Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rekordowa liczba żubrów w Polsce. Zakończyła się coroczna inwentaryzacja
      Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
      Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
      Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ten szkodnik jest już w buraku. Trzeba reagować!
      Nowy szkodnik w sadach i ogrodach. Obniża jakość owoców i plonowanie
      Sucho na polach. Jak poprawić żyzność gleby?
      Uwaga! Oprzędziki dają o sobie znać. Potrafią uszkodzić wszystkie rośliny na polu
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      2 tys. zł za cielaka HF. Popyt na odsadki nie maleje. Co z embargiem na bydło?
      ARiMR wypłaca pieniądze. Wiemy, ile środków na kontach rolników
      Termin składania wniosków o dopłaty 2025 wydłużony. O ile?
      Żniwa 2025. Jakie będą ceny zbóż?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Pomoże w trawieniu i przeziębieniach. Sprawdź, czy masz go w swoim ogródku
      Przy pelargonii pamiętaj o tych trzech rzeczach. Dzięki nim obsypie się kwiatami
      Imponująca ozdoba ogrodu. Ostatni dzwonek na wiosenne sadzenie lilii
      Wiadomo, kiedy wreszcie przyjdą deszcz i ciepło. Najnowsza prognoza pogody
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Powstała Krajowa Rada Wieprzowiny [INFORMACJE, WYWIAD]

Powstała Krajowa Rada Wieprzowiny [INFORMACJE, WYWIAD]

Hodowla - Trzoda chlewna 11 stycznia 2024 09:00 Aktualizacja: 11 stycznia 2024 14:43
Powstała Krajowa Rada Wieprzowiny [INFORMACJE, WYWIAD]
Źródło: Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej Polsus / FB
Siedem organizacji, związanych z branżą trzody chlewnej w Polsce, powołało na początku stycznia Krajową Radę Wieprzowiny.
Spis treści:

    Przedstawiciele siedmiu organizacji związanych z branżą trzody chlewnej w Polsce spotkali się na początku stycznia w Piotrkowie Trybunalskim. W spotkaniu udział wzięli również doradcy branżowi i przedstawiciele nauki.

    Ostatecznym wynikiem spotkania było oficjalne podpisanie deklaracji o utworzeniu Krajowej Rady Wieprzowiny.

    - Pierwsze rozmowy pojawiły się ok. pół roku temu, jeszcze w ramach kilku organizacji. Uznaliśmy, że warto działać wspólnie, że to właściwa droga, by pozwolić na rozwój branży. Ostatecznie koncepcja została sformalizowana - podczas spotkania 4 stycznia - mówi w rozmowie z "Wieściami Rolniczymi" Aleksander Dargiewicz, prezes zarządu Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG (WYWIAD NA DOLE ARTYKUŁU)

    Powstała Krajowa Rada Wieprzowiny

    Celem nadrzędnym Krajowej Rady Wieprzowiny ma być przygotowanie strategii rozwoju branży trzody chlewnej, a w szczególności odbudowy pogłowia loch i krajowej produkcji prosiąt.

    - Naszym nadrzędnym dążeniem będzie odbudowa krajowej produkcji prosiąt, ograniczenie krajowego importu zarówno zwierząt, jak i wieprzowiny oraz osiągnięcie samowystarczalności Polski w zakresie produkcji mięsa wieprzowego - podkreślają zgodnie wszyscy sygnatariusze wspomnianej deklaracji (PEŁNA TREŚĆ DEKLARACJI NA KOŃCU ARTYKUŁU).

    Kto tworzy Krajową Radę Wieprzowiny?

    Organizacjami założycielskimi Krajowej Rady Wieprzowiny zostały:

    • Niezależny Samorządny Związek Zawodowy Rolników Indywidualnych Solidarność
    • Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG
    • Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS
    • Polski Związek Niezależnych Producentów Świń PZNPŚ
    • Wieprz Polski
    • Związek Polskie Mięso
    • Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMI

    Krajowa Rada Wieprzowiny: polska branża od lat jest w kryzysie

    Jak zaznaczają inicjatorzy powołania Krajowej Rady Wieprzowiny, polska branża trzody chlewnej od lat pozostaje w kryzysie.

    - Wystarczy przypomnieć kilka faktów. Obecnie pogłowie świń w Polsce pozostaje na niższym poziomie niż po zakończeniu II wojny światowej. W 2022 roku dziennie likwidowano około 24 stad trzody chlewnej. Na przestrzeni ostatnich 10 lat podejmowano wiele prób uzdrowienia tej sytuacji. Organizacje branżowe przygotowały wtedy pierwszą strategię odbudowy branży trzody chlewnej. Niestety założenia i pomysły w niej przedstawione nie zostały zrealizowane przez rządzących. Postanowiliśmy wziąć sprawy w swoje ręce - największe organizacje branżowe połączyły siły, aby skuteczniej reprezentować interesy polskich hodowców i przetwórców wieprzowiny. Można powiedzieć, że nasza inicjatywa jest wynikiem rozmów, jakie toczyły się od jesieni zeszłego roku z przedstawicielami Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi - opisują m.in. przedstawiciele Krajowej Rady Wieprzowiny.

     

    Krajowa Rada Wieprzowiny jest otwarta na współpracę

    Jak podkreślają założyciele - KRW jest organem apolitycznym i będzie działać autonomicznie, tworząc własne niezależne struktury robocze, kierując się ustalonymi przez siebie kryteriami, zasadami i regulaminem.

    - Do realizacji celów solidarnie będzie gromadzić niezbędne środki i zaplecze techniczne oraz wystąpi o finansowanie zewnętrzne, które ma wesprzeć realizację celów grupy. KRW pozostaje otwarta na współpracę z innymi organizacjami zainteresowanymi wspólnym działaniem na rzecz rozwoju sektora trzody chlewnej - opisują założyciele nowej instytucji.

     

    Krajowa Rada Wieprzowiny podkreśla dziś, że kluczowe jest, aby obecne władze ministerstwa wzięły pod uwagę opinie najlepszych ekspertów, a więc samych hodowców i przetwórców.

    - To właśnie oni najlepiej wiedzą, jak sprawić, aby polska branża trzody chlewnej mogła się odrodzić. Siłą polskiego rolnictwa są gospodarstwa rodzinne i to na nich pragniemy oprzeć odbudowę pogłowia loch i rozwój sektora. Przykłady zagraniczne pokazują, że proces rozwoju jest możliwy, nawet w dobie problemów z ASF. Dlatego, jeśli to będzie możliwe, będziemy wykorzystywać rozwiązania innych lub tworzyli własne, które mogą lepiej być wykorzystane w Polsce - zaznacza KRW.

     

    Krajowa Rada Wieprzowiny czeka na rozpoczęcie rozmów z rządem

    Sygnatariusze KRW dodają, że liczą na niezwłoczne rozpoczęcie rozmów ze stroną rządową, które pozwolą rozwiązać najważniejsze problemy branży.

    - Pierwszym krokiem Grupy będzie spotkanie z Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi i przedstawienie głównych założeń strategii rozwoju sektora - zapowiadają członkowie KRW.

     

    Wywiad z Aleksandrem Dargiewiczem, prezesem zarządu Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, jednej z organizacji założycielskich Krajowej Rady Wieprzowiny

    Źródło: A. Dargiewicz 

    Od dawna trwały rozmowy - by połączyć siły i stworzyć Krajową Radę Wieprzowiny? 

    Pierwsze rozmowy pojawiły się ok. pół roku temu, jeszcze w ramach kilku organizacji. Uznaliśmy, że warto działać wspólnie, że to właściwa droga, by pozwolić na rozwój branży. Ostatecznie koncepcja została sformalizowana - podczas spotkania 4 stycznia.

    Jak wygląda aktualna sytuacja na rynku trzody chlewnej? Kryzys się pogłębia?

    Kryzys w branży trwa de facto od dawna, widzimy, że tendencje są niekorzystne, jeśli chodzi m.in. o pogłowie i import. Importujemy ponad 6 mln prosiąt i saldo wymiany handlowej wieprzowiny jest coraz bardziej niekorzystne, coraz bardziej ujemne. Stąd konieczność zmian.

    Jak wygląda perspektywa najbliższych działań Krajowej Rady Wieprzowiny?

    Pracujemy w tej chwili nad wieloma tematami, z pewnością trzeba do strategii podejść całościowo. Już teraz mogę jednak zasygnalizować, że chodzi m.in. o zniesienie barier prawnych w rozwoju - głównie mówimy o przewlekłości postępowań odnośnie nowych obiektów inwentarskich. Tych barier jest jednak więcej. Pracujemy nad ASF, widzimy, co się obecnie dzieje. Niestety - te działania, które były od lat prowadzone, nie przynoszą efektów.

    Rozumiem, że najbliższe plany Krajowej Rady Wieprzowiny to m.in. spotkanie z nowym ministrem rolnictwa?

    Tak, to będzie nasze pierwsze spotkanie z nowym ministrem, będziemy chcieli zaproponować współpracę, może uda się powołać także wspólny zespół - by z jednej strony byli przedstawiciele sektora, a z drugiej partnerzy ze strony rządowej. Musimy prowadzić dialog, który powinien zostać sfinalizowany strategią rozwoju. Po to, żeby móc zacząć wdrażać odpowiednie rozwiązania.

    Dziękuję

     

    Pełna treść pisma założycielskiego Krajowej Rady Wieprzowiny:


    DEKLARACJA W SPRAWIE UTWORZENIA KRAJOWEJ RADY WIEPRZOWINY

    Piotrków Trybunalski, dnia 4 stycznia 2024

    1. My, sygnatariusze niniejszego dokumentu zawieramy porozumienie głównych organizacji branżowych oraz doradców i przedstawicieli nauki związanych z sektorem produkcji i przetwórstwa trzody chlewnej celem zrównoważonego rozwoju krajowego sektora wieprzowiny opartego na najnowszej wiedzy naukowej i technicznej, w powiązaniu z dobrostanem zwierząt, ochroną klimatu oraz środowiska naturalnego, który zapewni wzrost rentowności całego łańcucha dostaw i uodpornienia sektora na ryzyka.

    2. Naszym nadrzędnym dążeniem będzie odbudowa krajowej produkcji prosiąt, ograniczenie krajowego importu zarówno zwierząt, jak i wieprzowiny oraz osiągnięcie samowystarczalności Polski w zakresie produkcji mięsa wieprzowego.

    3. Do realizacji powyższych celów powołujemy KRAJOWĄ RADĘ WIEPRZOWINY (dalej KRW), która jako podmiot apolityczny będzie działać autonomicznie, tworząc własne niezależne struktury robocze, kierując się ustalonymi przez siebie kryteriami, zasadami i regulaminem. Do realizacji celów solidarnie zgromadzimy niezbędne środki i zaplecze techniczne oraz wystąpimy o finasowanie zewnętrzne.

    4. KRW, dążąc do pogodzenia różnych interesów, będzie działać na rzecz dobra całego sektora wieprzowiny z nastawieniem na wybór rozwiązań, które będą najlepiej służyły producentom żywca i przetwórcom wieprzowiny. Do współpracy zaprosimy przedstawicieli sieci handlowych.

    5. W swoich działaniach zakładamy daleko idącą współpracę z administracją państwową i samorządową, środowiskiem naukowym, mediami oraz innymi podmiotami, którym bliskie są deklarowane cele działań KRW.

    6. KRW ma charakter otwarty. Mogą przystąpić do niej inne organizacje branżowe lub doradcy powiązani z sektorem produkcji i przetwórstwa wieprzowiny, a głównym warunkiem przystąpienia jest uznanie celów, załączonej struktury organizacyjnej i regulaminu pracy KRW.

     

    CZYTAJ TAKŻE: Chcą chronić nazwy mięs. Organizacje wystosowały pismo do ministra rolnictwa

    Źródło: POLSUS, POLPIG
    • Tagi:
    • Krajowa Rada Wieprzowiny
    Jakub Nowak
    Skontaktuj się ze mną: [email protected]. Jestem redaktorem miesięcznika Wieści Rolnicze i portalu wiescirolnicze.pl, autorem materiałów publikowanych na YouTube. Zajmuję się tematyką techniki rolniczej, polskim ustawodawstwem oraz polityką rolną.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Jak rozwiązać bariery w rozwoju sektora wieprzowiny?

    2 maja 2024
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    2 tys. zł za hektar i 200 tys. na rozwój? Wielkie zmiany dla małych gospodarstw
    15 maja 2025
    Prawo i finanse
    Dziś mija ważny termin dla rolników. Urzędy czekają na pieniądze
    15 maja 2025
    Bydło i mleko
    Nielegalny przemyt cieląt ze Słowacji i Węgier nadal trwa? "Skala jest wysoka"
    15 maja 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Nielegalny przemyt cieląt ze Słowacji i Węgier nadal trwa? "Skala jest wysoka"
    15 maja 2025
    Hodowla
    Rekordowa liczba żubrów w Polsce. Zakończyła się coroczna inwentaryzacja
    14 maja 2025
    Drób
    Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
    14 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
    13 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
    13 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy