Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Żniwa 2025. Jakie będą ceny rzepaku?
      Ta kwota ma wpływ na stawki dzierżaw ziemi. Ile wynosi cena skupu pszenicy?
      Ceny jęczmienia 2025. Ile płacą skupy?
      Co się dzieje z cenami drobiu? Są rekordy, ale i kilka potencjalnych zagrożeń
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      To zgłoszenie trzeba wykonać dwa razy. "Narażanie rolników na odpowiedzialność karną"
      Do 31 lipca rolnik musi zdobyć ten certyfikat. Inaczej ARiMR może odmówić dopłat
      ASF sieje spustoszenie w kolejnym województwie. Robi się coraz większy problem
      Rolnicy dokonują spisu świń, a i tak są karani? Drobna rzecz a mnoży kłopoty
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Kukurydza w centrum uwagi – praktyczne porady i nowości odmianowe
      Odmiany zbóż na nowy sezon: Co poleca branża nasienna?
      Unia Europejska chce dopuścić nawozy RENURE – to szansa dla rolników
      Najpierw wapnowanie, później nawożenie - tak czy nie?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
      Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
      15 nowych ciągników i 10 kombajnów do 2027 roku. Rolniczy gigant ogłosił plany
      Ta przyczepa skorupowa załaduje 16 ton. Sprzedaje się częściej niż burtowa [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dzierżawa bije rekordy – KOWR podsumowuje pierwsze półrocze 2025
      Nowy budżet WPR. Rolnicy zapowiadają walkę
      Młody rolnik może otrzymać 200 tys. zł! Sprawdź warunki naboru
      Prezydencja duńska: mniej biurokracji i wsparcie dla rolnictwa oraz rybołówstwa
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Kwitnie, gdy inne rośliny już przestaną. Miał powstać z łez Heleny Trojańskiej
      Nowa inwazyjna roślina. Rośnie do 30 cm na dobę. Dotarła już do Europy
      Niebieski dywan w twoim ogrodzie. Wyjątkowo odporny na ataki szkodników i chorób
      Rośnie szybko i intensywnie. "Żółta lawenda" praktycznie nie ma wymagań
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
  • Wieści Rolnicze
  • Jak uprawiać szparagi?

Jak uprawiać szparagi?

Uprawy - Inne uprawy 1 września 2015 04:16 Honorata Dmyterko Aktualizacja: 24 września 2015 11:36
Jak uprawiać szparagi?
Źródło: Honorata Dmyterko
Szparagi to zdrowe i niskokaloryczne warzywo. Jak uprawiać szparagi? Jaką wybrać odmianę? Czy można je sadzić w przydomowym warzywniaku?
Spis treści:

    Szparagi to zdrowe i niskokaloryczne warzywo. Jak uprawiać szparagi? Jaką wybrać odmianę? Czy można je sadzić w przydomowym warzywniaku?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Ryszard Sytnik przez 16 lat pracował jako ekonomista bankowiec. Porzucił tę prace dla... szparagów. - Dostałem w spadku po mojej ciotce gospodarstwo. Chciałem, by ono przynosiło dochody. Zaczynałem od owiec, ale potem zrodził się pomysł, by uprawiać szparagi. Miałem ziemię i to chciałem wykorzystać. Postawiłem na szparag zielony, który jest najbardziej rentowny. I faktycznie jest, ale wymaga bardzo dużo uwagi i jeszcze więcej ciężkiej pracy. Kiedy żona z dziećmi jechała nad morze, ja zostawałem w domu i pracowałem przy szparagach, bo gdybym wyjechał, to po powrocie nie poznałbym pola - opowiada Ryszard Sytnik.

    Uprawę szparagów rozpoczął w 2000 roku. - Ludzie zatrzymywali się przy polu i mnie pytali, co tu rośnie? Jak im mówiłem, to byli zdziwieni, że szparag może być zielony, A kiedy pojechałem z nimi na targ, to pytali, co przywiozłem za kwiatki, bo moje szparagi wszystkie stały prosto, pięknymi główkami do góry - wspomina plantator. Po 15 latach uprawa stała się nieefektywna i trzeba ją zlikwidować. - Jeżeli 60% zbioru to szparagi gorszej jakości, a tylko 40% to klasa I, II i ekstra, to nie opłaca się utrzymywać plantacji - rachunek ekonomiczny bierze górę. W ubiegłym roku zlikwidowałem jedno pole, a w tym roku będę likwidować drugie i pozostaje mi pytanie, co dalej, bo przecież na tych samych gruntach nie można ponownie sadzić szparagów - mówi Ryszard Sytnik.

    Od 5.00 na polu

    Jak twierdzi plantator z Goliny Wielkiej (pow. rawicki), praca przy zbiorze szparagów to harówka już od godziny 5.00 - codziennie. Od końca kwietnia przez dwa miesiące. - Musimy wcześnie zaczynać, żeby zdążyć z nimi na giełdę. Zbyt jest na mojej głowie. Niestety, trzeba umieć zawalczyć o własną pozycję na rynku, bo nikt inny za nas tego nie zrobi. Do obejścia mamy w cztery osoby 1,65 hektara. Jeszcze rok temu pracowało nas 9 osób, ale z roku na rok jest coraz gorzej z ludźmi do pracy - ubolewa rolnik.

    Po zerwaniu, szparagi trafiają na stół sortowniczy, gdzie są dokładnie myte pod ciśnienie przez specjalne szczotki, po czym są automatycznie przycinane bardzo ostrym nożem na długość 22 cm i sortowane na trzy klasy. - W tej chwili średnio zbieramy po kilkanaście skrzynek posortowanych szparagów dziennie. W pęczku nie może znaleźć się żaden brzydki ani krzywy. Zdarzają się tzw. „druty” - bardzo cienkie wypustki, trzeba je wyrzucić. Szparag musi być ładny i łatwo się łamać. Jestem nauczony porządnej roboty, a ludzie płacą za porządne szparagi - uważa Ryszard Sytnik. Jednocześnie tłumaczy, jak postępować ze szparagami. - Kiedy kupimy pęczek, trzeba go nożem od końca, od bielszych części naciskać. W miejscu, gdzie łatwo wejdzie nóż w warzywa - tam należy je przeciąć. Nie łamać, bo szkoda. W ten sposób po ugotowaniu nie będzie tu żadnych odpadów. Zaznaczam, że zielonych się nie obiera. Z całego szparaga najcenniejsza jest szyszka zwana też główką. Można je surowe zamrażać, by potem przez cały rok cieszyć się ich fantastycznym smakiem. Znakomicie wypłukują toksyny z organizmu - wyjaśnia plantator.

    Ochrona szparagarni 

    Zaniedbanie ochrony roślin, szczególnie w pierwszych latach po założeniu plantacji, odbija się ujemnie na plonowaniu karp przez cały okres eksploatacji plantacji. - Najczęściej występujące szkodniki to trzep szparagówka zwana muchą szparagową, poskrzypki oraz mszyce, a choroby to: rdza szparagowa oraz szara pleśń. Szkodniki i choroby szparagów należy systematycznie zwalczać zgodnie z aktualnym programem ochrony warzyw - dodaje Jarosław Górski.

    Jak założyć plantacje szparagów?

    Założenie szparagarni o powierzchni 1 ha jest inwestycją wymagającą dużych nakładów pracy oraz dużych nakładów finansowych. Najpoważniejszym wydatkiem jest zakup karp. Biorąc jednak pod uwagę ponad 10-letni okres eksploatacji szparagarni, roczne obciążenie kosztami założenia plantacji nie jest wysokie. - Koszty założenia plantacji szparaga bielonego zwracają się całkowicie po drugim lub trzecim roku pełnego plonowania uprawy. Koszty założenia plantacji szparaga zielonego zwrócą się szybciej. Nie sypie się wałów, a zbiór jest łatwiejszy, tańszy i przebiega szybciej - wyjaśnia Jarosław Górski, główny specjalista ds. ogrodnictwa WODR w Poznaniu.

    Plantacje szparaga należy zakładać tam, gdzie poziom wody gruntowej jest poniżej 1 metra. - Pole powinno być pozbawione chwastów trwałych, takich jak: perz, skrzyp czy ostrożeń. Najlepsze gleby pod uprawę szparagów bielonych to piaski gliniaste lekkie, lepsze gleby piaszczyste lub gleby gliniasto-piaszczyste. Z kolei szparag zielony może być uprawiany na glebach zwięźlejszych. Muszą one być szybko nagrzewające się i dobrze zatrzymujące wodę. Dobrym przedplonem dla szparaga są zboża lub ziemniaki wczesne - uważa Jarosław Górski. Pod taką plantację konieczne jest zastosowanie obornika w dawce 40-80 ton na 1 hektar. Musi on być przyorany pod koniec lata na średnią głębokość. - Można również zastosować nawożenie kompostem lub dwukrotnie w roku przyorać nawozy zielone. Przed jesienną orką należy wysiać nawozy fosforowe oraz na zaoraną glebę, również jesienią, część nawozów potasowych. Wiosną po włókowaniu wysiewa się ponownie nawozy fosforowe i potasowe - tłumaczy Jarosław Górski.

    Karpy szparaga przeznaczone do zakładania plantacji powinny być jednoroczne, jednolite odmianowo, zdrowe, świeże, jędrne i wysadzone w możliwie najkrótszym czasie od chwili wykopania z rozsadnika. - Liczba karp potrzebna do obsadzenia 1 ha plantacji w uprawie na wypustki bielone wynosi od 15.000 do 18.500 sztuk. W uprawie na wypustki zielone, ze względu na większe zagęszczenie rzędów, liczba karp do obsadzenia 1 ha plantacji jest odpowiednio większa.

    Szparagi sadzimy w pierwszej lub w drugiej dekadzie kwietnia albo wcześniej. Późniejsze sadzenie nie jest wskazane. Na starannie przygotowanym polu wyznacza się rzędy, przeważnie w kierunku północ - południe - wyjaśnia specjalista WODR.

    Karpy sadzi się co 40 cm w rzędzie, na dnie wyoranych bruzd. Odległość między bruzdami to 150-180 cm od siebie. Odległość między rzędami na plantacji szparagów zielonych powinna być dostosowana do rozstawy kół ciągnika, a więc 125, 135 lub 150 cm. Na małych plantacjach nawet 80-100 cm. - Rośliny w rzędzie sadzi się w takiej samej odległości od siebie jak karpy szparagów bielonych. Głębokość sadzenia karp szparagów bielonych powinna być taka, aby ich wierzchołki znajdowały się na poziomie 20-25 cm poniżej stałej powierzchni pola. Karpy szparagów uprawianych na wypustki zielone, ponieważ nie usypuje się nad nimi wałów, sadzi się je często w bardziej zwięzłą glebę, wymagają płytszego sadzenia tzn. ich wierzchołki powinny znajdować się 10-15 cm poniżej stałej powierzchni pola - mówi Jarosław Górski.

    Przy doborze odmian warto pamiętać, że dobra odmiana uprawiana na wypustki zielone nie powinna być zbyt wczesna, ze względu na występowanie przymrozków. - Powinna ona odznaczać się grubymi wypustkami, zachowującymi jak najdłużej zwartą główkę. W Krajowym Rejestrze Odmian obecnie nie ma typowych odmian przeznaczonych do uprawy na zbiór wypustek zielonych. Z powodzeniem jednak do tej technologii produkcji wykorzystać można powszechnie uprawiane odmiany jak: Franklim F1, Meisterschuss F1, Gijnlim F1 i Huchels Alpha F1 - zapewnia specjalista.

    Na prawidłowo założonych i starannie pielęgnowanych, młodych plantacjach, zbiory wypustek rozpoczynamy w trzecim roku po posadzeniu karp. W pierwszym roku plonowania zbiera się szparagi przez 2-3 tygodnie. Na plantacjach czteroletnich i starszych zbiory szparagów rozpoczynają się w trzeciej dekadzie kwietnia i kończą około 20 czerwca. 

    Zbiór wypustek bielonych wraz z sortowaniem, pakowaniem i odstawą pochłania nawet 3.000 roboczogodzin na 1 ha, a zbiór wypustek zielonych - 800 roboczogodzin na 1 ha. - Zbiór szparagów zielonych jest łatwiejszy, gdyż wycina się widoczne nad ziemią wypustki. Wycina się je przeważnie zwykłym nożem 1-2 cm pod powierzchnią ziemi, wówczas, gdy osiągną długość 15-20 cm, jeśli jest bardzo ciepło, należy wycinać nieco krótsze wypustki, z jeszcze zwartą główką o niewidocznych pędach bocznych i zawiązkach kwiatów - tłumaczy Ryszard Sytnik. Zbiór zielonych wypustek przeprowadza się tylko raz dziennie, a bielonych dwa razy dziennie. - Najlepiej robić to wczesnym rankiem, ponieważ o tej porze wypustki są jeszcze jędrne i zaraz po zbiorze nie więdną - dodaje plantator.

    Dochód z uprawy 1 ha szparagów zależy przede wszystkim od plonu i jakości produkowanych wypustek. Będzie wyższy, gdy uzyskamy wyższe od przeciętnych (4 tony z 1 ha) plony, a wyprodukowane wypustki będą wysokiej jakości i zostaną sprzedane odbiorcy za wyższą cenę.

    • Tagi:
    • uprawa
    • szparagi
    • Ryszard Sytnik
    • Jarosław Górski
    Honorata Dmyterko
    Podobne artykuły
    Owoce i warzywa

    Pamiętaj o tym w lipcu. Zapewnisz sobie bogate zbiory truskawek za rok

    2 lipca 2025
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Karta kredytowa z nagrodą do 1200 zł. Oferta ważna do 04.08.2025

    10 lipca 2025
    Owoce i warzywa

    Zaskakujący trik z żółtą wstążeczką. Mszyce zostawią ziemniaki w spokoju

    8 czerwca 2025
    Owoce i warzywa

    Dlaczego pomidory pękają na krzakach? Nie popełniaj tego błędu

    5 czerwca 2025
    Owoce i warzywa

    Dlaczego warto jeść szparagi?

    28 kwietnia 2025
    Owoce i warzywa

    Czy przed świętami czekają nas podwyżki cen warzyw?

    9 kwietnia 2025
    Owoce i warzywa

    Pierwsze szparagi są już w sprzedaży. W jakiej cenie?

    4 kwietnia 2025
    Owoce i warzywa

    Pomidor Aussie ma ogromne owoce. Odpowiedni czas na siew właśnie trwa

    30 marca 2025
    Warto wiedzieć
    Bydło i mleko
    Postawili oborę z dwoma robotami i dwoma stołami paszowymi w rok [VIDEO]
    20 lipca 2025
    Analizy rynkowe
    Polacy wolą polską żywność. Cena już nie najważniejsza
    20 lipca 2025
    Trzoda chlewna
    Największe zagłębia wieprzowiny w Niemczech – aktualne dane
    20 lipca 2025
    Najnowsze
    Uprawy
    Kukurydza w centrum uwagi – praktyczne porady i nowości odmianowe
    19 lipca 2025
    Zboża
    Odmiany zbóż na nowy sezon: Co poleca branża nasienna?
    18 lipca 2025
    Uprawy
    Unia Europejska chce dopuścić nawozy RENURE – to szansa dla rolników
    16 lipca 2025
    Nawożenie
    Najpierw wapnowanie, później nawożenie - tak czy nie?
    13 lipca 2025
    Zboża
    Ta roślina jest popularna w Polsce. Tego wielu o niej nie wie, a szkoda
    13 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności