Choroby grzybowe rzepaku
Kiła rzepaku. Nasila się przy suchej pogodzie
Kiła kapusty należy do chorób płodozmianowych.
- Występuje placowo w postaci żółknących, a następnie czerwieniejących, a w końcu więdnących roślin - opisuje Krzysztof Świerek. - Jej objawy nasilają się przy suchej pogodzie. Na korzeniach porażonych roślin tworzą się początkowo jasne i twarde, a później brunatniejące i rozpadające się narośla z zarodnikami przetrwalnikowymi - opisuje agronom.
Przy zwalczaniu choroby poleca się kilkuletnią przerwę w uprawie roślin kapustnych. W jej trakcie należy wapnować grunt oraz zwalczać chwasty roślin żywicielskich. Specjalista zwraca uwagę na to, że nie ma zarejestrowanego żadnego środka ochrony roślin, który zwalczałby tą chorobę. Prowadzi się jednak badania w tym kierunku. Dotyczą one zastosowania środka Altima 550SC, przeznaczonego do dezynfekcji gleby przed uprawą rzepaku. Tego typu zabiegi wykonuje się w przypadku uprawy kapusty pekińskiej i białej, które - podobnie jak rzepak - zalicza się do kapustnych.
Źródłem infekcji jest zakażona gleba.