Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
      Zobacz ceny rzepaku na przestrzeni ostatnich lat. A ile aktualnie płacą w skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Zapowiedziano likwidację setek tysięcy zwierząt. Choroba nie chce wyhamować
      Historyczny rekord w produkcji zwierzęcej. Jest produkcja, jest zbyt
      Polscy producenci zwierząt mogą skorzystać na taniej paszy z Ukrainy?
      Stada drobiu w Wielkopolsce zagrożone. Fala ognisk i ogromne straty
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ten sezon tym plantatorom naprawdę dał mocno w kość. Przyszły będzie lepszy?
      Pierwsze 5 lat bez plonu, ale potem przychodzą zyski. 2025 rok szczególnie korzystny
      Gorący okres w magazynach spółki Elewarr. Co w tej chwili się tam dzieje? [VIDEO]
      Samoodnawialne warzywo z potencjałem. To nie jest zwykła bulwa
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Tych kontroli będzie mniej? Duża zmiana dla producentów. Rolnik będzie mógł sam "podbić" towar
      Protest w Brukseli. Co dalej z umową Mercosur? Krajewski informuje
      12 tys. zł dla małych gospodarstw i tylko jedna kontrola - deputowani przegłosowali
      Nawet 2400 do hektara. Trwa nabór wniosków
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Ten tani składnik sprawi, że stare firanki odzyskają śnieżną biel. Będą jak nowe
      Twój ogród wcale nie musi spać zimą. Te rośliny kwitną od grudnia do marca
      Ta roślina to zimowy fenomen w ogrodzie. Przetrwa nawet -30 stopni
      Ziemię z kretowiska wykorzystasz nie tylko w ogrodzie. Możesz się zdziwić
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Jak sporządzić dobry kompost?

Jak sporządzić dobry kompost?

Uprawy - Nawożenie 19 kwietnia 2016 08:32 Ksenia Pięta Aktualizacja: 19 kwietnia 2016 15:06
Jak sporządzić dobry kompost?
Źródło: fotolia.com
Nieważne czy mamy gospodarstwo, czy ogródek działkowy, czy może dom na wsi. Każdy produkuje naturalne odpady, które można ponownie wykorzystać jako nawóz i zachować zasadę zamkniętego obiegu materii w środowisku.
Spis treści:

    Nie ważne czy mamy gospodarstwo, czy ogródek działkowy, czy może dom na wsi. Każdy produkuje naturalne odpady, które można ponownie wykorzystać jako nawóz i zachować zasadę zamkniętego obiegu materii w środowisku.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Kompostowanie jest znane w rolnictwie od wieków. Kiedyś nie było dostępu do nawozów sztucznych i mikroorganizmów. Rolnicy musieli sobie radzić w inny sposób. Dziś jest to metoda ekologicznego wykorzystania odpadów, która, jak wszystko co naturalne, ma swoje zalety.

    Kompost jest nawozem organicznym.

    Powstaje z biomasy, więc jego główną zaletą jest to, że w przeciwieństwie do innych nawozów, nic nie kosztuje. Zwiędnięte odpady wytwarzają humus, który spulchnia glebę. W Polsce 60% gleb ma go za mało. Dzięki tej metodzie kilkadziesiąt procent mniej odpadów może trafić na wysypisko śmieci i będą one unicestwione pod względem sanitarno - epidemiologicznym.

    Dzięki składnikom organicznym ulegnie poprawie przepuszczalność i napowietrzanie gleb ciężkich, takich jak gliny, a także przepływ wody i powietrza do korzeni roślin. W  glebach piaszczystych zatrzymają one wodę i dostarczą substancji odżywczych. Biomasa zwiększa aktywność korzystnych dla roślin organizmów glebowych. Najlepiej ten proces funkcjonuje w lesie, gdzie roczny cykl sam tworzy próchnicę ze zwiędniętych liści i odpadów organicznych. Wiosną drzewa czerpią wartości odżywcze z tego właśnie nawozu. Taki rodzaj dokarmiania roślin jest bezpieczny, ponieważ nie da się go nawieźć za dużo, a więc nie trzeba się bawić w dokładne odmierzanie (jak w przypadku środków chemicznych) i można używać go w nieograniczonych ilościach.

    Czytaj także: Rezygnują z ziemnikaów 

    Kompost może powstać praktycznie ze wszystkich odpadów organicznych pochodzących zarówno z ogrodu i pola (prace pielęgnacyjne typu pielenie, koszenie i cięcie), jak i z domu (obierki, odpady jedzeniowe). Kluczem do sukcesu i otrzymania bogatego w minerały kompostu jest zapewnienie optymalnych warunków dla procesu kompostowania, jak i dobór odpowiedniego składu biomasy. Powstaje on w niskich temperaturach przy udziale tlenu, dzięki bakteriom, pleśniom oraz pierścienicom (dżdżownicom).

    Najważniejsze w budowie kompostu jest zapewnienie bogatego w składniki odżywcze miejsca, gdzie będą mogły rozwijać się mikoorganizmy.

    Aby uzyskać jak najbardziej wartościowy nawóz, należy zachować odpowiednie proporcje składników - 70-80 % powinny stanowić odpady organiczne, 10 -20% nawozy bio i mineralne, a ok. 10% ziemia. Prawidłowy proces kompostowania odbywa się w odpowiednich warunkach, na które należy zwrócić uwagę.

    Są to:

    • wilgotność,
    • temperatura,
    • dostępność tlenu,
    • skład chemiczny i mechaniczny odpadów,
    • odczyn pH podłoża,
    • udział azotu niezbędnego do rozwoju mikroorganizmów rozkładających celulozę.

    Aby być pewnym, że proces gnilny pójdzie we właściwym kierunku można dodać bioaktywator, czyli gotowe bakterie, które poprowadzą proces w prawidłowym kierunku i przyspieszą pierwszą fazę. Kompostowanie jest procesem rozkładu tlenowego, więc potrzebny jest dostęp powietrza. Jeśli zabraknie go we wnętrzu kompostowanego materiału, nastąpi wówczas gnicie (proces rozkładu beztlenowego) i mogą wydzielać się nieprzyjemne zapachy, a nawóz może się zepsuć. W praktyce, w kompostownikach zachodzą oba procesy - najlepiej, gdy udział rozkładu tlenowego jest przeważający. W czasie kontroli procesu kompostowania do zwykłej praktyki należy ocena składu chemicznego oraz bilansowanie stosunku węgla do azotu i fosforu. Ważny jest również udział metali ciężkich w kompostach, który może dyskwalifikować ich przydatność do celów rolniczych.

    Składowanie w gospodarstwach, w małych ilościach, może odbywać się w zamkniętych ekokompostownikach, wykonanych z plastiku.

    Skonstruowanych tak, aby zapewnić możliwie najlepsze środowisko dla całorocznego rozkładu biomasy. Jest to proces dwufazowy - w pierwszym stopniu odpady kierowane są do biostabilizatora, powstaje tzw. kompost grzejny, który układa się w pryzmach, gdzie następuje drugi stopień technologiczny - stabilizacja kompostu. W pierwszej, tlenowej fazie fermentacji uwalniające się gazy nie stanowią problemu, nie wydobywa się uciążliwy zapach. W drugiej fazie natomiast przy niedoborze tlenu, zapach może być nieprzyjemny i intensywny.

    Tanim sposobem, jednofazowym, (który jednak wychodzi z mody), jest budowa pryzmy z desek drewnianych lub po prostu usypywanie materiału na kopcu. W tych systemach nie trzeba wstępnie przygotowywać materiału, można natomiast go rozdrobnić.

    Podczas kompostowania w warunkach naturalnych odpady układa się w pryzmy o przekroju poprzecznym w kształcie równoramiennego trapezu. Pryzmy wymiary są różne w zależności od przyjętej technologii unieszkodliwiana odpadów. W przypadku pryzm nie napowietrzanych powinny mieć one wymiary: wysokość od 1,5 do 2 m, szerokość podstawy 3-6 m szerokość górna od 1,5 do 2 m.

    Na skalę przemysłową miejsca składowanie kompostu można zaprojektować w różny sposób, ale zawsze będzie potrzebny materiał, który będzie służył jako wyściełanie, przykrycie lub membrana.  

    - Pomagamy stworzyć rolnikom kompostowniki na każdy wymiar. Tworzymy stelaż z konstrukcji stalowej, a na to nakładamy zgrzaną folię PCV. Całość tworzy odpowiednią kadź - mówi specjalista z frmy  Sako-Expo.

    Nowoczesna produkcja kompostu jest dokładna i skomputeryzowana. 

    - W naszej firmie pasteryzacja i przyrastanie kompostu odbywają się w tunelach. Kompost fazy I, II i III produkowany jest w unikatowej technologii zapewniającej najwyższą jakość produktu - mówi Piotr Michalak, specjalista do spraw PR w firmie Okechamp.

    - Wszystkie surowce wykorzystywane do produkcji podłoża pochodzą z ekologicznie czystych terenów północno-zachodniej Polski. Każdy dostawca surowców jest monitorowany w zakresie prawidłowego używania środków ochrony roślin i innych środków używanych w procesie produkcji. Cały proces od momentu wstępnego mieszania surowców jest kontrolowany komputerowo, a jego przebieg jest rejestrowany. Faza I kompostu jest produkowana na zewnętrznych, napowietrzanych posadzkach i fermentacja kompostu odbywa się w sposób naturalny - tłumaczy specjalista.

    - Nasza firma zajmuje się sporządzaniem kompostu, jako podstawy do produkcji pieczarek. Dlatego proces składa się z trzech faz. W ostatniej powstają grzybnie, czyli następuje pierwsza faza wzrostu grzybów. W rolnictwie natomiast można wykorzystać z wysoką efektywnością kompost popieczarkowy - dodaje Roman Frąk, członek zarządu firmy Okechamp. - Do największych zalet tego podłoża należą: wysoka zawartość substancji organicznych, zasobność w makro- i mikroskładniki, a także higieniczna postać. Można go stosować pod wszystkie rośliny.

    Porady forumowiczów:

    - Polecam wylanie do kompostu 2 razy w sezonie gnojowicy z pokrzywy. Napowietrzenie i wilgotność - to najważniejsze czynności ze strony ogrodnika dla uzyskania dobrego kompostu.

    - Kompostu nie powinno się ubijać, bo zmniejsza się ilość powietrza w nim i może zacząć gnić.

    - Każdy kompost bez wapnowania jest kwaśny, w czasie przesypywania pryzmy trzeba koniecznie dodać wapna lub dolomitu.

    Sianie kompostu nie ma większego sensu, kompost najlepiej stosować mieszając go z ziemia w czasie kopania, frakcje które nie rozłożyły się w czasie kompostowania rozłożą się na grządce. Tam też są głodne dżdżownice.

    - są dwa sposoby kompostowania: zimny i gorący, tzn: do 40o C i powyżej. Dodajesz obornik króliczy , a jest to nawóz gorący - fermentuje wydzielając dużo ciepła. W tej temperaturze ulega zniszczeniu wiele nasion, które już nie zagrożą tobie i Twojemu ogródkowi. Dlatego do kompostowania zimnego /i nie tylko/ zaleca się zbierać rośliny w początkowej fazie kwitnienia /najpóżniej/ , ażeby uniknąć problemów z dojrzewającymi nasionami.

    - Należy robić kilka otworów rurką, może jakimś grubszym kijem tak,by powietrze mogło przedostać się do środka kompostowanego materiału, a najlepiej to podczas zakładania przekładać taki materiał pociętymi gałązkami, łodygami /bez nasion/ aby przewietrzanie mogło się odbywać bez zakłóceń.

    - ja gnojowicę z mniszka lekarskiego stosuję przemiennie z gnojowicą z pokrzyw. Gnojowica z mniszka ma "przyjemniejszy" zapach. W zasadzie nie zbieram roślin mniszka na których wykształciły się już nasiona. Do mojej gnojowicy z mniszka zbieram całe rośliny, tz. część nadziemną liście i część podziemną - kłącza. Przygotowanie roślin mniszka do fermentacji identyczne jak w przypadku pokrzyw.

    - Kompostownik należy umieścić w przewiewnym miejscu, gdzie będzie miał zapewniony dobry dostęp powietrza.

    - Materiał w kompostowniku nie powinien być ubity, co więcej można powstający kompost przemieszać raz na 3 miesiące, na przykład widłami - da to bardzo dobre efekty.

    - Optymalne warunki zapewniają zamknięte kompostowniki, ze względu na lepszą izolację termiczną materiału. Jeśli są wyposażone w system szczelin przewietrzających, to tlen bez przeszkód dociera do wnętrza kompostu.

    - Umieszczenie w na środku pryzmy kompostowej rurki perforowanej, pozwala również na dotarcie dużej ilości tlenu do samego środka materiału.

    - Kompost powinien być cały czas wilgotny, ale nie mokry. Jeśli weźmie się materiał do ręki i ściśnie go w dłoni, nie powinna z niego lecieć woda.

    Co można kompostować:

    • skoszona trawa
    • Wyrwane chwasty
    • Opadłe liście
    • Rozdrobnione gałęzie
    • Popiół z kominka i grilla
    • Obierki warzyw i owoców 9oprócz cytrusów)
    • Spady owocowe
    • Muł i glony z oczka wodnego
    • Podarta tektura i papier (tylko z drukiem czarno-białym)
    • Fusy z kawy i herbaty
    • Skorupki jajek
    • torf
    • Odchody zwierzęce (najlepiej królicze ptasie, obornik koński)

    Nie wolno kompostować:

    • Odpadów nieorganicznych (sztucznych)
    • Liści drzew dotkniętych chorobami
    • Soli i tłuszczów kuchennych
    • Kłączy perzu
    • Odpadów z gotowych potraw – mogą przyciągnąć szczury
    • Pestki i chwasty z nasionami
    • mięsa, ryb, kości
    • roślin, trawy opryskanej herbicydami
    • spalonego węgla i koksu
    • żwirku dla kota, odchodów psich i kocich
    • Tagi:
    • kompost
    • Okechamp
    • co kompostować
    • Sako-expo
    • kompostownik
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Dla domu

    Nie wyrzucaj skoszonej trawy. Trzy pomysły na wykorzystanie w ogrodzie

    13 maja 2025
    Newsy

    Gminy wzywają do wypełniania ankiet. Kto i jakie informacje musi podać?

    1 marca 2025
    Newsy

    Gminy prowadzą wiosenne kontrole posesji. Można stracić ulgę

    27 lutego 2025
    Nawożenie

    "Czarne złoto" dla twojego ogrodu. Co wrzucać na kompost, a czego nie?

    26 grudnia 2024
    Pomoc unijna

    Zła kondycja polskich gleb

    20 kwietnia 2018
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Minister zapowiada nowe porządki w kredytach dla rolników. Chodzi o rok 2026
    19 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Masz świnie w tym powiecie? Bruksela zgodziła się na poluzowanie obostrzeń
    19 grudnia 2025
    Przepisy
    Chcesz robić to ze swoim zbożem? Resort rolnictwa przygotował ważne zmiany w przepisach od 2026
    19 grudnia 2025
    Najnowsze
    Uprawy
    Ten sezon tym plantatorom naprawdę dał mocno w kość. Przyszły będzie lepszy?
    18 grudnia 2025
    Uprawy
    Pierwsze 5 lat bez plonu, ale potem przychodzą zyski. 2025 rok szczególnie korzystny
    18 grudnia 2025
    Zboża
    Gorący okres w magazynach spółki Elewarr. Co w tej chwili się tam dzieje? [VIDEO]
    17 grudnia 2025
    Uprawy
    Samoodnawialne warzywo z potencjałem. To nie jest zwykła bulwa
    17 grudnia 2025
    Uprawy
    Do 4 tys. zł za tonę, nawet 40 ton z hektara i brak problemów ze zbytem [VIDEO]
    14 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności