Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Zobacz ceny rzepaku na przestrzeni ostatnich lat. A ile aktualnie płacą w skupach?
      Jakie będą ceny zbóż po Nowym Roku? To główne pytanie zadawane w skupach przez rolników
      Ceny spadają, kontrakty kurczą się. Co dalej z burakiem? Branża komentuje
      Kryzys w branży buraczanej. Wiceminister rolnictwa reaguje
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Historyczny rekord w produkcji zwierzęcej. Jest produkcja, jest zbyt
      Polscy producenci zwierząt mogą skorzystać na taniej paszy z Ukrainy?
      Stada drobiu w Wielkopolsce zagrożone. Fala ognisk i ogromne straty
      Minister podjął decyzję: odstrzał dzików będzie zintensyfikowany
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Do 4 tys. zł za tonę, nawet 40 ton z hektara i brak problemów ze zbytem [VIDEO]
      UE chętna na cukier z innych krajów. Bez cła wjedzie 1,5 miliona ton
      Czy NGT rozwiąże problemy rolnictwa? Ekspert komentuje
      Ziemniak bez strat w polskich gospodarstwach. To naprawę możliwe?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy: dajcie nam wyższe dopłaty. Unia Europejska na to pozwala
      Umowa z Mercosur. W tym tygodniu wszystko się rozstrzygnie
      Kolejne zmiany w "aktywnym rolniku". Dla kogo dopłaty z automatu w 2026 roku?
      Ważna decyzja rządu zgodna z postulatami rolników. Chodzi o kolejne 10 lat
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Widzisz te "plamy" na pędach? Pozbądź się ich, zanim złożą jaja
      Różowe kwiaty kontrastują z bielą śniegu. Kwitnie już od lutego
      Chcesz pozbyć się ziemiórek z doniczek? Jeden sposób może zaskoczyć
      "Zimowa pierzynka" dla azalii. Trik ogrodników, by przetrwała najcięższe mrozy
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Po co polskim rolnikom największy w Europie SYMBIO BANK?

Po co polskim rolnikom największy w Europie SYMBIO BANK?

Uprawy - Uprawa gleby 20 grudnia 2023 13:50 Dorota Piękna-Paterczyk Aktualizacja: 20 grudnia 2023 13:50
Po co polskim rolnikom  największy w Europie  SYMBIO BANK?
Źródło: Dorota Piękna-Paterczyk
Instytutu Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy w Skierniewicach był organizatorem szkolenia pt „Nawozowe produkty mikrobiologiczne skuteczne w poprawie jakości plonów i żyzności gleby”.
Spis treści:

    Koordynatorem merytorycznym  wykładówbyła prof. dr hab. Lidia Sas-Paszt.  Wygłosiła ona referat na temat „Polskie nawozowe produkty mikrobiologiczne i biostymulatory wzbogacone mikrobiologicznie w uprawach roślin ogrodniczych”.  W swoim wystąpieniu zwróciła uwagę na wiele ważnych aspektów wnoszonych przez mikrobiologię:  - Zakład Mikrobiologii i Ryzosfery, którym kieruję, zajmuje się badaniem roli strefy korzeniowej i ryzosfery we wzroście i plonowaniu roślin jak również opracowywaniem bionawozów, biostymulatorów, polepszaczy glebowych, środków ochrony roślin, kompostów i podłoży wzrostowych wzbogaconych mikrobiologicznie. Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach posiada pierwszy w Polsce i największy w Europie SYMBIO BANK, a więc kolekcję pożytecznych rodzimych mikroorganizmów glebowych. Celem  funkcjonowania  banku jest identyfikacja pożytecznych gatunków i szczepów grzybów mikoryzowych oraz bakterii ryzosferowych (…) oraz określenie efektywności działania i wyselekcjonowania najbardziej pożytecznych gatunków mikroorganizmów dla praktyki ogrodniczej.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Węgiel brunatny ma wszystko, co potrzebne roślinom

    Prelegentka podkreśliła, że Polska ma dobrą pozycję w Europie pod względem zasobów węgla brunatnego. Jest to kopalina roślinna, która zawiera wszystko, co mikroorganizmy i rośliny potrzebują do wzrostu i rozwoju, czyli dużą ilość materii organicznej, makro i mikroelementy oraz hormony roślinne. Instytut opracował 12 typów kompostu na bazie węgla brunatnego wzbogaconych mikrobiologicznie o grzyby i bakterie, które ten kompost rozkładają. W ramach jednego z realizowanych projektów Instytut Ogrodnictwa opracował innowacyjne nawozy mineralne na bazie mocznika, polifoski i superfosfatu. Mocznik wzbogacony został o grzyby strzępkowe, a nawozy fosforowe - o bakterie z rodzaju Bacillus. Nawozy powstały w formie otoczkowanej. Przeprowadzone doświadczenia udowodniły, że takie nawozy z mikroorganizamami są bardziej skuteczne niż tradycyjne nawozy, co powoduje redukcję dawek nawożenia. Zwróciła uwagę na zawartość próchnicy w polskich glebach.    - Najniższa zawartość próchnicy jest w  glebach znajdujących  się  w województwach: lubuskim, wielkopolskim, łódzkim, kujawsko-pomorskim, mazowieckim i podlaskim. Ta niska zawartość materii organicznej w glebach Polski spowodowana jest warunkami klimatycznymi, glebowymi oraz intensywnością rolnictwa.

    Mamy 60% gleb kwaśnych

    Prof. Lidia Sas- Paszt poinformowała, że Polska jest jedynym krajem w Europie, w którym zakwaszenie użytków rolnych jest bardzo duże.  Udział gleb bardzo kwaśnych i kwaśnych stanowi 60%  a udział gleb o odczynie obojętnym i zasadowym, nie wymagających wapnowania stanowi 38%. Zaznaczyła, że rośnie także skala zagrożeń erozja wodną w Polsce  i zagraża ona prawie 30% terytorium Polski i w przyszłości będą nasilać coraz częściej występujące nawalne opady połączone z degradacją struktury gleby na skutek suszy. Również straty gleb związane z erozją wietrzną będą nasilać się z powodu coraz częściej występujących  gorących miesięcy i wywołanej tym suszy.  Mówiła o przyczynach degradacji gleb oraz Europejskim Zielonym Ładzie (EZŁ). 

    Korzyści z Europejskiego Zielonego Ładu

    Zaznaczyła, że postępująca degradacja środowiska, zmiany klimatu są zagrożeniem dla Europy i świata. W związku z tym należałoby:  wprowadzić nowoczesne rozwiązania energetyczne, spowodować rozwój gospodarczy regionów, pilnie zmniejszyć zależność od pestycydów, ograniczyć nadmierne nawożenie mineralne, wzmocnić rolnictwo ekologiczne, poprawić dobrostan zwierząt oraz odwrócić proces utraty różnorodności biologicznej. A jakie będą korzyści wprowadzenia EZŁ w rolnictwie? Pani profesor wymieniła bardzo dużo korzyści takich jak między innymi: poprawa zdrowia obywateli, szczególnie przyszłych pokoleń.  Nastąpi zmniejszenie zużycia nawozów mineralnych i chemicznych środków ochrony roślin i wiele innych pozytywnych aspektów. W założenia EZŁ wpisują się bionawozy i nawozowe produkty mikrobiologiczne, które pozwolą na zwiększenie efektywności wykorzystania składników mineralnych z gleby przez rośliny uprawne, ograniczenie strat składników mineralnych z gleby oraz  redukcję stosowania syntetycznych środków ochrony roślin.

    Nawozy organiczne ze Skierniewic

    W dalszej części swojego wystąpienia prelegentka omówiła  produkty, które  w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach były opracowywane dla różnych firm jak np: nawóz mineralno-organiczny KONSORCJUM 1, nawóz mineralno-organiczny KONSORCJUM 2, Florovit AGRO Wapno nawozowe granulowane PMG, nawóz na bazie łupków wzbogacony mikroorganizamami skierniewickimi, ulepszacz glebowy wzbogacony mikrobiologicznie, SLAFER, bioaktywne podłoże do uprawy warzyw PROFI 3 i PROFI 4 z mikroorganizmami, BACTERBASE, BIOPULS ORIGINAL i BIOPULS FORTE. Podkreśliła, że w związku z rygorystycznymi przepisami Komisji Europejskiej dotyczącymi stosowania nawozów chemicznych są one zastępowane przez bionawozy. Europa jest drugim największym użytkownikiem bionawozów, co stanowi około 30% światowego rynku. Sama produkcja nawozów mineralnych stanowi 1-3% a bionawozów, biostymulatorów 11-13%. W swoim wykładzie zawarła bardzo dużo przykładów realizowanych na różnych roślinach i korzyściach wynikających ze stosowania produktów mikrobiologicznych i biostymulatorów wzbogaconych mikrobiologicznie.

    Biostymulatory dla poprawy jakości materiału siewnwgo

    Kolejnym wykładowcą był doktor Krzysztof Górnik z IO-PIB w Skierniewicach, który omówił temat „Biostymulatory mikrobiologiczne w poprawie jakości materiału siewnego i wydajności fotosyntezy.  Biostymulatory zaliczane są do grupy biopreparatów, do której wchodzą również: bionawozy, biopestycydy, preparaty mikrobiologiczne. Biostymulatory to środki wspomagające uprawę roślin, które podlegają przepisom określającym wprowadzenie ich do obrotu. Regulują to akty prawne: ustawa z dnia 10 lipca 2007 r. o nawozach i nawożeniu; rozporządzenie Parlamentu Europejskiego nr 2019/1009 z dnia 5 czerwca 2019 roku.  W swoim wystąpieniu prelegent zwrócił uwagę na czynniki ograniczające kiełkowanie nasion, wysokość i jakość plonów roślin. Do takich należy stres abiotyczny i biotyczny. Stres abiotyczny czyli niskie i wysokie temperatury, susze, metale ciężkie,  zasolenie gleb potrafią zredukować wysokość plonów o ponad 50%. Zaznaczył, że hodowla odmian odpornych na stres abiotyczny i biotyczny jest pracochłonna i droga. Mówił o mechanizmach biokondycjonowania nasion stymulujących morfogenezę i odporność roślin oraz zaletach mikrobiologicznego zaprawiania nasion i prowadzonych w tym kierunku doświadczeniach.

    Identyfikacja pożytecznych mikroorganizmów

    Na temat identyfikacji molekularnej pożytecznych mikroorganizmów w nawozowych produktach mikrobiologicznych oraz w glebie mówiła doktor Anna Lisek.  Podkreśliła, że są to produkty zawierające wyłącznie mikroorganizmy, w tym mikroorganizmy martwe lub nieaktywne, lub konsorcja tych mikroorganizmów oraz substancje stanowiące pożywkę dla tych mikroorganizmów i ich metabolity, a także nieszkodliwe substancje resztkowe z pożywek, które poprawiają aktywność biologiczną gleby lub stymulują procesy odżywiania roślin lub grzybów.  Nawozowe produkty mikrobiologiczne korzystnie wpływają  na wzrost i plonowanie roślin oraz na żyzność gleby. Są elementem biogospodarki poprzez zagospodarowywanie odpadów m.in. produkcji rolniczej. Obserwuje się zwiększone zapotrzebowanie na nie w produkcji roślinnej integrowanej i ekologicznej.  Przeprowadzone w instytucie doświadczenia wykazały, że omawiane produkty stymulują wzrost i zwiększenie plonowania roślin sadowniczych i warzywnych np. zwiększenie powierzchni przekroju poprzecznego pnia drzew wiśni i jabłoni, ponadto stymulują wzrost i rozgałęzianie okulantów, wzrost systemu korzeniowego, ochronę przed przemarzaniem okulantów oraz przeciwdziałanie  zmęczeniu gleby.

    Doktor habilitowana Anna Gałązka z Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państowego Instytut Badawczego w Puławach wygłosiła ostatni  referat na temat zastosowania nawozowych produktów mikrobiologicznych w rolnictwie i ochronie środowiska z uwzględnieniem produktów dla roślin bobowatych. 

    Szkolenie w Instytucie pozwoliło przybyłym słuchaczom poszerzyć wiedzę z zakresu produktów mikrobiologicznych i ich pozytywnego wpływu na plonowanie i poprawę żyzności gleb.  Zostało przygotowane na wniosek Departamentu Innowacji, Cyfryzacji i Transferu Wiedzy Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

    • Tagi:
    • biostymulatory
    • mikroorganizmy
    Dorota Piękna-Paterczyk
    Podobne artykuły
    Nawożenie

    Biostymulatory - czy warto? [OPINIE ROLNIKÓW I EKSPERTÓW]

    5 września 2023
    Nawożenie

    Rozkład resztek pożniwnych - jak go przyspieszyć? [EKSPERCI RADZĄ]

    11 sierpnia 2023
    Dobre praktyki w uprawie roślin

    Przyspieszył rozkład resztek pożniwnych. Zaoszczędził na nawozach i opryskach

    16 lipca 2023
    Nawożenie

    Zalety stosowania biostymulatorów - spostrzeżenia i uwagi rolników

    11 maja 2023
    Choroby i szkodniki

    Biostymulatory i środki ochrony roślin - czy można łączyć?

    27 kwietnia 2023
    Nawożenie

    Biostymulatory - czyli co na stresy u roślin

    14 kwietnia 2023
    Nawożenie

    Biostymulatory - jakie i po co? [KOMENTARZE EKSPERTÓW]

    4 kwietnia 2023
    Uprawy

    Jak zadbać o kondycję ozimin w warunkach stresowych?

    24 grudnia 2022
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Martwy dzik na polu. Do kogo należy obowiązek jego utylizacji?
    17 grudnia 2025
    Prawo i finanse
    Nawet 2400 do hektara. Trwa nabór wniosków
    17 grudnia 2025
    Ceny rolnicze
    Susz na wigilię. Ile kosztuje?
    17 grudnia 2025
    Najnowsze
    Uprawy
    Do 4 tys. zł za tonę, nawet 40 ton z hektara i brak problemów ze zbytem [VIDEO]
    14 grudnia 2025
    Inne uprawy
    UE chętna na cukier z innych krajów. Bez cła wjedzie 1,5 miliona ton
    14 grudnia 2025
    Uprawy
    Czy NGT rozwiąże problemy rolnictwa? Ekspert komentuje
    14 grudnia 2025
    Uprawy
    Ziemniak bez strat w polskich gospodarstwach. To naprawę możliwe?
    14 grudnia 2025
    Uprawy
    Nie ma na co czekać. O tym najlepiej zdecydować już dziś
    13 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności