Jak przezimowały poszczególne odmiany jęczmienia?
Centralny Ośrodek Badań Roślin Uprawnych podał wyniki przezimowania odmian zbóż ozimych (za wyjątkiem żyta) i rzepaku ozimego w sezonie wegetacyjnym 2015/2016. Dziś prezentujemy dane, dotyczące jęczmienia.
- Przezimowanie odmian wyrażono w procentach martwych roślin, oszacowanych 2-3 tygodnie po ruszeniu wiosennej wegetacji, gdy przemarznięte rośliny zamarły - informuje COBORU. Dla każdej odmiany podano kod kraju, przyjęty przez organizacje międzynarodowe. - Wyniki z roku 2016 mają charakter wstępny, dlatego po dokonaniu pełnej weryfikacji mogą ulec niewielkiej zmianie – zaznacza Ośrodek.
W sezonie wegetacyjnym 2015/2016 badaniu poddano prawie 20 odmian jęczmienia pastewnego. Najniższy procent martwych roślin odnotowano w przypadku odmiany Arenia (33%), a najwyższy – Souleyka (83%). 4 lata wcześniej również Souleyka najgorzej zniosła zimę (65% martwych roślin), najlepiej natomiast Fridericus (39%), który w ostatnich badaniach znalazł się na drugim miejscu – miał 49% martwych roślin. Więcej szczegółów w tabeli poniżej.
Jeśli chodzi o jęczmień browarny, w tym sezonie zbadano tylko jedną odmianę – Vincenta. W jego przypadku odnotowano 88% martwych roślin. W sezonie wegetacyjnym 2011/2012 również badano jedną odmianę – Wintmalt. Zauważono wówczas 84% martwych roślin.
Jęczmień ozimy - przezmiowanie odmian
Odmiana |
Kraj |
Zimotrwałość (skala 9 stopni) |
Procent martwych roślin – sezon 2015/2016 |
Procent martwych roślin – sezon 2011/2012 |
Wzorzec |
|
|
65 |
57 |
Wielorzędowe pastewne |
|
|
|
|
Arenia |
DE |
5 |
33 |
- |
Fridericus |
DE |
6 |
49 |
39 |
Scarpia |
DE |
5 |
51 |
47 |
Kobuz |
PL |
5,5 |
56 |
48 |
Zenek |
FR |
5,5 |
58 |
45 |
KWS Kosmos |
DE |
5 |
58 |
- |
Nele |
DE |
4,5 |
59 |
- |
Titus |
DE |
5 |
62 |
53 |
Lomerit |
DE |
5 |
63 |
53 |
Antonella |
DE |
66 |
50 |
50 |
Holmes |
DK |
4,5 |
66 |
62 |
SU Elma |
DE |
5 |
67 |
50 |
Henriette |
DE |
5 |
67 |
51 |
Quadriga |
DE |
5 |
67 |
51 |
KWS Meridian |
DE |
5 |
70 |
48 |
SU Melania |
DE |
4,5 |
73 |
59 |
Souleyka |
DE |
4,5 |
83 |
65 |
Maybrit |
DE |
5 |
- |
47 |
Bartosz |
PL |
4,5 |
- |
62 |
Dwurzędowe pastewne |
|
|
|
|
SU Vireni |
DE |
5 |
63 |
58 |
Brosza |
PL |
4,5 |
78 |
53 |
Metaxa |
DE |
4,5 |
- |
64 |
Dwurzędowe browarne |
|
|
|
|
Vincenta |
DE |
4 |
88 |
- |
Wintmalt |
DE |
4 |
- |
84 |
* wzorzec: 2015/2016 – KWS Kosmos, SU Melania, Titus; 2011/2012 – Maybrit, Souleyka,Wintmalt
**skala 9°; 9 – zimotrwałość bardzo duża, 5 – średnia, 1 – bardzo mała; oceny nieporównywalne z ocenami odmian pszenicy ozimej i pszenżyta ozimego (łagodniejszy stres termiczny)
***„-” – brak danych, odmiana nie była badana w sezonie wegetacyjnym 2011/2012 lub 2015/2016
- Tagi:
- przezimowanie
- COBORU
- jęczmień
- odmiany