Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Ta kwota ma wpływ na stawki dzierżaw ziemi. Ile wynosi cena skupu pszenicy?
      Ceny jęczmienia 2025. Ile płacą skupy?
      Co się dzieje z cenami drobiu? Są rekordy, ale i kilka potencjalnych zagrożeń
      Czekają nas wzrosty cen mleka? Polska rośnie w siłę
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      To zgłoszenie trzeba wykonać dwa razy. "Narażanie rolników na odpowiedzialność karną"
      Do 31 lipca rolnik musi zdobyć ten certyfikat. Inaczej ARiMR może odmówić dopłat
      ASF sieje spustoszenie w kolejnym województwie. Robi się coraz większy problem
      Rolnicy dokonują spisu świń, a i tak są karani? Drobna rzecz a mnoży kłopoty
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Unia Europejska chce dopuścić nawozy RENURE – to szansa dla rolników
      Najpierw wapnowanie, później nawożenie - tak czy nie?
      Ta roślina jest popularna w Polsce. Tego wielu o niej nie wie, a szkoda
      Żniwa 2025. Co na rozkład resztek pożniwnych? Azot? Wapno? A może bakterie?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
      15 nowych ciągników i 10 kombajnów do 2027 roku. Rolniczy gigant ogłosił plany
      Ta przyczepa skorupowa załaduje 16 ton. Sprzedaje się częściej niż burtowa [VIDEO]
      Agrotech Minikowo z maszynami. Rolnicy mówią nam o swoich niepokojach [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowy budżet WPR. Rolnicy zapowiadają walkę
      Młody rolnik może otrzymać 200 tys. zł! Sprawdź warunki naboru
      Prezydencja duńska: mniej biurokracji i wsparcie dla rolnictwa oraz rybołówstwa
      Gigantyczna kara dla rolnika. Twierdzi, że nie wiedział o tych przepisach
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      "Żółta lawenda" rośnie szybko i intensywnie. Rozświetli ogród aż do września
      Upały czy deszcze? Jaka będzie reszta wakacji? Pogoda na pięć tygodni
      Te rośliny przyciągają szerszenie. Lepiej pozbyć się ich z ogrodu
      Są wytrzymałe i pięknie się rozrastają. Pamiętamy je z ogrodów naszych babć
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
  • Wieści Rolnicze
  • Po co polskim rolnikom największy w Europie SYMBIO BANK?

Po co polskim rolnikom największy w Europie SYMBIO BANK?

Uprawy - Uprawa gleby 20 grudnia 2023 13:50 Dorota Piękna-Paterczyk Aktualizacja: 20 grudnia 2023 13:50
Po co polskim rolnikom  największy w Europie  SYMBIO BANK?
Źródło: Dorota Piękna-Paterczyk
Instytutu Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy w Skierniewicach był organizatorem szkolenia pt „Nawozowe produkty mikrobiologiczne skuteczne w poprawie jakości plonów i żyzności gleby”.
Spis treści:

    Koordynatorem merytorycznym  wykładówbyła prof. dr hab. Lidia Sas-Paszt.  Wygłosiła ona referat na temat „Polskie nawozowe produkty mikrobiologiczne i biostymulatory wzbogacone mikrobiologicznie w uprawach roślin ogrodniczych”.  W swoim wystąpieniu zwróciła uwagę na wiele ważnych aspektów wnoszonych przez mikrobiologię:  - Zakład Mikrobiologii i Ryzosfery, którym kieruję, zajmuje się badaniem roli strefy korzeniowej i ryzosfery we wzroście i plonowaniu roślin jak również opracowywaniem bionawozów, biostymulatorów, polepszaczy glebowych, środków ochrony roślin, kompostów i podłoży wzrostowych wzbogaconych mikrobiologicznie. Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach posiada pierwszy w Polsce i największy w Europie SYMBIO BANK, a więc kolekcję pożytecznych rodzimych mikroorganizmów glebowych. Celem  funkcjonowania  banku jest identyfikacja pożytecznych gatunków i szczepów grzybów mikoryzowych oraz bakterii ryzosferowych (…) oraz określenie efektywności działania i wyselekcjonowania najbardziej pożytecznych gatunków mikroorganizmów dla praktyki ogrodniczej.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Węgiel brunatny ma wszystko, co potrzebne roślinom

    Prelegentka podkreśliła, że Polska ma dobrą pozycję w Europie pod względem zasobów węgla brunatnego. Jest to kopalina roślinna, która zawiera wszystko, co mikroorganizmy i rośliny potrzebują do wzrostu i rozwoju, czyli dużą ilość materii organicznej, makro i mikroelementy oraz hormony roślinne. Instytut opracował 12 typów kompostu na bazie węgla brunatnego wzbogaconych mikrobiologicznie o grzyby i bakterie, które ten kompost rozkładają. W ramach jednego z realizowanych projektów Instytut Ogrodnictwa opracował innowacyjne nawozy mineralne na bazie mocznika, polifoski i superfosfatu. Mocznik wzbogacony został o grzyby strzępkowe, a nawozy fosforowe - o bakterie z rodzaju Bacillus. Nawozy powstały w formie otoczkowanej. Przeprowadzone doświadczenia udowodniły, że takie nawozy z mikroorganizamami są bardziej skuteczne niż tradycyjne nawozy, co powoduje redukcję dawek nawożenia. Zwróciła uwagę na zawartość próchnicy w polskich glebach.    - Najniższa zawartość próchnicy jest w  glebach znajdujących  się  w województwach: lubuskim, wielkopolskim, łódzkim, kujawsko-pomorskim, mazowieckim i podlaskim. Ta niska zawartość materii organicznej w glebach Polski spowodowana jest warunkami klimatycznymi, glebowymi oraz intensywnością rolnictwa.

    Mamy 60% gleb kwaśnych

    Prof. Lidia Sas- Paszt poinformowała, że Polska jest jedynym krajem w Europie, w którym zakwaszenie użytków rolnych jest bardzo duże.  Udział gleb bardzo kwaśnych i kwaśnych stanowi 60%  a udział gleb o odczynie obojętnym i zasadowym, nie wymagających wapnowania stanowi 38%. Zaznaczyła, że rośnie także skala zagrożeń erozja wodną w Polsce  i zagraża ona prawie 30% terytorium Polski i w przyszłości będą nasilać coraz częściej występujące nawalne opady połączone z degradacją struktury gleby na skutek suszy. Również straty gleb związane z erozją wietrzną będą nasilać się z powodu coraz częściej występujących  gorących miesięcy i wywołanej tym suszy.  Mówiła o przyczynach degradacji gleb oraz Europejskim Zielonym Ładzie (EZŁ). 

    Korzyści z Europejskiego Zielonego Ładu

    Zaznaczyła, że postępująca degradacja środowiska, zmiany klimatu są zagrożeniem dla Europy i świata. W związku z tym należałoby:  wprowadzić nowoczesne rozwiązania energetyczne, spowodować rozwój gospodarczy regionów, pilnie zmniejszyć zależność od pestycydów, ograniczyć nadmierne nawożenie mineralne, wzmocnić rolnictwo ekologiczne, poprawić dobrostan zwierząt oraz odwrócić proces utraty różnorodności biologicznej. A jakie będą korzyści wprowadzenia EZŁ w rolnictwie? Pani profesor wymieniła bardzo dużo korzyści takich jak między innymi: poprawa zdrowia obywateli, szczególnie przyszłych pokoleń.  Nastąpi zmniejszenie zużycia nawozów mineralnych i chemicznych środków ochrony roślin i wiele innych pozytywnych aspektów. W założenia EZŁ wpisują się bionawozy i nawozowe produkty mikrobiologiczne, które pozwolą na zwiększenie efektywności wykorzystania składników mineralnych z gleby przez rośliny uprawne, ograniczenie strat składników mineralnych z gleby oraz  redukcję stosowania syntetycznych środków ochrony roślin.

    Nawozy organiczne ze Skierniewic

    W dalszej części swojego wystąpienia prelegentka omówiła  produkty, które  w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach były opracowywane dla różnych firm jak np: nawóz mineralno-organiczny KONSORCJUM 1, nawóz mineralno-organiczny KONSORCJUM 2, Florovit AGRO Wapno nawozowe granulowane PMG, nawóz na bazie łupków wzbogacony mikroorganizamami skierniewickimi, ulepszacz glebowy wzbogacony mikrobiologicznie, SLAFER, bioaktywne podłoże do uprawy warzyw PROFI 3 i PROFI 4 z mikroorganizmami, BACTERBASE, BIOPULS ORIGINAL i BIOPULS FORTE. Podkreśliła, że w związku z rygorystycznymi przepisami Komisji Europejskiej dotyczącymi stosowania nawozów chemicznych są one zastępowane przez bionawozy. Europa jest drugim największym użytkownikiem bionawozów, co stanowi około 30% światowego rynku. Sama produkcja nawozów mineralnych stanowi 1-3% a bionawozów, biostymulatorów 11-13%. W swoim wykładzie zawarła bardzo dużo przykładów realizowanych na różnych roślinach i korzyściach wynikających ze stosowania produktów mikrobiologicznych i biostymulatorów wzbogaconych mikrobiologicznie.

    Biostymulatory dla poprawy jakości materiału siewnwgo

    Kolejnym wykładowcą był doktor Krzysztof Górnik z IO-PIB w Skierniewicach, który omówił temat „Biostymulatory mikrobiologiczne w poprawie jakości materiału siewnego i wydajności fotosyntezy.  Biostymulatory zaliczane są do grupy biopreparatów, do której wchodzą również: bionawozy, biopestycydy, preparaty mikrobiologiczne. Biostymulatory to środki wspomagające uprawę roślin, które podlegają przepisom określającym wprowadzenie ich do obrotu. Regulują to akty prawne: ustawa z dnia 10 lipca 2007 r. o nawozach i nawożeniu; rozporządzenie Parlamentu Europejskiego nr 2019/1009 z dnia 5 czerwca 2019 roku.  W swoim wystąpieniu prelegent zwrócił uwagę na czynniki ograniczające kiełkowanie nasion, wysokość i jakość plonów roślin. Do takich należy stres abiotyczny i biotyczny. Stres abiotyczny czyli niskie i wysokie temperatury, susze, metale ciężkie,  zasolenie gleb potrafią zredukować wysokość plonów o ponad 50%. Zaznaczył, że hodowla odmian odpornych na stres abiotyczny i biotyczny jest pracochłonna i droga. Mówił o mechanizmach biokondycjonowania nasion stymulujących morfogenezę i odporność roślin oraz zaletach mikrobiologicznego zaprawiania nasion i prowadzonych w tym kierunku doświadczeniach.

    Identyfikacja pożytecznych mikroorganizmów

    Na temat identyfikacji molekularnej pożytecznych mikroorganizmów w nawozowych produktach mikrobiologicznych oraz w glebie mówiła doktor Anna Lisek.  Podkreśliła, że są to produkty zawierające wyłącznie mikroorganizmy, w tym mikroorganizmy martwe lub nieaktywne, lub konsorcja tych mikroorganizmów oraz substancje stanowiące pożywkę dla tych mikroorganizmów i ich metabolity, a także nieszkodliwe substancje resztkowe z pożywek, które poprawiają aktywność biologiczną gleby lub stymulują procesy odżywiania roślin lub grzybów.  Nawozowe produkty mikrobiologiczne korzystnie wpływają  na wzrost i plonowanie roślin oraz na żyzność gleby. Są elementem biogospodarki poprzez zagospodarowywanie odpadów m.in. produkcji rolniczej. Obserwuje się zwiększone zapotrzebowanie na nie w produkcji roślinnej integrowanej i ekologicznej.  Przeprowadzone w instytucie doświadczenia wykazały, że omawiane produkty stymulują wzrost i zwiększenie plonowania roślin sadowniczych i warzywnych np. zwiększenie powierzchni przekroju poprzecznego pnia drzew wiśni i jabłoni, ponadto stymulują wzrost i rozgałęzianie okulantów, wzrost systemu korzeniowego, ochronę przed przemarzaniem okulantów oraz przeciwdziałanie  zmęczeniu gleby.

    Doktor habilitowana Anna Gałązka z Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państowego Instytut Badawczego w Puławach wygłosiła ostatni  referat na temat zastosowania nawozowych produktów mikrobiologicznych w rolnictwie i ochronie środowiska z uwzględnieniem produktów dla roślin bobowatych. 

    Szkolenie w Instytucie pozwoliło przybyłym słuchaczom poszerzyć wiedzę z zakresu produktów mikrobiologicznych i ich pozytywnego wpływu na plonowanie i poprawę żyzności gleb.  Zostało przygotowane na wniosek Departamentu Innowacji, Cyfryzacji i Transferu Wiedzy Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

    • Tagi:
    • biostymulatory
    • mikroorganizmy
    Dorota Piękna-Paterczyk
    Podobne artykuły
    Nawożenie

    Biostymulatory - czy warto? [OPINIE ROLNIKÓW I EKSPERTÓW]

    5 września 2023
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Karta kredytowa z nagrodą do 1200 zł. Oferta ważna do 04.08.2025

    10 lipca 2025
    Dobre praktyki w uprawie roślin

    Przyspieszył rozkład resztek pożniwnych. Zaoszczędził na nawozach i opryskach

    16 lipca 2023
    Nawożenie

    Zalety stosowania biostymulatorów - spostrzeżenia i uwagi rolników

    11 maja 2023
    Choroby i szkodniki

    Biostymulatory i środki ochrony roślin - czy można łączyć?

    27 kwietnia 2023
    Nawożenie

    Biostymulatory - czyli co na stresy u roślin

    14 kwietnia 2023
    Nawożenie

    Biostymulatory - jakie i po co? [KOMENTARZE EKSPERTÓW]

    4 kwietnia 2023
    Uprawy

    Jak zadbać o kondycję ozimin w warunkach stresowych?

    24 grudnia 2022
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Ministerstwo rolnictwa wydało oświadczenie w sprawie zmian w WPR
    17 lipca 2025
    Pomoc unijna
    Mniejszy budżet, jeden filar, limit dopłat. Oto, co wiemy o nowej WPR
    17 lipca 2025
    Ceny rolnicze
    Ta kwota ma wpływ na stawki dzierżaw ziemi. Ile wynosi cena skupu pszenicy?
    17 lipca 2025
    Najnowsze
    Uprawy
    Unia Europejska chce dopuścić nawozy RENURE – to szansa dla rolników
    16 lipca 2025
    Nawożenie
    Najpierw wapnowanie, później nawożenie - tak czy nie?
    13 lipca 2025
    Zboża
    Ta roślina jest popularna w Polsce. Tego wielu o niej nie wie, a szkoda
    13 lipca 2025
    Nawożenie
    Żniwa 2025. Co na rozkład resztek pożniwnych? Azot? Wapno? A może bakterie?
    12 lipca 2025
    Inne uprawy
    Z tą listą producenci rzepaku ozimego powinni się dobrze zapoznać
    12 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności