Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
      Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
      Korekty w cenach kukurydzy. Czy udało się w tym roku na niej zarobić ?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
      Już w grudniu Kongres Hodowców Bydła Mięsnego. Dlaczego warto wziąć z nim udział?
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Artykuł sponsorowany Rozkwit polskiego winiarstwa – od tradycji do nowoczesności
      Sprawdź koniecznie tę liczbę, zanim zdecydujesz się na zakup nasion kukurydzy
      Tak samo, jak w zeszłym roku, ale ciut lepiej - niż dwa lata temu. Tak plonował słonecznik
      Żniwa kukurydziane do Gwiazdki czy jeszcze dłużej?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
      Dom jak lodówka? Po zmianie przepisów budynki dostaną etykiety od A+ do G
      Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
      Nowy „aktywny rolnik” coraz bliżej. Co z małymi gospodarstwami od 2026 roku?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Kup w aptece i wrzuć do odpływu. Zator zniknie w 15 minut
      Azjatycka metoda ściółkowania podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
      Zostawić liście, czy zgrabić? Ta decyzja może zmienić twój ogród
      Ten krzew rośnie nawet w zimie. I zachwyca przez 365 dni w roku
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • IUNG: Straty w zasiewach rzepaku przekraczają 25%, w zbożach 10%

IUNG: Straty w zasiewach rzepaku przekraczają 25%, w zbożach 10%

Uprawy - Zboża 22 marca 2016 10:00 oprac. (mp) Aktualizacja: 22 marca 2016 11:10
IUNG: Straty w zasiewach rzepaku przekraczają 25%, w zbożach 10%
Źródło: M. Kula
Zima poczyniła szkody na polach. Straty w zasiewach zbóż ozimych przekroczyły 10%. W przypadku planacji rzepaku jest znacznie gorzej - oscylują one w granicach 25%. Tak wynika z raportu Instytutu Upraw Nawożenia i Gleboznawstwa BIP w Puławach.
Spis treści:

    Zima poczyniła szkody na polach. Straty w zasiewach zbóż ozimych przekroczyły 10%. W przypadku planacji rzepaku jest znacznie gorzej - oscylują one w granicach 25%. Tak wynika z raportu Instytutu Upraw Nawożenia i Gleboznawstwa BIP w Puławach.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    IUNG PIB przedstawił ocenę stanu przezimowania głównych upraw polowych w Polsce. Została ona sporządzona w dniach 15-17 maraca na podstawie lustracji stanu zasiewów w Rolniczych Zakładach i Stacjach Doświadczalnych (należących do IUNG), umiejscowionych  w różnych rejonach kraju, oraz informacji uzyskanych w wywiadach telefonicznych od kierujących zakładami doświadczalnymi COBORU, regionalnych przedstawicieli spółek hodowlanych oraz producentów rolnych. Co z niej wynika?

    Najbardziej ucierpiały plantacje jęczmienia

    - Rejonami bez większych strat w zasiewach zbóż ozimych i rzepaku ozimego nadal są  województwa południowe kraju oraz południowa  i środkowa część województwa wielkopolskiego - podaje dr hab. Jerzy Grabiński z IUNG. Natomiast w pozostałej części naszego kraju stwierdza się uszkodzenia wywołane dużymi spadkami temperatury.  - W przypadku zbóż uszkodzenia te wystąpiły przede wszystkim w jęczmieniu ozimym, charakteryzującym się najniższym ze zbóż poziomem mrozoodporności, którego plantacje zostały  w wyżej wymienionych rejonach na ogół całkowicie zniszczone - informuje specjalista.

    Jak przezimowała pszenica?

    Stosunkowo duże straty stwierdzono także w pszenicy ozimej. - Przy czym największe znaczenie miał tutaj poziom genetycznie uwarunkowanej mrozoodporności oraz wielkość spadków temperatury zwraca uwagę ekspert. W woj. lubuskim, na przykład, zostały uszkodzone w stopniu silnym lub bardzo silnym odmiany pszenicy charakteryzujące się poziomem mrozoodporności 2-2,5 (w skali 9 st.), ale w rejonach centralnych i północnych, gdzie spadki temperatury były większe, uszkodzenia  w stopniu silnym dotyczyły również pszenic charakteryzujących się poziomem mrozoodporności 4-5 (w skali 9 st.). - Jako przykład może tu posłużyć sytuacja w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym Żelisławki (woj. pomorskie), w którym nawet odmiany pszenicy charakteryzujące się dość wysokim stopniem mrozoodporności (przekraczającym 4 w skali 9 stopniowej) zupełnie wymarzły, a odsetek areału pszenicy zniszczonej przez mróz w całym wymienionym gospodarstwie przekroczył 85% - podaje dr hab. Jerzy Grabiński. Zaznacza przy tym, że pewien wpływ na stopień zimowania pszenicy miał stopień jej zaawansowania w rozwoju przed zimą. Oznacza to, że jak zwykle lepiej zimowały zasiewy wczesne silniej rozwinięte. - Zdarzały się jednak też przypadki odwrotne - lepsze zimowanie zasiewów bardzo późnych (listopadowych), w szczególności będących w fazie szpilkowania – informuje ekspert. A co z przewódkami? - Na ogół w rejonach, gdzie wystąpiły mrozy zostały całkowicie zniszczone – zauważa fachowiec.

    W jakim stanie są plantacje pszenżyta?

    Pewne uszkodzenia dotyczyły także pszenżyta. Jednak w przypadku tego gatunku, większość zarejestrowanych odmian charakteryzuje się wysokim poziomem mrozoodporności. Stąd na ogół straty na tyle duże, że będzie konieczny przesiew dotyczą tylko rejonów najdalej wysuniętych na północ.

    Żyto bez uszkodzeń

    Żyto – jak zwykle - niezależnie od rejonu przetrwało bez żadnych uszkodzeń mrozowych.

    Jaki procent plantacji rzepaku do przesiewu?

    - Ponowna ocena zasiewów rzepaku potwierdziła wyrażone we wstępnej ocenie przypuszczenia, że uszkodzenia tego gatunku w rejonach, gdzie spadki temperatury przekroczyły -15 stopni C przy braku okrywy śniegowej tj. w Polsce północnej, wschodniej, centralnej i zachodniej (bez dużej części woj. wielkopolskiego, gdzie przed mrozami wystąpiły opady śniegu)  będą bardzo duże – informuje ekspert.

    Zaznacza przy tym, że na ogół w większości gospodarstw w wymienionych rejonach szacowane są straty na poziomie 10-20 %, ale też nie brakuje gospodarstw, gdzie są one znacznie większe. - Przykładowo w wymienionym już Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym Żelisławki 90% zasiewów rzepaku uległo całkowitemu zniszczeniu przez mróz i wymaga przesiewu – podaje fachowiec.

    Oprócz wielkości spadku temperatury, jak podaje dr hab. Jerzy Grabiński, o nasileniu zniszczeń mrozowych roślin rzepaku decydował stopień rozwoju roślin. - Na ogół słabiej rozwinięte rzepaki, które wytworzyły mniej niż 5-6 liści przed jesiennym zahamowaniem wegetacji całkowicie wymarzły, ale zdarzały się też przypadki zwiększonego wymarzania rzepaków zbyt silnie wyrośniętych – twierdzi ekspert. Dodaje jednocześnie, że niektórzy producenci donoszą o dużym wpływie na wymarzanie rzepaku uszkodzeń poczynionych jesienią przez owady, który dość intensywnie żerowały minionej jesieni w zasiewach tego gatunku.

    Gdzie są największe straty?

     Dr hab. Jerzy Grabiński przyznaje , że w związku z dużym zróżnicowaniem intensywności uszkodzeń mrozowych w poszczególnych regionach określenie ich stopnia średnio w kraju jest bardzo trudne.

    - W rejonach wschodnich i w pasie centralnym kraju szkody te w zasiewach zbóż ozimych w poszczególnych gospodarstwach na ogół nie przekraczają 5-10%, ale w rejonach północnych  na dużych obszarach te straty są zasadniczo większe (nawet kilkudziesięcioprocentowe). W związku z tym można wysnuć przypuszczenie, że średnio w kraju straty w zasiewach zbóż ozimych przekroczyły 10%.  W przypadku rzepaku straty te są wyraźnie większe i raczej na pewno w skali kraju przekraczają 25%. Najprawdopodobniej stan zasiewów zbóż ozimych i rzepaku nie ulegnie już zasadniczej zmianie, chociaż ewentualny spadek temperatury (nawet kilka stopni poniżej zera) na przełomie marca i kwietnia, połączony z silnym wiatrem może jeszcze poczynić wiele szkód  - zwłaszcza w przypadku osłabionych plantacji – zaznacza ekspert.

    Źródło: INUG
    • Tagi:
    • uprawy rolnicze
    • wymarznięcia
    • IUNG
    • oziminy
    oprac. (mp)
    Podobne artykuły
    Zboża

    Rośnie liczba gmin, w których przewiduje się straty w plonach z powodu suszy

    5 czerwca 2025
    Uprawy

    Sucha ziemia po zimie: Jak zapobiec katastrofie na polach?

    27 lutego 2025
    Uprawy

    Był mróz, nie było śniegu. Będzie źle z oziminami? RAPORT Z PÓL

    27 lutego 2025
    Uprawy

    Czy rolnicy mogą spać spokojnie? Oziminy po mrozach

    26 lutego 2025
    Uprawy

    Mróz kontra oziminy. Mamy powody do obaw? Na co trzeba uważać?

    11 lutego 2025
    Uprawy

    Czego najbardziej potrzebują oziminy na starcie? Zalecenia dla zbóż i rzepaków

    7 lutego 2025
    Uprawy

    Azot potrzebny oziminom. Rolnicy w blokach startowych: "Rośliny są wygłodniałe"

    28 stycznia 2025
    Uprawy

    Czy oziminom grozi wymarznięcie? Raport z pól [ZESTAWIENIE]

    7 grudnia 2024
    Warto wiedzieć
    Bydło i mleko
    Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
    20 listopada 2025
    KRUS
    Ponad 6500 zł co miesiąc. To świadczenie także dla rolników. Decyduje wiek
    20 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
    20 listopada 2025
    Najnowsze
    Uprawy
    To nowy trend w rolnictwie. Niemieccy rolnicy jednak narzekają
    20 listopada 2025
    Artykuł sponsorowany
    Uprawy
    Rozkwit polskiego winiarstwa – od tradycji do nowoczesności
    19 listopada 2025
    Uprawy
    Sprawdź koniecznie tę liczbę, zanim zdecydujesz się na zakup nasion kukurydzy
    19 listopada 2025
    Uprawy
    Tak samo, jak w zeszłym roku, ale ciut lepiej - niż dwa lata temu. Tak plonował słonecznik
    19 listopada 2025
    Uprawy
    Żniwa kukurydziane do Gwiazdki czy jeszcze dłużej?
    19 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności