Od 1 czerwca będą przyglądać się gospodarstwom z trzodą chlewną
1 czerwca na terenie całej Polski rusza badanie pogłowia świń oraz produkcji żywca wieprzowego.
Przypomnijmy: to cykliczna akcja prowadzona przez Główny Urząd Statystyczny. W 2023 roku badano m.in. wszystkie gospodarstwa osób prawnych i jednostek nieposiadających osobowości prawnej oraz wylosowane gospodarstwa indywidualne (w sumie 30 tys. gospodarstw - próba około 2%).
Podobnie będzie w tym roku.
Pogłowie świń w Polsce spada z roku na rok
Niestety, jak pokazują dane, w ostatnich latach produkcja trzody chlewnej w Polsce spada.
Niemal równo rok temu (na początku czerwca 2023 r.) pogłowie trzody chlewnej wynosiło 9 mln 436,3 tys. sztuk - i było niższe o 174,9 tys. sztuk (o 1,8%) od stanu notowanego w analogicznym okresie 2022 roku. Z kolei w porównaniu z liczebnością stada świń w grudniu 2022 r. – pogłowie było wówczas niższe o 187 tys. sztuk, tj. o 2,0%.
Tak prezentują się wyniki badania GUS z roku 2023:
źródło: GUS
GUS przeprowadzi badanie pogłowia świń oraz produkcji żywca wieprzowego w roku 2024
Jak będzie wyglądało tegoroczne badanie w praktyce?
Jak informuje GUS, gospodarstwa, które zostały wylosowane do badania mogą udzielić informacji na dwa sposoby: z jednej strony w formie samodzielnego wypełnienia formularza na stronie internetowej GUS, jak i poprzez rozmowy osobiste ankieterem (czy to przez telefon, czy osobiście).
- Celem badania jest pozyskanie rzetelnych danych, które zostaną wykorzystane do analizy zmian w produkcji zwierzęcej oraz oceny ogólnej sytuacji w rolnictwie. Otrzymane wyniki posłużą do kształtowania polityki rolnej i żywnościowej kraju. Korzystać z nich będą instytucje rządowe i samorządowe, naukowcy, ale także sami rolnicy, dla których mogą być one wskazówką przy podejmowaniu decyzji gospodarczych m- zaznaczają przedstawiciele GUS (tutaj można uzyskać więcej informacji o planowanym badaniu).
CZYTAJ TAKŻE: Ceny tuczników w stosunku do cen zboża. Co z opłacalnością jednych i drugich?
CZYTAJ TAKŻE: Jak rozwiązać bariery w rozwoju sektora wieprzowiny?