Unia Europejska sprzedaje coraz więcej wieprzowiny. Kto wyeksportował najwięcej?

Z danych opublikowanych przez Niemiecką Spółkę Informacji o Rynku Rolnym (AMI) wynika, że od stycznia do marca 2025 roku kraje Unii Europejskiej wyeksportowały łącznie prawie 1,1 miliona ton wieprzowiny, wliczając w to również produkty uboczne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hiszpania wyeksportowała najwięcej wieprzowiny
Oznacza to wzrost o około 3% w stosunku do pierwszego kwartału 2024 roku. Jest on istotny, biorąc pod uwagę wyzwania, z jakimi boryka się branża mięsna, zarówno pod względem sanitarnym, jak i ekonomicznym. Z opublikowanych informacji wynika, że najwięcej wyeksportowała Hiszpania. Według niemieckiej spółki odpowiada ona na za ponad jedną trzecią całkowitego eksportu. Hiszpanie za granicę sprzedali o 12 procent więcej wieprzowiny w porównaniu z poprzednim rokiem. Na kolejnym miejscu była Holandia i Dania.
Niemcy sprzedali mniej wieprzowiny
Na szóstym miejscu uplasowały się Niemcy. Ich eksport spadł o prawie o jedną trzecią. Wynika to z ograniczeń handlowych związanych z wystąpieniem pryszczycy.
Największym odbiorcą unijnej wieprzowiny są Chiny. Najwięcej wyeksportowano wieprzowiny mrożonej - około 432 tys. ton. Największym odbiorcą unijnej wieprzowiny są Chiny. Za nimi znalazły się kolejno Wielka Brytania, Filipiny oraz Japonia.
- Tagi: