80 mln zł na pierwszą w Polsce suszarnię parową wysłodków

Informuje o tym w specyjnanym komunikacie koncern Peifer & Langen Polska.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Innowacje w suszeniu wysłodków
Zastosowana w nowej suszarni parowej technologia pozwoli obniżyć emisję dwutlenku węgla w Cukrowni Glinojeck o 25%. Dzięki temu zmniejszy się ślad węglowy pasz produkowanych w zakładzie. To ważne rozwiązanie dla gospodarstw mlecznych, które w konsekwencji będą mogły ograniczyć emisję CO₂ związaną z produkcją mleka.
- Współczesne gospodarstwa mleczne potrzebują najlepszych pasz. Nowa instalacja na linii pasz Tofi właśnie taką paszę zapewni –informuje Mirosław Ruszczyński, Kierownik ds. kluczowych klientów w Pfeifer & Langen Polska.
Co oznacza inwestycja w suszarnię parową dla polskich producentów mleka?
Projekt realizowany do sierpnia 2026 roku wskazuje na kontynuację działań firmy w obszarze polskiego cukrownictwa. - Plantatorzy i klienci mogą być pewni, że ich partner inwestuje w przyszłość. Producenci mleka otrzymają produkt, który umocni ich pozycję na ścieżce zrównoważonego rozwoju. Współpraca z nami oznacza stabilność i rozwój na najbliższe dziesięciolecia - zaznacza Mirosław Ruszczyński.
Produkcja cukru w Polsce
W Polsce produkcją cukru w ramach Grupy Pfeifer & Langen Polska S.A. zajmują się cztery cukrownie: w Środzie Wlkp., Gostyniu, Miejskiej Górce oraz Glinojecku. Zakłady, jak zapewnia koncern, współpracują wyłącznie z polskimi plantatorami buraków, a w ofercie znajdują się między innymi produkty pod marką Diamant.
- Tagi:
- suszarnia parowa
- wysłodki
- buraki