Dobre plony, gorsze perspektywy. Co czeka plantatorów buraka cukrowego?
Wiemy, co przysporzyło problemów plantatorom buraka cukrowego Pfeifer & Langen Polska S.A. w tym roku. Dowiedzieliśmy się także, jakie plony osiągają. Przede wszystkim jednak zebraliśmy informacje o perspektywach uprawy buraka cukrowego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tego rodzaju raport opracowaliśmy wcześniej dla koncernu Nordzucker Polska. Zamierzamy przygotować podobne zestawienia również dla pozostałych firm funkcjonujących na polskim rynku.
Przebieg kampani cukrwniczej 2025/2026
Kampania, jak zapewnia spółka, przebiega zgodnie z założeniami. - Jesteśmy w drugiej połowie kampanii. Przed nami realizacja przerobu i dostaw buraków w grudniu oraz w dużej części stycznia - informuje Mirosław Paluch dyr. ds surowcowych Pfeifer & Langen Polska. Podkreśla, że jest to logistycznie najbardziej wymagający okres. W tym czasie szczególnie apelujemy o zachowanie zasad bezpieczeństwa. - Dotyczy to zwłaszcza poruszania się po drogach, placach załadunku i rozładunku. Krótszy dzień i mgły ograniczają widoczność. Dlatego odpowiednie oznakowanie miejsc pracy, oświetlenie maszyn i elementy odblaskowe odzieży są bezwzględnie konieczne - zaznacza nasz rozmówca.
Zdecydowana większość buraków została zebrana. - Jednak mrozy, które wystąpiły od 21 listopada 2025, przerwały zbiory - mówi Mirosław Paluch. Stało się to głównie z powodu trudności w oddzieleniu ziemi od korzeni. - A przypominam, że większe ilości ziemi w pryzmach mogą pogorszyć warunki przechowywania. Prognozy wskazują na podwyższenie temperatur. Zakładamy, że umożliwi to dokończenie zbiorów w dobrych warunkach - relacjonuje przedstawiciel P&L.
Plon i poziom zanieczyszczeń
Mirosław Paluch informuj również, że plony buraków w tym sezonie są wyższe od średnich z poprzednich lat. Na jakim poziomie utrzymują się natomiast zanieczyszczenia korzeni? - Zdecydowana większość okresu zbioru realizowana była w sprzyjających warunkach wilgotnościowych. Odpowiednia praca kombajnów i maszyn do doczyszczania oraz załadunku pozwala uzyskiwać wyniki zanieczyszczeń na średnim poziomie wieloletnim - przekazuje dyr. ds surowcowych Pfeifer & Langen Polska.
Przebieg sezonu wegetacyjnego
Mirosław Paluch zwraca uwagę na to, że w tym sezonie we wszystkich rejonach uprawy odnotowano większą ilość opadów niż w poprzednich latach. - Było zdecydowanie mniej dni z bardzo wysokimi temperaturami w czerwcu, lipcu i sierpniu. W części rejonu, głównie na Mazowszu, przymrozki od połowy kwietnia do pierwszych dni maja spowodowały opóźnienia w rozwoju buraków i konieczność przesiewów - relacjonuje nasz rozmówca.
Jak co roku, monitorowano wystąpienie mszycy. - Odnotowaliśmy również zwiększoną presję szarka komośnika na polach w Wielkopolsce, na Mazowszu oraz części Kujaw. Jest to niepokojąca informacja przed kolejnymi sezonami - twierdzi dyr. ds surowcowych Pfeifer & Langen Polska.
Z obserwacji spółki wynika, że praktycznie do końca sierpnia plantatorzy utrzymali zdrowe liście. - W poprzednich latach nie zawsze mogliśmy to obserwować - zaznacza nasz rozmówca.
Stawka za buraki cukrowe
Jaka stawka za buraki cukrowe obowiązuje w kampanii 2025/2026? Na to pytanie Mirosław Paluch odpowiada następująco: - Ceny buraków określone są w umowach kontraktacyjnych zawieranych z plantatorami z dużym wyprzedzeniem. Zazwyczaj dzieje się to w lipcu lub sierpniu roku poprzedzającego zbiór. W umowach funkcjonują wieloletnie mechanizmy regulujące cenę buraków w zależności od cen cukru na rynku - mówi ekspert. Na tym nie kończy. - Dodatkowo określony jest poziom ceny minimalnej, która jest obecnie wypłacana plantatorom po zakończeniu dostawy. Obecne ceny cukru nie napawają optymizmem. Możliwe, że poziom ceny minimalnej będzie ostatecznym poziomem rozliczenia z plantatorami.
Zasady określenia cen za buraki na rok 2026/27 są analogiczne do tych z kampanii 2025/26.
Perspektywy uprawy buraka cukrowego
W produkcji buraków cukrowych, podobnie jak w innych gałęziach rolnictwa, pojawiają się okresowe wahania rynkowe. - Za nami okres dobrych cen, obecnie poziom jest znacznie niższy. Żaden z tych okresów nie zwalnia nas z obowiązku optymalizacji produkcji buraków i procesu ich przerobu. To konieczne, aby nie stracić pozycji na rynku. Plony sukcesywnie wzrastają - zaznacza Mirosław Paluch. Wyzwaniem są: ochrona herbicydowa, insektycydowa i fungicydowa. - Jednak doskonalenie procesów i ciągła otwartość na nowe rozwiązania umożliwia nam stabilne kontynuowanie produkcji - uważa nasz rozmówca.




























