Pasze rzepakowe w żywieniu trzody chlewnej [KONFERENCJA]
Spotkanie odbędzie się ona 21 listopada 2024 r. w Prusimiu pod hasłem: „Stawiam na pasze rzepakowe w żywieniu trzody chlewnej”.
Celem tegorocznej konferencji, jak wyjaśniają organizatorzy, jest budowanie świadomości wśród hodowców trzody chlewnej na temat walorów białkowych komponentów paszowych z rzepaku oraz możliwości ich szerszego zastosowania w gospodarstwach trzodowych.
Program konferencji „Stawiam na pasze rzepakowe w żywieniu trzody chlewnej”
09.00 – 10.00 Rejestracja uczestników, powitalna kawa
10.00 – 10.20 Oficjalne otwarcie konferencji i powitanie uczestników:
-
Mariusz Szeliga, Prezes, Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju;
-
Juliusz Młodecki, Prezes, Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych
-
przedstawiciel Wielkopolskiej Izby Rolniczej
10.20 – 10.40 Aktualna sytuacja na rynku produktów przerobu rzepaku w Polsce i Europie
-
Adam Stępień, Dyrektor Generalny, Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju
10.40 – 11.20 Jak śruta rzepakowa sprawdza się w mieszankach dla prosiąt i warchlaków
-
dr hab. Anita Zaworska-Zakrzewska, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
11.20 – 11.50 Praktyczne i ekonomiczne aspekty stosowania śruty rzepakowej w produkcji świń
-
dr inż. Tomasz Schwarz, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
11.50 – 12.30 Przerwa kawowa
12.30 – 13.00 Śruta rzepakowa w żywieniu tuczników – wyniki doświadczenia
-
dr hab. Anita Zaworska-Zakrzewska, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
13.00 – 13.20 Śruta rzepakowa z perspektywy producenta pasz
-
dr Arkadiusz Michalak, Wytwórnia Pasz „LIRA” Sp. z o.o.
13.20 – 14.20 Debata ekspercka
-
Janusz Łojewski, Wiceprezes Zarządu PSPO;
-
Juliusz Młodecki, Prezes Zarządu KZPRiRB;
-
Zygmunt Jodko, Członek Zarządu Polskiej Federacji Rolnej;
-
przedstawiciel Wielkopolskiej Izby Rolniczej;
-
przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi;
14.20 – 14.30 Podsumowanie i zakończenie konferencji
14.30 Obiad
Czytaj także: