Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nowe rynki dla polskiej wołowiny? Chodzi o największy kraj muzułmański [VIDEO]
      Masz kury? Wprowadzono zakazy. Dotyczą wszystkich gospodarstw utrzymujących drób
      Komisja Europejska zgodziła się na pomoc dla hodowców. Powód: pryszczyca
      Ponad 1900 ognisk choroby. Liczba zakażonych zwierząt rośnie w szybkim tempie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
      Czym i jak odchwaszczać kukurydzę? Ekspert radzi
      Może zniszczyć uprawy truskawek i malin. Ma zaledwie kilka milimetrów
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
      Tysiąc nowych ciągników. To jedna z najlepszych sprzedaży na przestrzeni lat
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ponad 80 mln zł do rozdysponowania. Nabór tylko do 13 maja - przypomina ARiMR
      Rolnicy zamiast żniwować mogą pójść do wojska. Samorząd rolniczy interweniuje
      Trwa walka o towar. Ile kosztuje ziarno w kraju?
      Ile ziemi rolnej może kupić osoba, która nie jest rolnikiem? Przepisy są jasne
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wiadomo, kiedy nadejdzie oczekiwany przewrót w pogodzie. Zrobi się cieplej
      Idealne dla początkujących ogrodników. Będą zdobić ogród przez cały rok
      Przypomina czosnek niedźwiedzi. Sezon na niego właśnie trwa
      Nie ma wielu wymagań i obficie kwitnie. Ciekawa alternatywa dla pelargonii
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Po co tucznikom włókno w paszy

Po co tucznikom włókno w paszy

Hodowla - Trzoda chlewna 2 września 2024 10:34 dr Rafał Leroch Aktualizacja: 2 września 2024 10:54
Po co tucznikom włókno w paszy
Źródło: Rafał Leroch
Składniki pochodzenia roślinnego, które stanowią włókno surowe, są niezbędnym elementem paszy, ponieważ pełnią funkcje balastu wypełniającego przewód pokarmowy. W dodatku wywołują u zwierząt poczucie sytości oraz stymulują perystaltykę jelit.
Spis treści:

    Czym jest włókno surowe?

    Włóknem surowym można nazwać składniki ściany komórkowej roślin, które nie podlegają hydrolitycznym działaniom enzymów trawiennych wydzielanych przez zwierzęta. Definicja ta nie jest jednak do końca poprawna, gdyż istnieje wiele substancji chemicznych pochodzenia roślinnego nie będących składnikami ścian komórkowych, które nie ulegają trawieniu w wyniku działania enzymów wydzielanych przez zwierzęta. Z uwagi na różnorodność substancji, które mogą zostać zaliczone do włókna zaproponowano inną definicję, aby za włókno surowe uważać polisacharydy nieskrobiowe oraz ligninę.

    Czytaj także: Dobry start tuczu

    Rodzaj włókna i jego koncentracja w różny sposób wpływają na wykorzystanie przez świnie mieszanek paszowych. Duże znaczenie mają własności fizyczne i chemiczne, które zależą przede wszystkim od przynależności botanicznej rośliny, z której pochodzi włókno, a także od kompozycji innych składników w mieszance. Wykorzystanie włókna surowego przez świnie zależy także od poziomu wchłaniania składników pokarmowych, intensywności procesów trawienia, źródła włókna, adaptacji do źródła włókna, wieku, masy ciała i rasy zwierząt oraz indywidualnej predyspozycji danej sztuki. Uwzględniając powyższe czynniki, kształtujące trawienie włókna przez zwierzęta monogastryczne, można powiedzieć, że strawność włókna surowego waha się najczęściej w granicach od 0 do  55%, na co wpływ ma także obróbka fizyczna różnych źródeł włókna surowego.

    Od włókna do NSP

    Celuloza w włóknie surowym stanowi od 50 do 80 % jego udziału, hemiceluloza około 20 %, oraz lignina od 10 do 50 %. Skład ten uzależniony jest przede wszystkim od rodzaju paszy. Z uwagi na zróżnicowany skład włókna roślin sama metoda analizy oparła się na określeniu jego rozpuszczalności. Neutralne włókno detergentowe (NDF) to cała ściana komórkowa, która składa się głównie z celulozy, hemicelulozy oraz ligniny. Kwaśne włókno detergentowe (ADF) składa się głownie z celulozy oraz ligniny, a różnica między koncentracją NDF oraz ADF to hemiceluloza.

    Kiedyś używano powszechnie do określania włókna surowego metody, która polegała na określeniu poziomu włókna w paszy poprzez rozkładanie jego składników w kwaśnym środowisku, a następnie w alkalicznym. Takie traktowanie dawało w rezultacie izolację kwaśnych i zasadowych osadów, które można odnieść tylko do zawartości celulozy oraz ligniny. Mimo dość długiej historii takiego oznaczania włókna surowego nadal to określenie jest powszechnie używane. A szkoda, bo w przypadku zwierząt monogastrycznych trafniejsze jest pojęcie włókna pokarmowego, które obejmuje polisacharydy nieskrobiowe (NSP) oraz ligninę.

    Włókno pokarmowe jest szerszym pojęciem niż włókno surowe, gdyż obejmuje nie tylko celulozę i ligninę, ale także polisacharydy niecelulolityczne (NCP), do których należą: hemiceluluza, pektyny oraz inne polisacharydy. Jednak dla uproszczenia wciąż w praktyce dominuje „włókno surowe”, które jest bilansowane w mieszankach dla wszystkich grup produkcyjnych świń. Może nie jest to precyzyjne, ale za to popularne.

    Ile włókna w paszy dla tuczników?

    Zawartość włókna w diecie świń jest odwrotnie proporcjonalna do koncentracji energii strawnej w podawanej paszy. Im wyższy udział NSP oraz ligniny w mieszance,  tym strawność danej paszy jest mniejsza. Na podstawie wielu badań można założyć, że w mieszance dla świń rosnących, gdzie poziom włókna surowego wynosi 4%, wzrost udziału włókna o 1 % obniża strawność energii o około 3,5 %. Wysoka zawartość włókna w paszy, np. na poziomie10 % do 15 %, którą przeznaczy się dla tuczników, będzie powodować obniżenie pobrania mieszanki, ponieważ nadmierna masa pobranego włókna ujemnie wpłynie na smakowitość paszy. Wzrost udziału włókna w mieszance może obniżać strawność białka, ale nie zawsze, ponieważ zależność tę warunkują zarówno źródło i jakość włókna, jak i źródło oraz jakość białka. 

    Wysoki poziom włókna w mieszance przyspiesza tranzyt paszy i tym samym zawartych w niej składników pokarmowych. Czas przechodzenia paszy przez przewód pokarmowy zależy głównie od poziomu i źródła włókna. W jednym z doświadczeń łuski soi i otręby pszenne nie wpływały znacząco na czas zalegania paszy, gdy ich poziom w mieszance mieścił się w przedziale od 7 % do 15%. Kiedy jednak zawartość ich wrosła do 22 % i 33 %, przyspieszyło to tranzyt paszy o około 15%. Można przyjąć, że szybszy przepływ paszy następuje, gdy koncentracja włókna surowego wzrasta powyżej 6 %, czego skutkiem jest przede wszystkim gorsze wykorzystanie składników pokarmowych zawartych w paszy.

    Sposób rozdrobnienia paszy oraz metoda jej podania ma istotny wpływ na strawność włókna i na czas zalegania paszy w przewodzie pokarmowym, co wiąże się z wykorzystaniem innych składników dawki. Nierozdrobnione fizycznie włókno jest zatrzymywane dłużej w jelicie grubym niż rozdrobnione mimo tego samego pochodzenia. Zależność ta ma praktyczne zastosowanie w przypadku żywienia loch prośnych.

    Enzymy mogą pomóc w trawieniu

    Całkowita ilość wydzielanych enzymów i w przeliczeniu na masę jednostkową trzustki, wrasta liniowo u świń już w 2 dniu życia. W okresie odsadzenia (około 28 dnia) obserwowany jest nagły spadek aktywności amylaz, proteaz oraz lipaz, w kolejnych tygodniach. Dodatek enzymów do mieszanek wspomaga wówczas procesy trawienia. Dzięki temu ulegają zmianie właściwości fizykochemiczne NSP oraz pentozanów, które znalazły się w przewodzie pokarmowym.

    Działanie enzymów rozkładających NSP polega głównie na zmianie lepkości treści jelitowej, rozbijaniu struktury wiązań oraz (co wydaje się obecnie bardzo znaczące) na korzystnej zmianie flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Enzymy rozkładające NSP wpływają także na wzrost koncentracji energii w paszy. Przy dodatku ksylanazy i glukanazy do mieszanki, gdzie podstawę stanowił jęczmień, możliwe jest uzyskanie wzrostu energii metabolicznej mieszanki o 0,28 do 0,46 MJ/kg suchej masy paszy. W innym doświadczeniu, gdzie zastosowano dawkę na bazie pszenicy z dodatkiem enzymu otrzymano wzrost energii o 0,20 do 0,28 MJ/kg suchej masy. Wyniki wielu badań wskazują, że dodatek enzymów do mieszanek zwiększa strawność włókna o około 6 %.

     Czytaj także: Bakterie beztlenowe u trzody chlewnej

    • Tagi:
    • żywienie świń
    • świnie
    dr Rafał Leroch
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Ponad 1900 ognisk choroby. Liczba zakażonych zwierząt rośnie w szybkim tempie

    6 maja 2025
    Trzoda chlewna

    Cło importowe na duńskiego warchlaka. Co o pomyśle sądzi minister rolnictwa?

    3 maja 2025
    Trzoda chlewna

    140 macior, 230 prosiąt i tyle samo warchlaków. Chlewnia to jej królestwo [VIDEO]

    30 kwietnia 2025
    Hodowla

    ARiMR startuje z nowym naborem. By dostać wsparcie trzeba mieć to zaświadczenie

    24 kwietnia 2025
    Sylwetki

    Jeden z najlepszych rolników. Zarabia na nietypowej uprawie [VIDEO]

    13 kwietnia 2025
    Ekonomika

    Mięso laboratoryjne zaleje Unię Europejską? Czeka nas rewolucja?

    8 kwietnia 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Dobrostan to kluczowy element hodowli

    31 marca 2025
    Żywienie

    Zalety żywienia płynnego dla świń: ekonomia, zdrowie i przewaga technologii

    27 marca 2025
    Warto wiedzieć
    Bydło i mleko
    Od dziś w tym kraju zakaz importu dla wołowiny i wieprzowiny z Polski
    9 maja 2025
    Newsy
    Szykują się uproszczenia we wspólnej polityce rolnej. "Zmiany będą odczuwalne"
    9 maja 2025
    Analizy rynkowe
    Trwa walka o towar. Ile kosztuje ziarno w kraju?
    9 maja 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Od dziś w tym kraju zakaz importu dla wołowiny i wieprzowiny z Polski
    9 maja 2025
    Hodowla
    Nowe rynki dla polskiej wołowiny? Chodzi o największy kraj muzułmański [VIDEO]
    8 maja 2025
    Drób
    Masz kury? Wprowadzono zakazy. Dotyczą wszystkich gospodarstw utrzymujących drób
    7 maja 2025
    Bydło i mleko
    Komisja Europejska zgodziła się na pomoc dla hodowców. Powód: pryszczyca
    7 maja 2025
    Trzoda chlewna
    Ponad 1900 ognisk choroby. Liczba zakażonych zwierząt rośnie w szybkim tempie
    6 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy