewska
    • silos
    • przechowywanie
    Marianna Kula
    Podobne artykuły
    Prawo i finanse

    Dopłaty z KPO dla rolników. Boisz się, że nie zdążysz? Tyle czasu pozostało

    13 października 2025
    Uprawy

    Zebrali ponad 6 ton rzepaku z hektara. Jak tego dokonali?

    4 września 2025
    Inne uprawy

    Jak plonował mistrz oszustów? Wyniki z pól rolników i doświadczeń polowych

    31 sierpnia 2025
    Przepisy

    Silos na kiszonkę to budynek czy budowla? Jakim podatkiem powinien być objęty?

    10 czerwca 2025
    Analizy rynkowe

    Ceny rzepaku na nowe zbiory i koszty przechowania ziarna

    22 maja 2025
    Zboża

    Po prostu szok. Zebrał przeszło 20 t kukurydzy z ha. Jak to zrobił?

    31 grudnia 2024
    Uprawy

    Tak źle jeszcze nie było. Rosja straciła rekordowo dużo plonów ozimych

    7 grudnia 2024
    Inne uprawy

    Soja 2024 - podsumowanie sezonu [KOMENTARZ EKSPERTA]

    16 listopada 2024
    Warto wiedzieć
    Ciągniki
    Oto traktory, o których będzie głośno. Zobaczyliśmy je na targach Agritechnika [VIDEO]
    20 listopada 2025
    Ceny rolnicze
    „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”
    20 listopada 2025
    Artykuł sponsorowany
    Ciągniki
    Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
    20 listopada 2025
    Najnowsze
    Uprawy
    To zboże żółknie w oczach. Co jest grane na polach?
    20 listopada 2025
    Uprawy
    To nowy trend w rolnictwie. Niemieccy rolnicy jednak narzekają
    20 listopada 2025
    Artykuł sponsorowany
    Uprawy
    Rozkwit polskiego winiarstwa – od tradycji do nowoczesności
    19 listopada 2025
    Uprawy
    Sprawdź koniecznie tę liczbę, zanim zdecydujesz się na zakup nasion kukurydzy
    19 listopada 2025
    Uprawy
    Tak samo, jak w zeszłym roku, ale ciut lepiej - niż dwa lata temu. Tak plonował słonecznik
    19 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności