Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Dramatyczne ceny rzepaku
      Ceny jaj. Zapowiadają się solidne zmiany?
      Takiego rekordu w imporcie nawozów jeszcze nie było. Dominują zakupy azotu z Rosji
      Bronisze - kolejne korekty w cenach ziemniaków. Co się dzieje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Za kilka dni złóż wniosek. Możesz dostać zwrot aż 70% kosztów
      5 tys. zł do jednego zwierzęcia. ARiMR zachęca do składania wniosków
      Szykują się ważne zmiany dla hodowców zwierząt
      Nowy program z dotacjami z ARiMR ruszy już we wrześniu. Max to 100 tys. zł
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Chcesz uniknąć chorób bakteryjnych, nie rób tych rzeczy, gdy pomidory są mokre
      Tymi środkami nie będzie można odchwaszczać zbóż. Wracamy do orki?
      Padła konkretna kwota pomocy dla producentów zbóż. Ile wynosi propozycja?
      Cukrownie za chwilę wystartują. Co działo się w nich przez ostatnie miesiące?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Artykuł promocyjny Kubota M7004 z systemem TIM: Nowa era automatyzacji w rolnictwie
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Zmiany w sprzedaży domu ze spadku. W życie weszły nowe przepisy
      Nawrocki i Tusk dyskutują o polskim rolnictwie na posiedzeniu Rady Gabinetowej
      Pomoc dla hodowców. Ten nabór właśnie wystartował. Informuje ARiMR
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Ostatni dzwonek na wykonanie tego zabiegu. Wymaga go wiele roślin
      Zamiokulkas odzyska blask i wypuści nowe pędy. Wystarczą dwie łyżki
      Nie popełniaj tych błędów. To dlatego lawenda usycha
      Kiedy zastosować jesienny nawóz na trawnik? Nadszedł kluczowy moment
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Po co tucznikom włókno w paszy

Po co tucznikom włókno w paszy

Hodowla - Trzoda chlewna 2 września 2024 10:34 dr Rafał Leroch Aktualizacja: 2 września 2024 10:54
Po co tucznikom włókno w paszy
Źródło: Rafał Leroch
Składniki pochodzenia roślinnego, które stanowią włókno surowe, są niezbędnym elementem paszy, ponieważ pełnią funkcje balastu wypełniającego przewód pokarmowy. W dodatku wywołują u zwierząt poczucie sytości oraz stymulują perystaltykę jelit.
Spis treści:

    Czym jest włókno surowe?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Włóknem surowym można nazwać składniki ściany komórkowej roślin, które nie podlegają hydrolitycznym działaniom enzymów trawiennych wydzielanych przez zwierzęta. Definicja ta nie jest jednak do końca poprawna, gdyż istnieje wiele substancji chemicznych pochodzenia roślinnego nie będących składnikami ścian komórkowych, które nie ulegają trawieniu w wyniku działania enzymów wydzielanych przez zwierzęta. Z uwagi na różnorodność substancji, które mogą zostać zaliczone do włókna zaproponowano inną definicję, aby za włókno surowe uważać polisacharydy nieskrobiowe oraz ligninę.

    Czytaj także: Dobry start tuczu

    Rodzaj włókna i jego koncentracja w różny sposób wpływają na wykorzystanie przez świnie mieszanek paszowych. Duże znaczenie mają własności fizyczne i chemiczne, które zależą przede wszystkim od przynależności botanicznej rośliny, z której pochodzi włókno, a także od kompozycji innych składników w mieszance. Wykorzystanie włókna surowego przez świnie zależy także od poziomu wchłaniania składników pokarmowych, intensywności procesów trawienia, źródła włókna, adaptacji do źródła włókna, wieku, masy ciała i rasy zwierząt oraz indywidualnej predyspozycji danej sztuki. Uwzględniając powyższe czynniki, kształtujące trawienie włókna przez zwierzęta monogastryczne, można powiedzieć, że strawność włókna surowego waha się najczęściej w granicach od 0 do  55%, na co wpływ ma także obróbka fizyczna różnych źródeł włókna surowego.

    Od włókna do NSP

    Celuloza w włóknie surowym stanowi od 50 do 80 % jego udziału, hemiceluloza około 20 %, oraz lignina od 10 do 50 %. Skład ten uzależniony jest przede wszystkim od rodzaju paszy. Z uwagi na zróżnicowany skład włókna roślin sama metoda analizy oparła się na określeniu jego rozpuszczalności. Neutralne włókno detergentowe (NDF) to cała ściana komórkowa, która składa się głównie z celulozy, hemicelulozy oraz ligniny. Kwaśne włókno detergentowe (ADF) składa się głownie z celulozy oraz ligniny, a różnica między koncentracją NDF oraz ADF to hemiceluloza.

    Kiedyś używano powszechnie do określania włókna surowego metody, która polegała na określeniu poziomu włókna w paszy poprzez rozkładanie jego składników w kwaśnym środowisku, a następnie w alkalicznym. Takie traktowanie dawało w rezultacie izolację kwaśnych i zasadowych osadów, które można odnieść tylko do zawartości celulozy oraz ligniny. Mimo dość długiej historii takiego oznaczania włókna surowego nadal to określenie jest powszechnie używane. A szkoda, bo w przypadku zwierząt monogastrycznych trafniejsze jest pojęcie włókna pokarmowego, które obejmuje polisacharydy nieskrobiowe (NSP) oraz ligninę.

    Włókno pokarmowe jest szerszym pojęciem niż włókno surowe, gdyż obejmuje nie tylko celulozę i ligninę, ale także polisacharydy niecelulolityczne (NCP), do których należą: hemiceluluza, pektyny oraz inne polisacharydy. Jednak dla uproszczenia wciąż w praktyce dominuje „włókno surowe”, które jest bilansowane w mieszankach dla wszystkich grup produkcyjnych świń. Może nie jest to precyzyjne, ale za to popularne.

    Ile włókna w paszy dla tuczników?

    Zawartość włókna w diecie świń jest odwrotnie proporcjonalna do koncentracji energii strawnej w podawanej paszy. Im wyższy udział NSP oraz ligniny w mieszance,  tym strawność danej paszy jest mniejsza. Na podstawie wielu badań można założyć, że w mieszance dla świń rosnących, gdzie poziom włókna surowego wynosi 4%, wzrost udziału włókna o 1 % obniża strawność energii o około 3,5 %. Wysoka zawartość włókna w paszy, np. na poziomie10 % do 15 %, którą przeznaczy się dla tuczników, będzie powodować obniżenie pobrania mieszanki, ponieważ nadmierna masa pobranego włókna ujemnie wpłynie na smakowitość paszy. Wzrost udziału włókna w mieszance może obniżać strawność białka, ale nie zawsze, ponieważ zależność tę warunkują zarówno źródło i jakość włókna, jak i źródło oraz jakość białka. 

    Wysoki poziom włókna w mieszance przyspiesza tranzyt paszy i tym samym zawartych w niej składników pokarmowych. Czas przechodzenia paszy przez przewód pokarmowy zależy głównie od poziomu i źródła włókna. W jednym z doświadczeń łuski soi i otręby pszenne nie wpływały znacząco na czas zalegania paszy, gdy ich poziom w mieszance mieścił się w przedziale od 7 % do 15%. Kiedy jednak zawartość ich wrosła do 22 % i 33 %, przyspieszyło to tranzyt paszy o około 15%. Można przyjąć, że szybszy przepływ paszy następuje, gdy koncentracja włókna surowego wzrasta powyżej 6 %, czego skutkiem jest przede wszystkim gorsze wykorzystanie składników pokarmowych zawartych w paszy.

    Sposób rozdrobnienia paszy oraz metoda jej podania ma istotny wpływ na strawność włókna i na czas zalegania paszy w przewodzie pokarmowym, co wiąże się z wykorzystaniem innych składników dawki. Nierozdrobnione fizycznie włókno jest zatrzymywane dłużej w jelicie grubym niż rozdrobnione mimo tego samego pochodzenia. Zależność ta ma praktyczne zastosowanie w przypadku żywienia loch prośnych.

    Enzymy mogą pomóc w trawieniu

    Całkowita ilość wydzielanych enzymów i w przeliczeniu na masę jednostkową trzustki, wrasta liniowo u świń już w 2 dniu życia. W okresie odsadzenia (około 28 dnia) obserwowany jest nagły spadek aktywności amylaz, proteaz oraz lipaz, w kolejnych tygodniach. Dodatek enzymów do mieszanek wspomaga wówczas procesy trawienia. Dzięki temu ulegają zmianie właściwości fizykochemiczne NSP oraz pentozanów, które znalazły się w przewodzie pokarmowym.

    Działanie enzymów rozkładających NSP polega głównie na zmianie lepkości treści jelitowej, rozbijaniu struktury wiązań oraz (co wydaje się obecnie bardzo znaczące) na korzystnej zmianie flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Enzymy rozkładające NSP wpływają także na wzrost koncentracji energii w paszy. Przy dodatku ksylanazy i glukanazy do mieszanki, gdzie podstawę stanowił jęczmień, możliwe jest uzyskanie wzrostu energii metabolicznej mieszanki o 0,28 do 0,46 MJ/kg suchej masy paszy. W innym doświadczeniu, gdzie zastosowano dawkę na bazie pszenicy z dodatkiem enzymu otrzymano wzrost energii o 0,20 do 0,28 MJ/kg suchej masy. Wyniki wielu badań wskazują, że dodatek enzymów do mieszanek zwiększa strawność włókna o około 6 %.

     Czytaj także: Bakterie beztlenowe u trzody chlewnej

    • Tagi:
    • żywienie świń
    • świnie
    dr Rafał Leroch
    Podobne artykuły
    Newsy

    Kolejne stado świń do utylizacji

    26 sierpnia 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny tucznika w skupach 21.08.2025. Stawki pójdą w dół

    21 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna

    ASF zbiera kolejne żniwo

    21 sierpnia 2025
    Zboża

    Hodowla świń w Polsce wymiera. Tracą na tym również producenci zbóż

    17 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna

    Świeże zboże w żywieniu tuczników – jakie niesie ryzyko i jak je ograniczyć?

    15 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna

    Czy ceny tucznika odbiją? W skupach nie mają wątpliwości

    15 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna

    Wirus zaatakował w kolejnej chlewni. To już 10. przypadek w Polsce

    9 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna

    ASF znów tutaj zaatakował. Kolejne stado świń musi zostać wybite

    4 sierpnia 2025
    Warto wiedzieć
    Prawo i finanse
    Prezydent zawetował nowelizację ustawy o środkach ochrony roślin
    27 sierpnia 2025
    Ceny rolnicze
    Dramatyczne ceny rzepaku
    27 sierpnia 2025
    Artykuł sponsorowany
    Odnawialne źródła energii
    Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
    27 sierpnia 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Tam ASF spowodował likwidację pogłowia świń o 10 procent
    24 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna
    Unia Europejska sprzedaje coraz więcej wieprzowiny. Kto wyeksportował najwięcej?
    24 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna
    ASF zbiera kolejne żniwo
    21 sierpnia 2025
    Hodowla
    Za kilka dni złóż wniosek. Możesz dostać zwrot aż 70% kosztów
    21 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna
    Chiny toną w wieprzowinie: rekordowe pogłowie i gwałtowny spadek cen
    21 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności