Dlaczego pędy malin zamierają? IOR-PIB wskazuje przyczyny

Eksperci z IOR-PIB na Platformie Sygnalizacji Agrofagów ostrzegają przed coraz częstszym pojawianiem się patogenów na malinach, prowadzących do zamierania pędów roślin.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Te patogeny atakują maliny
W czerwcu i lipcu na malinach zaobserwowano pojawianie się nekroz wokół pąków (tzw. zamieranie przypąkowe, wywoływane przez Didymella sp.), głównie na pędach odmian letnich. Równocześnie stwierdzono pierwsze symptomy zamierania podstawy pędów, powodowanego przez różne czynniki. Badania mikrobiologiczne, polegające na izolacji patogenów na pożywkach, wykazały obecność grzybów chorobotwórczych należących do rodzajów Alternaria, Fusarium, Botrytis (gatunek: cinerea), a także grzybów z rodzajów Pestalotiopsis i Diaporthe, które dotychczas nie były notowane na malinach.
- Grzyby z tych dwóch rodzajów występują powszechnie na plantacjach borówki wysokiej w Polsce, gdzie są sprawcami nekroz na pędach, prowadzącymi niekiedy do zamierania całych pędów lub krzewów - informuje IOR-PIB.
Wrześniowy wzrost chorób grzybowych na malinach
We wrześniu odnotowano wzrost częstości występowania nekroz wywołanych przez grzyby z rodzaju Fusarium spp., będące przyczyną tzw. fuzariozy naczyń malin. W warunkach dużej wilgotności powietrza, typowej dla dolnych partii krzewów, w spękanych, brunatnych nekrozach obserwowano wycieki zarodników o delikatnie pomarańczowym odcieniu. Po przekrojeniu pędów lub usunięciu epidermy widoczne były natomiast brązowe smugi w porażonych wiązkach przewodzących.
- Obserwowano także nasilone występowanie nekroz powodowanych przez grzyby z rodzaju Alternaria. Niekiedy nalot czarno-zielonej grzybni tego patogena widoczny był w obrębie nekroz w momencie pobierania prób do badań - informuje Instytut.
Tunel kontra grunt: różnice w chorobach malin
Podczas wrześniowych obserwacji plantacji malin stwierdzono zwiększone występowanie nekroz na pędach, szczególnie w ich dolnych partiach oraz wokół pąków, u malin uprawianych w tunelach (odmiany jesienne). Nekrozy te jedynie nieznacznie wpływały na plonowanie roślin i nie prowadziły do całkowitego zamierania porażonych pędów. Natomiast u odmian jesiennych uprawianych w gruncie choroby pędów były bardzo słabo nasilone.
- W nielicznych przypadkach obserwowano jedynie nekrozy, zlokalizowane u podstawy pędów, które zwykle prowadziły do zamierania całych pędów - zaznacza IOR-PIB.
- Tagi:
- choroby grzybowe
- maliny