Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Rynek zbóż: poszukiwanie towaru na realizację kontraktów
      Konkurencja warzyw z importu na rynkach rośnie. Wywiera ona presję na ceny
      Rosną ceny bydła. Czy to początek podwyżek?
      Aktualne ceny zbóż, rzepaku. Co dzieje się na rynku?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
      Ponad pół miliona sztuk do utylizacji! Choroba nie daje za wygraną
      Rewolucja w rolnictwie. Zmienisz granice pastwiska jednym kliknięciem
      Czy za spadkami cen masła pójdą obniżki za mleko w skupie? Niepewne nastroje na rynku mleka
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Te odmiany ziemniaków mają duży potencjał rynkowy
      „Rynek zalewa niemiecki ziemniak. Pierwszy raz zostałem z towarem na polu”
      Siew po 10 listopada? Tak, ale tylko przy spełnieniu tych warunków
      Polska potęgą w ramach UE. Jesteśmy liderem od 2020 roku
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dotacje na maszyny, ale nie tylko. Nabór startuje na dniach
      Setki rolników już skorzystało. Do zgarnięcia jest nawet 120 tys. zł dla małych gospodarstw
      Rolniku, sprawdź swój staż. Te daty decydują, czy masz prawo do świadczenia
      Ważny obowiązek właścicieli domów. Brak wpisu grozi wysokimi karami
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Nigdy nie kupisz już płynu do naczyń? Domowy hit rewolucjonizuje sprzątanie
      Teraz to ona będzie przyciągać wzrok w salonie. Kwiaty osiągają 15 centymetrów
      Stop! Tego błędu nie popełniaj jesienią. Twoja sansewieria bardzo to odczuje
      To musisz zrobić jeszcze przed zimą. Kalendarz ogrodnika na najbliższe tygodnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Po co polskim rolnikom największy w Europie SYMBIO BANK?

Po co polskim rolnikom największy w Europie SYMBIO BANK?

Uprawy - Uprawa gleby 20 grudnia 2023 13:50 Dorota Piękna-Paterczyk Aktualizacja: 20 grudnia 2023 13:50
Po co polskim rolnikom  największy w Europie  SYMBIO BANK?
Źródło: Dorota Piękna-Paterczyk
Instytutu Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy w Skierniewicach był organizatorem szkolenia pt „Nawozowe produkty mikrobiologiczne skuteczne w poprawie jakości plonów i żyzności gleby”.
Spis treści:

    Koordynatorem merytorycznym  wykładówbyła prof. dr hab. Lidia Sas-Paszt.  Wygłosiła ona referat na temat „Polskie nawozowe produkty mikrobiologiczne i biostymulatory wzbogacone mikrobiologicznie w uprawach roślin ogrodniczych”.  W swoim wystąpieniu zwróciła uwagę na wiele ważnych aspektów wnoszonych przez mikrobiologię:  - Zakład Mikrobiologii i Ryzosfery, którym kieruję, zajmuje się badaniem roli strefy korzeniowej i ryzosfery we wzroście i plonowaniu roślin jak również opracowywaniem bionawozów, biostymulatorów, polepszaczy glebowych, środków ochrony roślin, kompostów i podłoży wzrostowych wzbogaconych mikrobiologicznie. Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach posiada pierwszy w Polsce i największy w Europie SYMBIO BANK, a więc kolekcję pożytecznych rodzimych mikroorganizmów glebowych. Celem  funkcjonowania  banku jest identyfikacja pożytecznych gatunków i szczepów grzybów mikoryzowych oraz bakterii ryzosferowych (…) oraz określenie efektywności działania i wyselekcjonowania najbardziej pożytecznych gatunków mikroorganizmów dla praktyki ogrodniczej.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Węgiel brunatny ma wszystko, co potrzebne roślinom

    Prelegentka podkreśliła, że Polska ma dobrą pozycję w Europie pod względem zasobów węgla brunatnego. Jest to kopalina roślinna, która zawiera wszystko, co mikroorganizmy i rośliny potrzebują do wzrostu i rozwoju, czyli dużą ilość materii organicznej, makro i mikroelementy oraz hormony roślinne. Instytut opracował 12 typów kompostu na bazie węgla brunatnego wzbogaconych mikrobiologicznie o grzyby i bakterie, które ten kompost rozkładają. W ramach jednego z realizowanych projektów Instytut Ogrodnictwa opracował innowacyjne nawozy mineralne na bazie mocznika, polifoski i superfosfatu. Mocznik wzbogacony został o grzyby strzępkowe, a nawozy fosforowe - o bakterie z rodzaju Bacillus. Nawozy powstały w formie otoczkowanej. Przeprowadzone doświadczenia udowodniły, że takie nawozy z mikroorganizamami są bardziej skuteczne niż tradycyjne nawozy, co powoduje redukcję dawek nawożenia. Zwróciła uwagę na zawartość próchnicy w polskich glebach.    - Najniższa zawartość próchnicy jest w  glebach znajdujących  się  w województwach: lubuskim, wielkopolskim, łódzkim, kujawsko-pomorskim, mazowieckim i podlaskim. Ta niska zawartość materii organicznej w glebach Polski spowodowana jest warunkami klimatycznymi, glebowymi oraz intensywnością rolnictwa.

    Mamy 60% gleb kwaśnych

    Prof. Lidia Sas- Paszt poinformowała, że Polska jest jedynym krajem w Europie, w którym zakwaszenie użytków rolnych jest bardzo duże.  Udział gleb bardzo kwaśnych i kwaśnych stanowi 60%  a udział gleb o odczynie obojętnym i zasadowym, nie wymagających wapnowania stanowi 38%. Zaznaczyła, że rośnie także skala zagrożeń erozja wodną w Polsce  i zagraża ona prawie 30% terytorium Polski i w przyszłości będą nasilać coraz częściej występujące nawalne opady połączone z degradacją struktury gleby na skutek suszy. Również straty gleb związane z erozją wietrzną będą nasilać się z powodu coraz częściej występujących  gorących miesięcy i wywołanej tym suszy.  Mówiła o przyczynach degradacji gleb oraz Europejskim Zielonym Ładzie (EZŁ). 

    Korzyści z Europejskiego Zielonego Ładu

    Zaznaczyła, że postępująca degradacja środowiska, zmiany klimatu są zagrożeniem dla Europy i świata. W związku z tym należałoby:  wprowadzić nowoczesne rozwiązania energetyczne, spowodować rozwój gospodarczy regionów, pilnie zmniejszyć zależność od pestycydów, ograniczyć nadmierne nawożenie mineralne, wzmocnić rolnictwo ekologiczne, poprawić dobrostan zwierząt oraz odwrócić proces utraty różnorodności biologicznej. A jakie będą korzyści wprowadzenia EZŁ w rolnictwie? Pani profesor wymieniła bardzo dużo korzyści takich jak między innymi: poprawa zdrowia obywateli, szczególnie przyszłych pokoleń.  Nastąpi zmniejszenie zużycia nawozów mineralnych i chemicznych środków ochrony roślin i wiele innych pozytywnych aspektów. W założenia EZŁ wpisują się bionawozy i nawozowe produkty mikrobiologiczne, które pozwolą na zwiększenie efektywności wykorzystania składników mineralnych z gleby przez rośliny uprawne, ograniczenie strat składników mineralnych z gleby oraz  redukcję stosowania syntetycznych środków ochrony roślin.

    Nawozy organiczne ze Skierniewic

    W dalszej części swojego wystąpienia prelegentka omówiła  produkty, które  w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach były opracowywane dla różnych firm jak np: nawóz mineralno-organiczny KONSORCJUM 1, nawóz mineralno-organiczny KONSORCJUM 2, Florovit AGRO Wapno nawozowe granulowane PMG, nawóz na bazie łupków wzbogacony mikroorganizamami skierniewickimi, ulepszacz glebowy wzbogacony mikrobiologicznie, SLAFER, bioaktywne podłoże do uprawy warzyw PROFI 3 i PROFI 4 z mikroorganizmami, BACTERBASE, BIOPULS ORIGINAL i BIOPULS FORTE. Podkreśliła, że w związku z rygorystycznymi przepisami Komisji Europejskiej dotyczącymi stosowania nawozów chemicznych są one zastępowane przez bionawozy. Europa jest drugim największym użytkownikiem bionawozów, co stanowi około 30% światowego rynku. Sama produkcja nawozów mineralnych stanowi 1-3% a bionawozów, biostymulatorów 11-13%. W swoim wykładzie zawarła bardzo dużo przykładów realizowanych na różnych roślinach i korzyściach wynikających ze stosowania produktów mikrobiologicznych i biostymulatorów wzbogaconych mikrobiologicznie.

    Biostymulatory dla poprawy jakości materiału siewnwgo

    Kolejnym wykładowcą był doktor Krzysztof Górnik z IO-PIB w Skierniewicach, który omówił temat „Biostymulatory mikrobiologiczne w poprawie jakości materiału siewnego i wydajności fotosyntezy.  Biostymulatory zaliczane są do grupy biopreparatów, do której wchodzą również: bionawozy, biopestycydy, preparaty mikrobiologiczne. Biostymulatory to środki wspomagające uprawę roślin, które podlegają przepisom określającym wprowadzenie ich do obrotu. Regulują to akty prawne: ustawa z dnia 10 lipca 2007 r. o nawozach i nawożeniu; rozporządzenie Parlamentu Europejskiego nr 2019/1009 z dnia 5 czerwca 2019 roku.  W swoim wystąpieniu prelegent zwrócił uwagę na czynniki ograniczające kiełkowanie nasion, wysokość i jakość plonów roślin. Do takich należy stres abiotyczny i biotyczny. Stres abiotyczny czyli niskie i wysokie temperatury, susze, metale ciężkie,  zasolenie gleb potrafią zredukować wysokość plonów o ponad 50%. Zaznaczył, że hodowla odmian odpornych na stres abiotyczny i biotyczny jest pracochłonna i droga. Mówił o mechanizmach biokondycjonowania nasion stymulujących morfogenezę i odporność roślin oraz zaletach mikrobiologicznego zaprawiania nasion i prowadzonych w tym kierunku doświadczeniach.

    Identyfikacja pożytecznych mikroorganizmów

    Na temat identyfikacji molekularnej pożytecznych mikroorganizmów w nawozowych produktach mikrobiologicznych oraz w glebie mówiła doktor Anna Lisek.  Podkreśliła, że są to produkty zawierające wyłącznie mikroorganizmy, w tym mikroorganizmy martwe lub nieaktywne, lub konsorcja tych mikroorganizmów oraz substancje stanowiące pożywkę dla tych mikroorganizmów i ich metabolity, a także nieszkodliwe substancje resztkowe z pożywek, które poprawiają aktywność biologiczną gleby lub stymulują procesy odżywiania roślin lub grzybów.  Nawozowe produkty mikrobiologiczne korzystnie wpływają  na wzrost i plonowanie roślin oraz na żyzność gleby. Są elementem biogospodarki poprzez zagospodarowywanie odpadów m.in. produkcji rolniczej. Obserwuje się zwiększone zapotrzebowanie na nie w produkcji roślinnej integrowanej i ekologicznej.  Przeprowadzone w instytucie doświadczenia wykazały, że omawiane produkty stymulują wzrost i zwiększenie plonowania roślin sadowniczych i warzywnych np. zwiększenie powierzchni przekroju poprzecznego pnia drzew wiśni i jabłoni, ponadto stymulują wzrost i rozgałęzianie okulantów, wzrost systemu korzeniowego, ochronę przed przemarzaniem okulantów oraz przeciwdziałanie  zmęczeniu gleby.

    Doktor habilitowana Anna Gałązka z Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państowego Instytut Badawczego w Puławach wygłosiła ostatni  referat na temat zastosowania nawozowych produktów mikrobiologicznych w rolnictwie i ochronie środowiska z uwzględnieniem produktów dla roślin bobowatych. 

    Szkolenie w Instytucie pozwoliło przybyłym słuchaczom poszerzyć wiedzę z zakresu produktów mikrobiologicznych i ich pozytywnego wpływu na plonowanie i poprawę żyzności gleb.  Zostało przygotowane na wniosek Departamentu Innowacji, Cyfryzacji i Transferu Wiedzy Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

    • Tagi:
    • biostymulatory
    • mikroorganizmy
    Dorota Piękna-Paterczyk
    Podobne artykuły
    Nawożenie

    Biostymulatory - czy warto? [OPINIE ROLNIKÓW I EKSPERTÓW]

    5 września 2023
    Nawożenie

    Rozkład resztek pożniwnych - jak go przyspieszyć? [EKSPERCI RADZĄ]

    11 sierpnia 2023
    Dobre praktyki w uprawie roślin

    Przyspieszył rozkład resztek pożniwnych. Zaoszczędził na nawozach i opryskach

    16 lipca 2023
    Nawożenie

    Zalety stosowania biostymulatorów - spostrzeżenia i uwagi rolników

    11 maja 2023
    Choroby i szkodniki

    Biostymulatory i środki ochrony roślin - czy można łączyć?

    27 kwietnia 2023
    Nawożenie

    Biostymulatory - czyli co na stresy u roślin

    14 kwietnia 2023
    Nawożenie

    Biostymulatory - jakie i po co? [KOMENTARZE EKSPERTÓW]

    4 kwietnia 2023
    Uprawy

    Jak zadbać o kondycję ozimin w warunkach stresowych?

    24 grudnia 2022
    Warto wiedzieć
    Prawo i finanse
    Dotacje na maszyny, ale nie tylko. Nabór startuje na dniach
    6 listopada 2025
    Uprawy
    Te odmiany ziemniaków mają duży potencjał rynkowy
    6 listopada 2025
    Newsy
    Zmiany w pracy ARiMR. Wchodzą w życie niebawem. Tego dnia nic w placówkach nie załatwisz
    6 listopada 2025
    Najnowsze
    Uprawy
    Te odmiany ziemniaków mają duży potencjał rynkowy
    6 listopada 2025
    Uprawy
    „Rynek zalewa niemiecki ziemniak. Pierwszy raz zostałem z towarem na polu”
    6 listopada 2025
    Uprawy
    Siew po 10 listopada? Tak, ale tylko przy spełnieniu tych warunków
    6 listopada 2025
    Uprawy
    Polska potęgą w ramach UE. Jesteśmy liderem od 2020 roku
    5 listopada 2025
    Uprawy
    Ostatni dzwonek na zbiory, opryski i sadzenie. Kalendarz rolnika na listopad
    5 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności