Co powoduje żółknięcie zbóż?
- 1/4
- następne zdjęcie

Żółknięcie zbóż, zwane chlorozą, to odbarwienie liści. Jakie są przyczyny tego zjawiska?
Krzysztof Świerek, agronom z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu - Punkt Doradczy w Gołuchowie, mówi, że żółknięcie zbóż może to być typowym objawem niedoboru magnezu. Wówczas u roślin zmniejsza się zawartość zielonego barwnika (chlorofilu). Widoczne jest to na najstarszych liściach. Początkowo pojawia się odbarwienie pomiędzy nerwami, mające kształt sznurów pereł, zwane niekiedy paciorkowatością. - W miarę upływu czasu następuje zbrunatnienie, które obejmuje cały liść - opisuje fachowiec. Można to zauważyć dość wcześnie w fazie 2-3 liścia po wyczerpaniu składników pokarmowych z ziarniaka. - Wtedy roślina pobiera składniki pokarmowe z gleby, których może jej brakować - wyjaśnia ekspert.
Specjalista zaznacza, że braki magnezu w glebie mogą powodować straty w plonowaniu roślin nawet powyżej 50%.
- 1/4
- następne zdjęcie