Jak przezimowały poszczególne odmiany jęczmienia?

Centralny Ośrodek Badań Roślin Uprawnych podał wyniki przezimowania odmian zbóż ozimych (za wyjątkiem żyta) i rzepaku ozimego w sezonie wegetacyjnym 2015/2016. Dziś prezentujemy dane, dotyczące jęczmienia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
- Przezimowanie odmian wyrażono w procentach martwych roślin, oszacowanych 2-3 tygodnie po ruszeniu wiosennej wegetacji, gdy przemarznięte rośliny zamarły - informuje COBORU. Dla każdej odmiany podano kod kraju, przyjęty przez organizacje międzynarodowe. - Wyniki z roku 2016 mają charakter wstępny, dlatego po dokonaniu pełnej weryfikacji mogą ulec niewielkiej zmianie – zaznacza Ośrodek.
W sezonie wegetacyjnym 2015/2016 badaniu poddano prawie 20 odmian jęczmienia pastewnego. Najniższy procent martwych roślin odnotowano w przypadku odmiany Arenia (33%), a najwyższy – Souleyka (83%). 4 lata wcześniej również Souleyka najgorzej zniosła zimę (65% martwych roślin), najlepiej natomiast Fridericus (39%), który w ostatnich badaniach znalazł się na drugim miejscu – miał 49% martwych roślin. Więcej szczegółów w tabeli poniżej.
Jeśli chodzi o jęczmień browarny, w tym sezonie zbadano tylko jedną odmianę – Vincenta. W jego przypadku odnotowano 88% martwych roślin. W sezonie wegetacyjnym 2011/2012 również badano jedną odmianę – Wintmalt. Zauważono wówczas 84% martwych roślin.
Jęczmień ozimy - przezmiowanie odmian
Odmiana
Kraj
Zimotrwałość (skala 9 stopni)
Procent martwych roślin – sezon 2015/2016
Procent martwych roślin – sezon 2011/2012
Wzorzec
65
57
Wielorzędowe pastewne
Arenia
DE
5
33
-
Fridericus
DE
6
49
39
Scarpia
DE
5
51
47
Kobuz
PL
5,5
56
48
Zenek
FR
5,5
58
45
KWS Kosmos
DE
5
58
-
Nele
DE
4,5
59
-
Titus
DE
5
62
53
Lomerit
DE
5
63
53
Antonella
DE
66
50
50
Holmes
DK
4,5
66
62
SU Elma
DE
5
67
50
Henriette
DE
5
67
51
Quadriga
DE
5
67
51
KWS Meridian
DE
5
70
48
SU Melania
DE
4,5
73
59
Souleyka
DE
4,5
83
65
Maybrit
DE
5
-
47
Bartosz
PL
4,5
-
62
Dwurzędowe pastewne
SU Vireni
DE
5
63
58
Brosza
PL
4,5
78
53
Metaxa
DE
4,5
-
64
Dwurzędowe browarne
Vincenta
DE
4
88
-
Wintmalt
DE
4
-
84
* wzorzec: 2015/2016 – KWS Kosmos, SU Melania, Titus; 2011/2012 – Maybrit, Souleyka,Wintmalt
**skala 9°; 9 – zimotrwałość bardzo duża, 5 – średnia, 1 – bardzo mała; oceny nieporównywalne z ocenami odmian pszenicy ozimej i pszenżyta ozimego (łagodniejszy stres termiczny)
***„-” – brak danych, odmiana nie była badana w sezonie wegetacyjnym 2011/2012 lub 2015/2016
- Tagi:
- przezimowanie
- COBORU
- jęczmień
- odmiany