Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Co się dzieje? Niepokojąca sytuacja na rynku jałówek
      „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
      Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
      Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
      Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      RAGT przejmuje część działalności nasiennej Syngenty
      To zboże żółknie w oczach. Co jest grane na polach?
      To nowy trend w rolnictwie. Niemieccy rolnicy jednak narzekają
      Artykuł sponsorowany Rozkwit polskiego winiarstwa – od tradycji do nowoczesności
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Co nas czeka po wejściu w życie umowy UE-Mercosur? Trwa ważna debata
      Setki hektarów po dużej spółce do wydzierżawienia. KOWR ogłosił przetarg
      Zarzecki: Przestańmy się oszukiwać, że powstrzymamy Mercosur
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Ten błąd przy sansewierii spali jej korzenie i spowoduje żółknięcie liści
      Oto sekret pięknych róż na wiosnę. Druga połowa listopada to świetny termin
      7 roślin, które zmienią twój ogród w zimową oazę. 3 i 4 to świąteczne hity
      Niestraszna im zima. Znoszą temperatury nawet do -23 stopni Celsjusza
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Trzoda chlewna. Dobry start tuczu

Trzoda chlewna. Dobry start tuczu

Hodowla - Trzoda chlewna 19 lipca 2024 15:00 dr inż. Rafał Leroch, specjalista z zakresu żywienia zwierząt Aktualizacja: 19 lipca 2024 15:17
Trzoda chlewna. Dobry start tuczu
Źródło: R. Leroch
Jest takie powiedzenie „Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak kończysz”, ale w przypadku tuczu to ważne jest zarówno jak zaczynasz i jak kończysz. Kupno i wstawienie warchlaków, to poważna inwestycja, w związku z którą oczekuje się wysokich przyrostów, a potem szybkiej sprzedaży tuczników.
Spis treści:

    Obecnie większość tuczników jest produkowana w cyklu otwartym, do chlewni trafiają warchlaki z zakupu o średniej masie ciała wynoszącej ok. 30 kg. Głównym ich źródłem są Dania, Holandia albo Niemcy, skąd do rolników przewożą je pośrednicy, czyli prywatne firmy transportowe. Każdy z tych etapów (załadunek, przeładunek, transport do jednego lub kilku miejsc, wyładunek) niesie ze sobą ryzyko, że dojdzie albo do zakażenia zwierząt, albo ich osłabienia poprzez stres transportowy. Tak naprawdę więc początek tuczu zaczyna się jeszcze przed wstawieniem zwierząt do tuczarni.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Jednak głównym czynnikiem mającym wpływ na start i przebieg całego tuczu jest przygotowanie budynku poprzez wykonanie dezynfekcji, sprawdzenie działania poideł, wypełnienie paszociągu i karmideł paszą. Można powiedzieć, że jest to taki pakiet powitalny dla nowo zasiedlanych warchlaków. Rolnik powinien tak przygotować tuczarnię, aby po wcześniejszym rzucie świń nie pozostały żadne biologiczne resztki. To jest niestety bardzo trudne, bo wymaga nie tylko dokładnego wyczyszczenia i umycia pomieszczeń, elementów wyposażenia, karmideł, całej linii pojenia, ale też zastosowania odpowiednich stężeń środków do dezynfekcji. Niestety spotkać jeszcze można producentów świń, którzy próbują już na tym etapie zaoszczędzić, ponieważ stosują zbyt małe stężenia środków albo kupują „tańsze” produkty, pochodzące  z wątpliwych źródeł. Jednak większość zdaje sobie sprawę, że dokładna dezynfekcja w dużym stopniu ogranicza problemy zdrowotne u warchlaków, które pojawiają się w pierwszych dniach tuczu.

    Zasiedlanie cpp-cpp

    Podstawą dobrego startu tuczu jest również stosowanie systemu cpp – cpp (całe pomieszczenie pełne – całe pomieszczenie puste) przy zasiedlaniu komór chlewni. Oczywiście najlepiej jest wprowadzić zwierzęta do wszystkich komór w tym samym czasie, ale nie zawsze jest to możliwe. W takim przypadku wzrasta ryzyko przenoszenia patogenów między grupami różniącymi się wiekiem i wówczas trzeba zwiększyć nakłady na dodatkową profilaktykę. Niestety im częściej dana tuczarnia jest dosiedlana kolejnymi partiami warchlaków, tym bardziej wzrasta prawdopodobieństwo zawleczenia jakieś choroby. Zaleca się, aby budynek chlewni był wykorzystywany około trzy razy w roku, a jeden cykl produkcyjny wynosił około 14  - 16 tyg. łącznie z myciem i dezynfekcją przed kolejnym rzutem. Planując długość cyklu, trzeba również uwzględnić końcowy czas sprzedaży wszystkich tuczników, co często może wydłużyć ten cykl o 1-2 tygodnie.

    Na efekt tuczu ma również wpływ pochodzenie warchlaków, bo startując z materiałem pochodzącym z kilku chlewni (jak zwykło się mówić - nie jest to jeden kolczyk) trzeba również odpowiednio postępować. Oczywiście opieka weterynaryjna jest zawsze niezbędna (leczenie, szczepienia, itp.). Rolnik może dodatkowo próbować nie łączyć warchlaków z różnym pochodzeniem, jeśli zostały one wcześniej załadowane osobno. Niestety często jest to niemożliwe i wówczas grupowanie w kojcach odbywa się według kryterium masy ciała. Najmniejsze warchlaki powinno się umieszczać w jednych grupach oraz w tych częściach chlewni, gdzie panują najlepsze warunki środowiskowe.

    Po pierwsze woda i pasza

    Zwierzęta w trakcie i zaraz po zasiedleniu są nadal w stresie transportowym, w dodatku ustala się wśród nich hierarchia, stąd notuje się zmniejszone pobranie paszy. Wtedy warchlaki więcej piją wody, dlatego w kojcach muszą być sprawne poidła, których przepływ pozwala na dostarczanie 0,5-0,8 litrów na minutę. Trzeba w tym miejscu przypomnieć, że w zależności od warunków warchlak na starcie tuczu może potrzebować wypić od 4 do 6 litrów wody na dzień.
    Pobranie paszy w kolejnych dniach wzrasta i w całym okresie tuczu może wynieść około 220-240 kg na sztukę. Celem jest uzyskanie takiego przyrostu i pobrania paszy, aby współczynnik FCR (zużycie paszy na kilogram przyrostu) wahał się między 2,5 a 2,7. Takie założenia są możliwe jeśli nie będzie znaczącego zahamowania wzrostu w pierwszych dniach tuczu. Stąd, oprócz odpowiednich działań lekarza weterynarii, należy zastosować mieszankę paszową, która będzie dostosowana swoją wartością pokarmową do wstawianych warchlaków.

    Przede wszystkim ma uwzględniać ich potencjał genetyczny oraz masę ciała, która nie zawsze idzie w parze z wiekiem wstawianych zwierząt. Mogą bowiem zdarzać się partie warchlaków o wyrównanej wadze, ale różnica wieku między niektórymi osobnikami może dochodzić nawet do dwóch tygodni. Tego problemu się nie uniknie, stąd parametry mieszanki trzeba ustawić przede wszystkim według wagi wstawianych zwierząt. Warto jednak zdobyć dane o rzeczywistym wieku zakupionych grup świń, ponieważ będą pomocne przy tworzeniu grup tuczowych.

    Czytaj także:

    Świnie i opasy. Trzoda pozwala na inwestycje. Będzie nowa chlewnia [VIDEO]

    • Tagi:
    • tucz
    • tuczniki
    • trzoda chlewna
    • warchlaki
    dr inż. Rafał Leroch, specjalista z zakresu żywienia zwierząt
    Podobne artykuły
    Ceny rolnicze

    „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”

    20 listopada 2025
    Trzoda chlewna

    To jedna z najważniejszych konferencji w roku dla hodowców trzody chlewnej

    18 listopada 2025
    Trzoda chlewna

    Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?

    16 listopada 2025
    Trzoda chlewna

    Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania

    11 listopada 2025
    Trzoda chlewna

    Przyszłość hodowli jest tu i teraz. Eksperci o żywieniu trzody chlewnej [VIDEO]

    6 listopada 2025
    Analizy rynkowe

    Ile hodowcy dokładają do produkcji świń?

    5 listopada 2025
    Hodowla

    Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF

    31 października 2025
    Trzoda chlewna

    Ci rolnicy mogą otrzymać nawet 100 tys. zł. Wielkopolska liderem

    27 października 2025
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Nagrał wagony z odkrytą kukurydzą. Jest reakcja ministra
    21 listopada 2025
    Maszyny
    Ten pług wzbudzał duże emocje. Oto zawodnik wagi superciężkiej od Lemken
    21 listopada 2025
    Analizy rynkowe
    Chcesz wyżyć z produkcji mleka? Tyle musisz go sprzedać. Zobacz wyliczenia
    21 listopada 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
    21 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
    20 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
    20 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
    19 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Już w grudniu Kongres Hodowców Bydła Mięsnego. Dlaczego warto wziąć z nim udział?
    19 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności