Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
      Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
      Korekty w cenach kukurydzy. Czy udało się w tym roku na niej zarobić ?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Żeby nie skończyło się jak przedostatnio. Nie odkładaj tego absolutnie na później
      Potężna katastrofa na rynku ziemniaka. Co naprawdę do niej doprowadziło?
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
      Dom jak lodówka? Po zmianie przepisów budynki dostaną etykiety od A+ do G
      Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
      Nowy „aktywny rolnik” coraz bliżej. Co z małymi gospodarstwami od 2026 roku?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Hit na zimę. Ta roślina przetrwa nawet największe mrozy
      Posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
      Idealny na żywopłot. Nie traci liści i zmienia kolor. To hit ogrodników
      Połowa listopada to ostatni dzwonek. Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Pasze rzepakowe w żywieniu trzody chlewnej [KONFERENCJA]

Pasze rzepakowe w żywieniu trzody chlewnej [KONFERENCJA]

Hodowla - Trzoda chlewna 19 października 2024 07:00 Redakcja Aktualizacja: 19 października 2024 08:11
Pasze rzepakowe w żywieniu trzody chlewnej [KONFERENCJA]
Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju, we współpracy z Krajowym Zrzeszeniem Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych oraz Wielkopolską Izbą Rolniczą zaprasza na VIII Ogólnokrajową Konferencję na temat śruty rzepakowej.
Spis treści:

    Spotkanie odbędzie się ona 21 listopada 2024 r. w Prusimiu  pod hasłem: „Stawiam na pasze rzepakowe w żywieniu trzody chlewnej”.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Celem tegorocznej konferencji, jak wyjaśniają organizatorzy, jest budowanie świadomości wśród hodowców trzody chlewnej na temat walorów białkowych komponentów paszowych z rzepaku oraz możliwości ich szerszego zastosowania w gospodarstwach trzodowych. 

    Program konferencji „Stawiam na pasze rzepakowe w żywieniu trzody chlewnej”

    09.00 – 10.00    Rejestracja uczestników, powitalna kawa

    10.00 – 10.20   Oficjalne otwarcie konferencji i powitanie uczestników:

    • Mariusz Szeliga, Prezes, Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju;

    • Juliusz Młodecki, Prezes, Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych

    • przedstawiciel Wielkopolskiej Izby Rolniczej

    10.20 – 10.40    Aktualna sytuacja na rynku produktów przerobu rzepaku w Polsce i Europie

    • Adam Stępień, Dyrektor Generalny, Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju

    10.40 – 11.20       Jak śruta rzepakowa sprawdza się w mieszankach dla prosiąt i warchlaków

    • dr hab. Anita Zaworska-Zakrzewska, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

    11.20 – 11.50       Praktyczne i ekonomiczne aspekty stosowania śruty rzepakowej w produkcji świń

    • dr inż. Tomasz Schwarz, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

    11.50 – 12.30       Przerwa kawowa

    12.30 – 13.00       Śruta rzepakowa w żywieniu tuczników – wyniki doświadczenia

    • dr hab. Anita Zaworska-Zakrzewska, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

    13.00 – 13.20       Śruta rzepakowa z perspektywy producenta pasz

    • dr Arkadiusz Michalak, Wytwórnia Pasz „LIRA” Sp. z o.o.

    13.20 – 14.20       Debata ekspercka

    • Janusz Łojewski, Wiceprezes Zarządu PSPO;

    • Juliusz Młodecki, Prezes Zarządu KZPRiRB;

    • Zygmunt Jodko, Członek Zarządu Polskiej Federacji Rolnej;

    • przedstawiciel Wielkopolskiej Izby Rolniczej;

    • przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi;

    14.20 – 14.30       Podsumowanie i zakończenie konferencji

                14.30      Obiad               

    Czytaj także:                    

    Dopłaty dla producentów świń. Dla kogo to wsparcie?

    Źródło: KZPRiRB, zdjęcie poglądowe
    • Tagi:
    • żywnie trzody chlewnej
    • pasze rzepakowe
    Marianna Kula
    Marianna Kula - redaktor działu "Uprawy" ogólnopolskiego miesięcznika "Wieści Rolnicze", portalu wiescirolnicze.pl i wiodącego kanału YT pod tą samą nazwą. Z redakcją związana od ponad 10 lat. Uczestniczy w konferencjach naukowych i śledzi innowacje w firmach związanych z rolnictwem.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Warto wiedzieć
    Bydło i mleko
    Brakuje cieląt, a ich ceny szokują
    18 listopada 2025
    Pomoc unijna
    Sprawdź swoje konto. ARiMR wysłała rolnikom kolejną pulę pieniędzy
    18 listopada 2025
    Pomoc unijna
    To ostatnia szansa w tym roku, by zdobyć pieniądze na maszyny. Ten nabór rusza w tym tygodniu
    18 listopada 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    To jedna z najważniejszych konferencji w roku dla hodowców trzody chlewnej
    18 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
    16 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Maciory pod czułą opieką. Jak ważne jest karmienie i pojenie lochu?
    16 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
    15 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
    15 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności