10 błędów przy zaprawianiu ziarna - nie popełnij ich!
- Nie wybieraj zaprawy po omacku
Zaprawę należy dobierać pod kątem przewidywanego wystąpienia poszczególnych zagrożeń na polu. Na walkę ze sprawcami głowni, śnieci oraz zgorzeli siewek należy wybrać zaprawy zawierające tebukonazol, natomiast zaprawy zawierające fluchinkonazol lub siltiofam są przydatne w zapobieganiu wystąpienia zgorzeli podstawy źdźbła.
Patrząc z drugiej strony - w ochronie pszenicy powinniśmy zwrócić uwagę na to, aby zwalczała ona śnieć, zgorzel siewek i ewentualnie choroby wcześnie występujące na liściach. W przypadku jęczmienia zaprawy powinny przed wszystkim chronić przed głownią pylącą, pasiastością liści, zgorzelą siewek oraz chorobami liści.
- Nie zaprawiaj brudnego ziarna
Zaprawiamy tylko ziarno oczyszczone. Materiał siewny powinien być pozbawiony nasion chwastów, uszkodzonych ziarniaków, kurzu pyłu i innych zanieczyszczeń, gdyż wiążą one zaprawę znacznie lepiej niż powierzchnia ziarna. Nierównomierne pokrycie pogarsza skuteczność zabiegu. Poza tym, przed zaprawianiem ziarno należy doczyścić na młynku, wialni lub tryjerze, aby przygotowana partia była wolna od nasion chwastów, ziaren innych zbóż lub połamanych.
- Nie dodawaj samodzielnie insektycydu
Do zwalczania szkodników powinniśmy wybierać gotowe zaprawy owadobójcze i grzybobójcze, gdyż samodzielne dodanie insektycydu do zaprawy może spowodować fitotoksyczność wobec siewek zbóż.
- Nie zaprawiaj mokrego ziarna
Ziarno przydatne do zaprawiania nie powinno mieć wilgotności wyższej niż 17%.
- Nie za wcześnie
Zabieg zaprawiania nasion najlepiej wykonać bezpośrednio przed siewem. Jesienne zaprawianie natomiast chroni po zimie startujące na wiosnę rośliny przed chorobami liści lub podstawy źdźbła jeszcze przed wykonaniem pierwszego wiosennego zabiegu fungicydowego
- Tagi:
- ziarna
- zaprawianie