Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Katastrofa na rynku bydła
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
      Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
      Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
      Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Umowy dzierżawy ziemi po nowemu. “Te zmiany mogą mieć poważne konsekwencje dla rolników”
      BGK informuje: są kolejne pieniądze na tanie kredyty dla rolników
      Pojawiła się szansa na zablokowanie umowy z Mercosur. To będzie punkt zwrotny?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie. Dom wypełni się korzennym zapachem
      Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
      Zielona plaga na podjeździe? Polej tym mech na kostce, a problem zniknie
      Zasada pięciu metrów w ogrodzie. Ogrodnicy radzą: Uważaj na te połączenia
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Pasze rzepakowe w żywieniu trzody chlewnej [KONFERENCJA]

Pasze rzepakowe w żywieniu trzody chlewnej [KONFERENCJA]

Hodowla - Trzoda chlewna 19 października 2024 07:00 Redakcja Aktualizacja: 19 października 2024 08:11
Pasze rzepakowe w żywieniu trzody chlewnej [KONFERENCJA]
Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju, we współpracy z Krajowym Zrzeszeniem Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych oraz Wielkopolską Izbą Rolniczą zaprasza na VIII Ogólnokrajową Konferencję na temat śruty rzepakowej.
Spis treści:

    Spotkanie odbędzie się ona 21 listopada 2024 r. w Prusimiu  pod hasłem: „Stawiam na pasze rzepakowe w żywieniu trzody chlewnej”.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Celem tegorocznej konferencji, jak wyjaśniają organizatorzy, jest budowanie świadomości wśród hodowców trzody chlewnej na temat walorów białkowych komponentów paszowych z rzepaku oraz możliwości ich szerszego zastosowania w gospodarstwach trzodowych. 

    Program konferencji „Stawiam na pasze rzepakowe w żywieniu trzody chlewnej”

    09.00 – 10.00    Rejestracja uczestników, powitalna kawa

    10.00 – 10.20   Oficjalne otwarcie konferencji i powitanie uczestników:

    • Mariusz Szeliga, Prezes, Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju;

    • Juliusz Młodecki, Prezes, Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych

    • przedstawiciel Wielkopolskiej Izby Rolniczej

    10.20 – 10.40    Aktualna sytuacja na rynku produktów przerobu rzepaku w Polsce i Europie

    • Adam Stępień, Dyrektor Generalny, Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju

    10.40 – 11.20       Jak śruta rzepakowa sprawdza się w mieszankach dla prosiąt i warchlaków

    • dr hab. Anita Zaworska-Zakrzewska, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

    11.20 – 11.50       Praktyczne i ekonomiczne aspekty stosowania śruty rzepakowej w produkcji świń

    • dr inż. Tomasz Schwarz, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

    11.50 – 12.30       Przerwa kawowa

    12.30 – 13.00       Śruta rzepakowa w żywieniu tuczników – wyniki doświadczenia

    • dr hab. Anita Zaworska-Zakrzewska, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

    13.00 – 13.20       Śruta rzepakowa z perspektywy producenta pasz

    • dr Arkadiusz Michalak, Wytwórnia Pasz „LIRA” Sp. z o.o.

    13.20 – 14.20       Debata ekspercka

    • Janusz Łojewski, Wiceprezes Zarządu PSPO;

    • Juliusz Młodecki, Prezes Zarządu KZPRiRB;

    • Zygmunt Jodko, Członek Zarządu Polskiej Federacji Rolnej;

    • przedstawiciel Wielkopolskiej Izby Rolniczej;

    • przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi;

    14.20 – 14.30       Podsumowanie i zakończenie konferencji

                14.30      Obiad               

    Czytaj także:                    

    Dopłaty dla producentów świń. Dla kogo to wsparcie?

    Źródło: KZPRiRB, zdjęcie poglądowe
    • Tagi:
    • żywnie trzody chlewnej
    • pasze rzepakowe
    Marianna Kula
    Marianna Kula - redaktor działu "Uprawy" ogólnopolskiego miesięcznika "Wieści Rolnicze", portalu wiescirolnicze.pl i wiodącego kanału YT pod tą samą nazwą. Z redakcją związana od ponad 10 lat. Uczestniczy w konferencjach naukowych i śledzi innowacje w firmach związanych z rolnictwem.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    BGK informuje: są kolejne pieniądze na tanie kredyty dla rolników
    15 listopada 2025
    Przepisy
    Pojawiła się szansa na zablokowanie umowy z Mercosur. To będzie punkt zwrotny?
    15 listopada 2025
    Przepisy
    Rolnicy zarabiają 5 tys. zł na ha. Absurd? Jest szansa na zmiany w obliczeniach
    15 listopada 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
    15 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
    15 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Dobrostan loch w praktyce
    14 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
    11 listopada 2025
    Drób
    Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
    11 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności