Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rekordowa liczba żubrów w Polsce. Zakończyła się coroczna inwentaryzacja
      Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
      Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
      Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ten szkodnik jest już w buraku. Trzeba reagować!
      Nowy szkodnik w sadach i ogrodach. Obniża jakość owoców i plonowanie
      Sucho na polach. Jak poprawić żyzność gleby?
      Uwaga! Oprzędziki dają o sobie znać. Potrafią uszkodzić wszystkie rośliny na polu
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      2 tys. zł za cielaka HF. Popyt na odsadki nie maleje. Co z embargiem na bydło?
      ARiMR wypłaca pieniądze. Wiemy, ile środków na kontach rolników
      Termin składania wniosków o dopłaty 2025 wydłużony. O ile?
      Żniwa 2025. Jakie będą ceny zbóż?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Pomoże w trawieniu i przeziębieniach. Sprawdź, czy masz go w swoim ogródku
      Przy pelargonii pamiętaj o tych trzech rzeczach. Dzięki nim obsypie się kwiatami
      Imponująca ozdoba ogrodu. Ostatni dzwonek na wiosenne sadzenie lilii
      Wiadomo, kiedy wreszcie przyjdą deszcz i ciepło. Najnowsza prognoza pogody
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Polska na 1. miejscu pod względem rosnącej produkcji trzody w Europie

Polska na 1. miejscu pod względem rosnącej produkcji trzody w Europie

Hodowla - Trzoda chlewna 17 listopada 2024 06:15
Polska na 1. miejscu pod względem rosnącej produkcji trzody w Europie
Źródło: Aodobe Stock
Ale spory udział ma w tym duński prosiak….
Spis treści:

     

    Sytuacja w branży produkcji i przetwórstwa wieprzowiny jest bardzo złożona. Tak w jednym zdaniu odpowiada nam Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMI. Produkcja trzody w krajach Unii Europejskiej rośnie.

    - Jeśli przyjrzymy się danym statystycznym prezentowanym przez Komisję Europejską za pierwsze półrocze tego roku, to zauważymy, że do czerwca 2024 roku produkcja trzody w Europie wzrosła o 1,7% rok do roku – przytacza dane Różański.

    Gdzie odnotowano największe wzrosty? Na pierwszym miejscu, co może dziwić, uplasowała się Polska z wynikiem +9%. Więcej trzody wyprodukowano także na Węgrzech (+8,3%) oraz w Niemczech (+0,9%). Spadek produkcji dotyczył między innymi Hiszpanii (-0,2%).

    - Musimy jednak pamiętać, że nasza rodzima produkcja jest w bardzo dużym stopniu uzależniona od importu prosiąt, między innymi z Danii – tłumaczy prezes UPEMI.

    Jeśli chodzi o eksport polskiej trzody chlewnej, to podobnie jak w przypadku pozostałych krajów UE jej eksport spada. Wpływa na to kilka czynników. Jednym z nich jest zaostrzenie się relacji handlowych z Chinami, które w praktyce wprowadziły swoiste embargo na wieprzowinę z Europy. Sprawiło to, że eksport do Chin spadł o blisko 30%.

    Jeśli na tapetę weźmiemy globalną branżę mięsną, szacuje się, że globalna branża mięsna, której wartość produktów w 2023 roku wyniosła 44 miliardy dolarów, do 2028 roku wzrośnie do blisko 70 miliardów dolarów, co oznacza imponujący średnioroczny wzrost na poziomie 9%. Takie dane, w ostatnim czasie przedstawiła amerykańska firma doradcza MarketsandMarkets. Taki rozwój, jak wyjaśniają analitycy, napędzają przede wszystkim trendy demograficzne i ekonomiczne, które zmieniają globalne preferencje żywieniowe i potrzeby konsumentów.

    Jak zauważa Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, wnioski płynące z raportu MarketsandMarkets są spójne z działaniami, jakie podejmuje obecnie polska branża mięsna. Szczególne znaczenie mają działania związane z ekspansją na rynki azjatyckie, zarówno w krajach rozwijających się, jak i tych wysoko rozwiniętych gospodarczo.

    - Polska branża mięsna skutecznie balansuje między wysoką jakością produktów, która przemawia do bardziej zamożnych konsumentów, a nadal konkurencyjną ceną, przyciągającą klientów na rynkach rozwijających się – tłumaczy prezes UPEMI.

    Jak długo jeszcze Polska będzie w stanie osiągać przewagę cenową nad innymi dostawcami i w ten sposób zdobywać rynki? Różański ostrzega, że może się to w najbliższej przyszłości zmienić.

    - Dlatego konieczne będą inwestycje pozwalające na dalsze obniżenie kosztów produkcji przy utrzymaniu wysokich standardów jakości i bezpieczeństwa – dodaje szef UPEMI.

    Czy obniżanie kosztów produkcji trzody chlewnej jest jeszcze możliwe? Zapytaliśmy o to hodowcę świń Bartosza Czarniaka, który należy do Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS.

    Jego zdaniem zdobywanie rynków afrykańskich, o czym coraz częściej mówi się w kontekście eksportu polskiej wieprzowiny, będzie musiało wiązać się z obniżaniem kosztów produkcji rolnej, w tym i świń.

    Pytamy czy jest to możliwe?

    - Czas pokaże. Prawda jest taka, że na wsi znowu wrze. Mówię tutaj ogólnie o sytuacji na wsi. I nie chodzi mi tylko o trzodziarzy. Co politycy obiecywali przed eurowyborami, a to co się dzieje teraz w europarlamencie, no to powoduje, że różne środowiska, w tym i przemysł, który zmaga się z wieloma wymogami, dążą do zaprotestowania swojego sprzeciwu - komentuje Bartosz Czarniak.

    Czarniak wyjaśnia, że spadające na hodowców koszty paszy, energii, czy te związane z nawożeniem oraz opłatami dotyczącymi emisji chociażby gazów cieplarnianych są w dużej mierze regulowane decyzjami polityczno - gospodarczymi rządzących. Dlatego, jeśli UE chce ratować europejskie rolnictwo, powinna złagodzić nakładane restrykcje.

    Czytaj także: Ceny tuczników najniższe od lat

    • Tagi:
    • eksport wieprzowiny
    • UPEMI
    • ceny świń
    Dorota Andrzejewska
    Dziennikarka magazynu „Wieści Rolniczych”, portalu wiescirolnicze.pl i Wieści Rolnicze TV. Masz pytania lub wątpliwości - napisz: [email protected]
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Analizy rynkowe

    Pogłowie świń w Polsce drastycznie spada. Czy przekłada się to na ceny?

    8 maja 2025
    Analizy rynkowe

    Zapotrzebowanie na wieprzowinę rośnie, a ceny?

    1 maja 2025
    Analizy rynkowe

    Co dalej z amerykańską wieprzowiną na światowych rynkach?

    29 kwietnia 2025
    Trzoda chlewna

    Co ze wsparciem dla producentów świń? "ARIMR ogłasza nabór, a pieniędzy brak"

    28 kwietnia 2025
    Analizy rynkowe

    Rozchwiane ceny tuczników

    24 kwietnia 2025
    Analizy rynkowe

    Dobre wieści dla producentów trzody chlewnej?

    17 kwietnia 2025
    Analizy rynkowe

    Zmienił się trend w cenach świń. Czy po świętach wrócą podwyżki?

    15 kwietnia 2025
    Analizy rynkowe

    Ceny trzody chlewnej w Europie – porównanie i prognozy

    10 kwietnia 2025
    Warto wiedzieć
    Analizy rynkowe
    Żniwa 2025. Jakie będą ceny zbóż?
    14 maja 2025
    Prawo i finanse
    Termin składania wniosków o dopłaty 2025 wydłużony. O ile?
    14 maja 2025
    Sylwetki
    Potrafi ujeździć byka, sam buduje maszyny. Historia Romka Zaklinacza Byków 
    14 maja 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Rekordowa liczba żubrów w Polsce. Zakończyła się coroczna inwentaryzacja
    14 maja 2025
    Drób
    Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
    14 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
    13 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
    13 maja 2025
    Drób
    Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
    13 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy