Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Czy możemy spodziewać się spadków cen paliwa? Eksperci nie mają złudzeń
      Pszenica tańsza nawet o 70 zł/t. Co z innymi gatunkami?
      Z ostatniej chwili. Magazyny pełne. Skupy zbóż nie przyjmują
      Ceny tego mięsa poszybowały w górę. Polacy płacą w sklepach o 10 zł więcej za kg
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nowy program z dotacjami z ARiMR ruszy już we wrześniu. Max to 100 tys. zł
      Znalazły się pieniądze dla producentów świń. Na co i dla kogo konkretnie?
      Ta sprawa dotyczy wielu rolników. Czy prezydent podpisze ustawę?
      WPR 2023–2027: 70% refundacji składki dla hodowców. Kto skorzysta?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ceny zbóż lecą w dół! Prezes WIR: Są na poziomie sprzed 20 lat
      3 tys. zł na gospodarstwo. Znamy już pełne dane z ARiMR
      Jaka sytuacja na plantacjach buraka cukrowego? Jakie działania należy podjąć?
      Rolnicy nie są w stanie regulować zobowiązań. Domagają się wakacji kredytowych
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Będą dopłaty do zbóż i innych upraw? W terenie ponad tysiąc komisji szacujących straty
      Czy właściciele działek przy jeziorach mogą je grodzić? Przepisy są jasne
      Rolnicy oddadzą swoje zniszczone pola, a w zamian otrzymają dobre grunty z KOWR?
      Korzystasz z pomocy de minimis w rolnictwie? Przygotuj się na zmiany
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      To wyjątkowa odmiana hortensji. Oryginalna, łatwa w uprawie i odporna na mróz
      Od jej kwiatów ciężko oderwać wzrok. To pnącze będzie największą ozdobą ogrodu
      Wyjmij z lodówki i przekrój. Sprawdzony trik pozwoli przepędzić osy
      Ile kosztuje miód w 2025 roku? Orientacyjne ceny w sierpniu
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Jak uprawiać szparagi?

Jak uprawiać szparagi?

Uprawy - Inne uprawy 1 września 2015 04:16 Honorata Dmyterko Aktualizacja: 24 września 2015 11:36
Jak uprawiać szparagi?
Źródło: Honorata Dmyterko
Szparagi to zdrowe i niskokaloryczne warzywo. Jak uprawiać szparagi? Jaką wybrać odmianę? Czy można je sadzić w przydomowym warzywniaku?
Spis treści:

    Szparagi to zdrowe i niskokaloryczne warzywo. Jak uprawiać szparagi? Jaką wybrać odmianę? Czy można je sadzić w przydomowym warzywniaku?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Ryszard Sytnik przez 16 lat pracował jako ekonomista bankowiec. Porzucił tę prace dla... szparagów. - Dostałem w spadku po mojej ciotce gospodarstwo. Chciałem, by ono przynosiło dochody. Zaczynałem od owiec, ale potem zrodził się pomysł, by uprawiać szparagi. Miałem ziemię i to chciałem wykorzystać. Postawiłem na szparag zielony, który jest najbardziej rentowny. I faktycznie jest, ale wymaga bardzo dużo uwagi i jeszcze więcej ciężkiej pracy. Kiedy żona z dziećmi jechała nad morze, ja zostawałem w domu i pracowałem przy szparagach, bo gdybym wyjechał, to po powrocie nie poznałbym pola - opowiada Ryszard Sytnik.

    Uprawę szparagów rozpoczął w 2000 roku. - Ludzie zatrzymywali się przy polu i mnie pytali, co tu rośnie? Jak im mówiłem, to byli zdziwieni, że szparag może być zielony, A kiedy pojechałem z nimi na targ, to pytali, co przywiozłem za kwiatki, bo moje szparagi wszystkie stały prosto, pięknymi główkami do góry - wspomina plantator. Po 15 latach uprawa stała się nieefektywna i trzeba ją zlikwidować. - Jeżeli 60% zbioru to szparagi gorszej jakości, a tylko 40% to klasa I, II i ekstra, to nie opłaca się utrzymywać plantacji - rachunek ekonomiczny bierze górę. W ubiegłym roku zlikwidowałem jedno pole, a w tym roku będę likwidować drugie i pozostaje mi pytanie, co dalej, bo przecież na tych samych gruntach nie można ponownie sadzić szparagów - mówi Ryszard Sytnik.

    Od 5.00 na polu

    Jak twierdzi plantator z Goliny Wielkiej (pow. rawicki), praca przy zbiorze szparagów to harówka już od godziny 5.00 - codziennie. Od końca kwietnia przez dwa miesiące. - Musimy wcześnie zaczynać, żeby zdążyć z nimi na giełdę. Zbyt jest na mojej głowie. Niestety, trzeba umieć zawalczyć o własną pozycję na rynku, bo nikt inny za nas tego nie zrobi. Do obejścia mamy w cztery osoby 1,65 hektara. Jeszcze rok temu pracowało nas 9 osób, ale z roku na rok jest coraz gorzej z ludźmi do pracy - ubolewa rolnik.

    Po zerwaniu, szparagi trafiają na stół sortowniczy, gdzie są dokładnie myte pod ciśnienie przez specjalne szczotki, po czym są automatycznie przycinane bardzo ostrym nożem na długość 22 cm i sortowane na trzy klasy. - W tej chwili średnio zbieramy po kilkanaście skrzynek posortowanych szparagów dziennie. W pęczku nie może znaleźć się żaden brzydki ani krzywy. Zdarzają się tzw. „druty” - bardzo cienkie wypustki, trzeba je wyrzucić. Szparag musi być ładny i łatwo się łamać. Jestem nauczony porządnej roboty, a ludzie płacą za porządne szparagi - uważa Ryszard Sytnik. Jednocześnie tłumaczy, jak postępować ze szparagami. - Kiedy kupimy pęczek, trzeba go nożem od końca, od bielszych części naciskać. W miejscu, gdzie łatwo wejdzie nóż w warzywa - tam należy je przeciąć. Nie łamać, bo szkoda. W ten sposób po ugotowaniu nie będzie tu żadnych odpadów. Zaznaczam, że zielonych się nie obiera. Z całego szparaga najcenniejsza jest szyszka zwana też główką. Można je surowe zamrażać, by potem przez cały rok cieszyć się ich fantastycznym smakiem. Znakomicie wypłukują toksyny z organizmu - wyjaśnia plantator.

    Ochrona szparagarni 

    Zaniedbanie ochrony roślin, szczególnie w pierwszych latach po założeniu plantacji, odbija się ujemnie na plonowaniu karp przez cały okres eksploatacji plantacji. - Najczęściej występujące szkodniki to trzep szparagówka zwana muchą szparagową, poskrzypki oraz mszyce, a choroby to: rdza szparagowa oraz szara pleśń. Szkodniki i choroby szparagów należy systematycznie zwalczać zgodnie z aktualnym programem ochrony warzyw - dodaje Jarosław Górski.

    Jak założyć plantacje szparagów?

    Założenie szparagarni o powierzchni 1 ha jest inwestycją wymagającą dużych nakładów pracy oraz dużych nakładów finansowych. Najpoważniejszym wydatkiem jest zakup karp. Biorąc jednak pod uwagę ponad 10-letni okres eksploatacji szparagarni, roczne obciążenie kosztami założenia plantacji nie jest wysokie. - Koszty założenia plantacji szparaga bielonego zwracają się całkowicie po drugim lub trzecim roku pełnego plonowania uprawy. Koszty założenia plantacji szparaga zielonego zwrócą się szybciej. Nie sypie się wałów, a zbiór jest łatwiejszy, tańszy i przebiega szybciej - wyjaśnia Jarosław Górski, główny specjalista ds. ogrodnictwa WODR w Poznaniu.

    Plantacje szparaga należy zakładać tam, gdzie poziom wody gruntowej jest poniżej 1 metra. - Pole powinno być pozbawione chwastów trwałych, takich jak: perz, skrzyp czy ostrożeń. Najlepsze gleby pod uprawę szparagów bielonych to piaski gliniaste lekkie, lepsze gleby piaszczyste lub gleby gliniasto-piaszczyste. Z kolei szparag zielony może być uprawiany na glebach zwięźlejszych. Muszą one być szybko nagrzewające się i dobrze zatrzymujące wodę. Dobrym przedplonem dla szparaga są zboża lub ziemniaki wczesne - uważa Jarosław Górski. Pod taką plantację konieczne jest zastosowanie obornika w dawce 40-80 ton na 1 hektar. Musi on być przyorany pod koniec lata na średnią głębokość. - Można również zastosować nawożenie kompostem lub dwukrotnie w roku przyorać nawozy zielone. Przed jesienną orką należy wysiać nawozy fosforowe oraz na zaoraną glebę, również jesienią, część nawozów potasowych. Wiosną po włókowaniu wysiewa się ponownie nawozy fosforowe i potasowe - tłumaczy Jarosław Górski.

    Karpy szparaga przeznaczone do zakładania plantacji powinny być jednoroczne, jednolite odmianowo, zdrowe, świeże, jędrne i wysadzone w możliwie najkrótszym czasie od chwili wykopania z rozsadnika. - Liczba karp potrzebna do obsadzenia 1 ha plantacji w uprawie na wypustki bielone wynosi od 15.000 do 18.500 sztuk. W uprawie na wypustki zielone, ze względu na większe zagęszczenie rzędów, liczba karp do obsadzenia 1 ha plantacji jest odpowiednio większa.

    Szparagi sadzimy w pierwszej lub w drugiej dekadzie kwietnia albo wcześniej. Późniejsze sadzenie nie jest wskazane. Na starannie przygotowanym polu wyznacza się rzędy, przeważnie w kierunku północ - południe - wyjaśnia specjalista WODR.

    Karpy sadzi się co 40 cm w rzędzie, na dnie wyoranych bruzd. Odległość między bruzdami to 150-180 cm od siebie. Odległość między rzędami na plantacji szparagów zielonych powinna być dostosowana do rozstawy kół ciągnika, a więc 125, 135 lub 150 cm. Na małych plantacjach nawet 80-100 cm. - Rośliny w rzędzie sadzi się w takiej samej odległości od siebie jak karpy szparagów bielonych. Głębokość sadzenia karp szparagów bielonych powinna być taka, aby ich wierzchołki znajdowały się na poziomie 20-25 cm poniżej stałej powierzchni pola. Karpy szparagów uprawianych na wypustki zielone, ponieważ nie usypuje się nad nimi wałów, sadzi się je często w bardziej zwięzłą glebę, wymagają płytszego sadzenia tzn. ich wierzchołki powinny znajdować się 10-15 cm poniżej stałej powierzchni pola - mówi Jarosław Górski.

    Przy doborze odmian warto pamiętać, że dobra odmiana uprawiana na wypustki zielone nie powinna być zbyt wczesna, ze względu na występowanie przymrozków. - Powinna ona odznaczać się grubymi wypustkami, zachowującymi jak najdłużej zwartą główkę. W Krajowym Rejestrze Odmian obecnie nie ma typowych odmian przeznaczonych do uprawy na zbiór wypustek zielonych. Z powodzeniem jednak do tej technologii produkcji wykorzystać można powszechnie uprawiane odmiany jak: Franklim F1, Meisterschuss F1, Gijnlim F1 i Huchels Alpha F1 - zapewnia specjalista.

    Na prawidłowo założonych i starannie pielęgnowanych, młodych plantacjach, zbiory wypustek rozpoczynamy w trzecim roku po posadzeniu karp. W pierwszym roku plonowania zbiera się szparagi przez 2-3 tygodnie. Na plantacjach czteroletnich i starszych zbiory szparagów rozpoczynają się w trzeciej dekadzie kwietnia i kończą około 20 czerwca. 

    Zbiór wypustek bielonych wraz z sortowaniem, pakowaniem i odstawą pochłania nawet 3.000 roboczogodzin na 1 ha, a zbiór wypustek zielonych - 800 roboczogodzin na 1 ha. - Zbiór szparagów zielonych jest łatwiejszy, gdyż wycina się widoczne nad ziemią wypustki. Wycina się je przeważnie zwykłym nożem 1-2 cm pod powierzchnią ziemi, wówczas, gdy osiągną długość 15-20 cm, jeśli jest bardzo ciepło, należy wycinać nieco krótsze wypustki, z jeszcze zwartą główką o niewidocznych pędach bocznych i zawiązkach kwiatów - tłumaczy Ryszard Sytnik. Zbiór zielonych wypustek przeprowadza się tylko raz dziennie, a bielonych dwa razy dziennie. - Najlepiej robić to wczesnym rankiem, ponieważ o tej porze wypustki są jeszcze jędrne i zaraz po zbiorze nie więdną - dodaje plantator.

    Dochód z uprawy 1 ha szparagów zależy przede wszystkim od plonu i jakości produkowanych wypustek. Będzie wyższy, gdy uzyskamy wyższe od przeciętnych (4 tony z 1 ha) plony, a wyprodukowane wypustki będą wysokiej jakości i zostaną sprzedane odbiorcy za wyższą cenę.

    • Tagi:
    • uprawa
    • szparagi
    • Ryszard Sytnik
    • Jarosław Górski
    Honorata Dmyterko
    Podobne artykuły
    Owoce i warzywa

    Truskawki wymagają teraz tych zabiegów. Odwdzięczą się bogatym plonem za rok

    25 lipca 2025
    Owoce i warzywa

    Pamiętaj o tym w lipcu. Zapewnisz sobie bogate zbiory truskawek za rok

    2 lipca 2025
    Newsy

    Trzeba mieć 70 tysięcy złotych na hektar, żeby zacząć je uprawiać

    20 czerwca 2025
    Owoce i warzywa

    Zaskakujący trik z żółtą wstążeczką. Mszyce zostawią ziemniaki w spokoju

    8 czerwca 2025
    Owoce i warzywa

    Dlaczego pomidory pękają na krzakach? Nie popełniaj tego błędu

    5 czerwca 2025
    Owoce i warzywa

    Dlaczego warto jeść szparagi?

    28 kwietnia 2025
    Owoce i warzywa

    Czy przed świętami czekają nas podwyżki cen warzyw?

    9 kwietnia 2025
    Owoce i warzywa

    Pierwsze szparagi są już w sprzedaży. W jakiej cenie?

    4 kwietnia 2025
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Koniec ustnych umów dzierżaw ziemi rolnej. Zobacz, od kiedy?
    18 sierpnia 2025
    Inne uprawy
    Plantacje buraka cukrowego narażone na nowego wroga
    18 sierpnia 2025
    Newsy
    11 ognisko ASF u świń w 2025 r. Sprawdź, gdzie wykryto?
    18 sierpnia 2025
    Najnowsze
    Inne uprawy
    Już niedługo rusza kampania buraczana. Tak przygotowują się do niej cukrownie
    18 sierpnia 2025
    Uprawy
    Co robić po żniwach, by poprawić stan gleby? Rolnicy muszą zadbać o nowe plony
    18 sierpnia 2025
    Inne uprawy
    Plantacje buraka cukrowego narażone na nowego wroga
    18 sierpnia 2025
    Zboża
    Ceny zbóż lecą w dół! Prezes WIR: Są na poziomie sprzed 20 lat
    17 sierpnia 2025
    Uprawy
    3 tys. zł na gospodarstwo. Znamy już pełne dane z ARiMR
    14 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności