Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Podwyżki cen jaj prognozowano od dawna. Ile aktualnie kosztują?
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ten czynnik może popsuć wyniki tuczu świń. Jak go uniknąć?
      Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Postawili na niszową uprawę. Ten produkt cieszy się uznaniem i popularnością, zwłaszcza teraz
      Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
      W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      2400 zł do hektara dopłaty to mało? Producenci krytykują, Agencja wyjaśnia
      Jak wykazać, że jestem spadkobiercą? Jakie dokumenty potwierdzają, że nabyłem spadek?
      Co dalej w sprawie OPR-ów? Temat jest nadal gorący
      Nowe okoliczności w sprawie umowy z Mercosur. Jest kolejna blokada
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Masz dość kapryśnych storczyków? Ta roślina to nowa królowa parapetów
      Wrzuć trzy kostki lodu do doniczki. Efekt na storczyku cię zaskoczy
      Puste miejsce przy stole wcale nie było dla wędrowca. Prawda o dawnym zwyczaju
      Tak KGW gotują na święta i pozyskują dotacje. Rekordowe fundusze dla gospodyń [VIDEO]
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Pasze rzepakowe w żywieniu trzody chlewnej [KONFERENCJA]

Pasze rzepakowe w żywieniu trzody chlewnej [KONFERENCJA]

Hodowla - Trzoda chlewna 19 października 2024 07:00 Redakcja Aktualizacja: 19 października 2024 08:11
Pasze rzepakowe w żywieniu trzody chlewnej [KONFERENCJA]
Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju, we współpracy z Krajowym Zrzeszeniem Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych oraz Wielkopolską Izbą Rolniczą zaprasza na VIII Ogólnokrajową Konferencję na temat śruty rzepakowej.
Spis treści:

    Spotkanie odbędzie się ona 21 listopada 2024 r. w Prusimiu  pod hasłem: „Stawiam na pasze rzepakowe w żywieniu trzody chlewnej”.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Celem tegorocznej konferencji, jak wyjaśniają organizatorzy, jest budowanie świadomości wśród hodowców trzody chlewnej na temat walorów białkowych komponentów paszowych z rzepaku oraz możliwości ich szerszego zastosowania w gospodarstwach trzodowych. 

    Program konferencji „Stawiam na pasze rzepakowe w żywieniu trzody chlewnej”

    09.00 – 10.00    Rejestracja uczestników, powitalna kawa

    10.00 – 10.20   Oficjalne otwarcie konferencji i powitanie uczestników:

    • Mariusz Szeliga, Prezes, Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju;

    • Juliusz Młodecki, Prezes, Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych

    • przedstawiciel Wielkopolskiej Izby Rolniczej

    10.20 – 10.40    Aktualna sytuacja na rynku produktów przerobu rzepaku w Polsce i Europie

    • Adam Stępień, Dyrektor Generalny, Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju

    10.40 – 11.20       Jak śruta rzepakowa sprawdza się w mieszankach dla prosiąt i warchlaków

    • dr hab. Anita Zaworska-Zakrzewska, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

    11.20 – 11.50       Praktyczne i ekonomiczne aspekty stosowania śruty rzepakowej w produkcji świń

    • dr inż. Tomasz Schwarz, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

    11.50 – 12.30       Przerwa kawowa

    12.30 – 13.00       Śruta rzepakowa w żywieniu tuczników – wyniki doświadczenia

    • dr hab. Anita Zaworska-Zakrzewska, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

    13.00 – 13.20       Śruta rzepakowa z perspektywy producenta pasz

    • dr Arkadiusz Michalak, Wytwórnia Pasz „LIRA” Sp. z o.o.

    13.20 – 14.20       Debata ekspercka

    • Janusz Łojewski, Wiceprezes Zarządu PSPO;

    • Juliusz Młodecki, Prezes Zarządu KZPRiRB;

    • Zygmunt Jodko, Członek Zarządu Polskiej Federacji Rolnej;

    • przedstawiciel Wielkopolskiej Izby Rolniczej;

    • przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi;

    14.20 – 14.30       Podsumowanie i zakończenie konferencji

                14.30      Obiad               

    Czytaj także:                    

    Dopłaty dla producentów świń. Dla kogo to wsparcie?

    Źródło: KZPRiRB, zdjęcie poglądowe
    • Tagi:
    • żywnie trzody chlewnej
    • pasze rzepakowe
    Marianna Kula
    Marianna Kula - redaktor działu "Uprawy" ogólnopolskiego miesięcznika "Wieści Rolnicze", portalu wiescirolnicze.pl i wiodącego kanału YT pod tą samą nazwą. Z redakcją związana od ponad 10 lat. Uczestniczy w konferencjach naukowych i śledzi innowacje w firmach związanych z rolnictwem.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Warto wiedzieć
    Owoce i warzywa
    Ma masę roboty w 8 tunelach z warzywami, a marzy o kolejnych [VIDEO]
    25 grudnia 2025
    Pomoc unijna
    2400 zł do hektara dopłaty to mało? Producenci krytykują, Agencja wyjaśnia
    25 grudnia 2025
    Przepisy
    Co dalej w sprawie OPR-ów? Temat jest nadal gorący
    25 grudnia 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Ten czynnik może popsuć wyniki tuczu świń. Jak go uniknąć?
    25 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    To powoduje duże straty w hodowli trzody chlewnej
    24 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    MRiRW podaje ważne dane o imporcie wieprzowiny i zabiega o pomoc dla producentów
    22 grudnia 2025
    Hodowla
    Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
    22 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
    21 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności