Jak sprawdzić, czy kukurydza jest gotowa do koszenia? [ZDJĘCIA, VIDEO]
Jak wysoko kosimy kukurydzę?
- Są firmy, które mówią, by kosić wyżej, bo dzięki temu uzyskamy więcej energii w silosie. Mówią prawdę, im mniej zielonej masy, tym więcej energii. Będziemy większy stosunek kolby do masy. Ale co to nam daje? Mamy różne grupy żywieniowe i gdy tak naprawdę potrzebujemy więcej energii, możemy dodatkowo dodać ziarno - tłumaczył Marcin Dudek. Przyznał, że są duże gospodarstwa, które mają takie możliwości sprzętowe, by pozostałości łodygi na polu zagospodarować - rozdrobić i zaorać? - Ale gdy nie mamy maszyn, co z tym zrobić? Władowaliśmy nawóz, chemię, kupiliśmy nasiona. To są koszty - powiedział Marcin Dudek. Podał, iż w sytuacji, gdy skosimy kukurydzę na wysokości 40 cm od korzenia - z hektara stracimy aż 13 ton masy. Jest ta wysokość wyniesie 25 cm - będzie to już 6 ton masy pozostawionej na polu.