Co powoduje żółknięcie zbóż?
Niedobór manganu
Zbożom szkodzi również niedobór azotu i manganu. - Brak N objawia się równomiernym żółknięciem całej rośliny, począwszy od krawędzi starszych liści. Natomiast deficyd Mn manifestuje się zahamowaniem wzrostu zbóż, żółknięciem liści, występowaniem brunatnych plam między nerwami. Najpierw te objawy występują na najstarszych liściach - opisuje Krzysztof Świerek. Zaznacza jednocześnie, że mangan jest mikroelementem odpowiedzialnym za wytwarzanie przez roślinę lignin, stanowiących część struktury ściany komórkowej, która zwiększa odporność rośliny na uszkodzenia mechaniczne: łodyg, liści oraz korzeni. Poza tym niedobór manganu zwiększa podatność zbóż na zgorzel podstawy źdźbła. Pierwiastek ten stymuluje również rozwój systemu korzeniowego. Poleca się go szczególnie przy intensywnej uprawie zbóż. Można stosować go w formie nawożenia donasiennego oraz dolistnego. - Susza utrudnia jednak przyswajalność manganu z gleby. Niedobór manganu pogarsza jakość ziarna - zaznacza fachowiec.