Jak określić termin cięcia kukurydzy?
- 1/8
- następne zdjęcie
Kiszonka z kukurydzy jest najdroższa spośród wszystkich innych, dlatego bardzo ważne jest określenie odpowiedniego momentu jej ścięcia. Jak go określić?
Termin zbioru jest bardzo ważny, ponieważ wpływa na pobranie paszy przez krowy. Jeśli skosimy kukurydzę za wcześnie wraz z nią wyjdą wszystkie soki, energia i cukry, a na dodatek będzie kwaśna, jeśli za późno, krowy nie będą chciały jej zjeść.
Wielu rolników w tym sezonie robi uwrocia 1-2 tygodni wcześniej, objeżdżając całe pole i tworzy małą pryzmę kiszonki z powodu braku paszy z zeszłego roku.
Jednakże prawdziwe zbiory zaczynają się właśnie teraz. W tym roku kukurydza jest niezwykle silna i wysoka. Trzeba wybrać termin tak, aby zgrała się dojrzałość rośliny i ziarna.
- Jak spojrzę na Polsce, a dużo jeżdżę, to mogę powiedzieć, że są tereny, które nie mają tak pięknej kukurydzy. Gospodarstwo w Brzezinie, koło Brzegu ma bardzo słabe plony, ponieważ mieli problem z deszczami. Zakisili już dwa tygodnie temu, a to co przywozili było naprawdę słabe, podobne do zeszłego roku. U kolegów na Podlasiu i Mazowszu natomiast kukurydza jest bardzo ładna i jeszcze zielona, bo mają FAO na innym poziomie - mówi Zbigniew Pustuła z firmy Blattin.
Każdy rolnik musi patrzeć na swoje uprawy i sam ocenić czy już ścinać i zakiszać materiał. Nie ma reguły, sytuacja nie dość, że na każdym polu, to i w każdym sezonie jest inna. Warto przeprowadzić test, aby sprawdzić w jakiej fazie jest roślina.
- 1/8
- następne zdjęcie